Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska prihvatila posredovanje EK


Hrvatska je danas prihvatila inicijativu Europske komisije o medijaciji u graničnom sporu sa Slovenijom, ali isključivo kao pripremu rješenja pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Hrvatska očekuje da će Slovenija momentalno deblokirati deset poglavlja u hrvatskim pregovorima o članstvu u EU. Europska komisija pozdravila je hrvatsku odluku, a službena Ljubljana je rezervirana.

Hrvatska prihvaća inicijativu Europske komisije o posredovanju u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, koje bi pomoglo u dogovoranju načina iznošenja tog spora pred Međunarodni sud u Haagu, i očekuje momentalnu deblokadu svojih pristupnih pregovora od strane Slovenije, stoji u zajedničkom zaključku čelnih ljudi hrvatske države, Sabora i Vlade, parlamentarnih stranaka i prestavnika manjina. Inzistiranje na posredovanju kao putu prema rješenju pitanja granice na Međunarodnom sudu u Haagu nije nemoguć uvjet, kazao je hrvatski premijer Ivo Sanader:

„A kako će to ocijeniti netko drugi – to nije moja stvar! Međutim, ovdje vidite suglasnost cjelokupne hrvatske politike oko toga da se načela djelovanja Europske unije poštuju i dalje. A jedno od temeljnih načela je načelo solidarnosti i načelo neucjenjivanja.“

Predsjednik Stjepan Mesić, kao sukreator vanjske politike, izjavio je danas kako nije siguran u uspjeh europskog posredovanja preko skupine što bi je vodio bivši finski predsjednik Marti Ahrisaari, podsjećajući da je slovenski parlament već donio odluku kojom prejudicira granicu dviju država:

„Mi smo pristali na medijaciju. Mi nemamo ništa protiv gospodina Ahtisaarija, a još ne znamo tko bi još bio uključen. Mi se slažemo sa europskom porukom da nam se pomogne naći rješenje, i Hrvatskoj i Sloveniji. Ali – graničnu crtu možemo utvrditi samo na sudu u Haagu, i to smo decidirano rekli. Sa Slovenijom je jako teško pregovarati – ne znam ni što Ahtisaari može učiniti.“

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar ocijenio je odmah kako je današnja hrvatska izjava o prihvaćanju posredništva Ahtisaarijeve skupine u graničnom sporu Slovenije i Hrvatske pod određenim uvjetima pozitivan korak naprijed, ali je upozorio da je taj korak možda premalen:

„Ako je ovo njihovo konačno stajalište, ono sužava mogućnost da dođe do početka medijacije.“

Žbogar je kazao da očekuje više pojedinosti o hrvatskoj poziciji na sutrašnjem sastanku s hrvatskim šefom diplomacije Gordanom Jandrokovićem i europskim povjerenikom za proširenje Olliem Rehnom u Bruxellesu.

I Europska komisija pozdravila je današnju hrvatsku odluku.

"Pozdravljam odluku hrvatske vlade i parlamenta kao daljnji korak prema europskom uključivanju koje bi trebalo pomoći u rješavanju graničnog pitanja i omogućiti nastavak hrvatskih pristupnih pregovora. Proučavamo pojedinosti i hrvatskog i slovenskog stajališta, a naravno svaka vrsta europske pomoći temeljit će se na međunarodnom pravu i sudskoj praksi", izjavio je povjerenik za proširenje Olli Rehn.

„Sada imamo početne pozicije obiju strana,“ kazao je dodajući kako očekuje da će na njegovom susretu sa Jandrokovićem i Žbogarom sutra navečer u Bruxellesu biti dogovoreni uvjeti pomoći što bi je pružila Ahtisaarijeva radna grupa.

Profesor europskih integracija na zagrebačkom Sveučilištu Damir Grubiša slaže se sa Rehnovom ocjenom kako su obje strane sada definirale svoje početne pregovaračke pozicije - Slovenija inzistiranjem na političkom posredovanju i nedavnom parlamentarnom deklaracijom o granici prema Hrvatskoj, a Hrvatska inzistiranjem na međunarodnoj pravosudnoj instanci i momentalnom deblokiranju pregovora. Koje su perspektive deblokade hrvatskih pristupnih pregovora nakon današnje hrvatske odluke o uvjetovanom prihvaćanju europskih facilitatora?

„Sve ovisi o tome što će biti sutra na sastanku sa Olli Rehnom – kako će Slovenija prihvatiti sve to i da li će to za nju biti dovoljno da odblokira pregovore? Po mom mišljenju – neće! Oni neće to odblokirati sa Haagom kao uvjetom. Prema tome, tražit će da Hrvatska odustane od izričitog spominjanja Haaga. Nakon toga će Rehn dati stvar na popravni ispit Hrvatskoj, i ako Hrvatska ne odustane od spominjanja Haaga, može se očekivati da će Slovenija reći da nisu ispunjeni svi uvjeti iz Rehnovog pisma, i da – prema tome – ona ne pristaje na odblokiranje pregovora.“

Ako pak Hrvatska pristane na nespominjanje Haga, neslužbeno se najavljuje se da će zauzvrat tražiti neke ustupke sa slovenske strane. Koje – to se nije moglo saznati.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG