Dostupni linkovi

Deblokada odgođena - do ponedjeljka?


Slovenska opozicija odgodila je danas deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom na parlamentarnom Odboru za europska pitanja i traži da se o tome odlučuje na izvanrednoj sjednici slovenskog parlamenta u ponedjeljak. Rokovi koje je postavilo švedsko predsjedništvo Europske unije još nsu ugroženi, ali analitičari u Hrvatskoj upozoravaju da će za rješavanje novonastalog problema biti potreban veći angažman Europske unije.

I kada se vjerovalo da će provođenje dogovora Kosor – Pahor biti samo rutina, desio se hladan tuš! Odbor za europske poslove slovenskog Parlamenta prekinuo je danas, nakon jednosatnog zasjedanja, zatvorenu sjednicu na kojoj je trebao konačno potvrditi odluku Pahorove vlade o deblokadi 11 poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom na pristupnoj konferenciji koju švedsko predsjedništvo EU-a priprema za 2. listopada.

Razlog prekida sjednice je zahtjev triju oporbenih stranaka nacionalističke desnice da se o tako važnom pitanju kao što je deblokada hrvatskih pristupnih pregovora sa Europskom unijom treba održati izvanredna sjednica slovenskog parlamenta. Te tri stranke - Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, Slovenska pučka stranka (SDS) Radovana Žerjava i Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča prikupile su i dovoljan broj potpisa za sazivanje izvanredne sjednice.

Slovenska nacionalistička opozicija već dulje vrijeme opstruira postizanje sporazuma s Hrvatskom, podsjeća u izjavi za naš radio politički analitičar i dugogodišnji hrvatski ministar vansjkih poslova Mate Granić. Pokušaj da se opstruira hrvatski prijem u NATO doveo je po prvi puta i do uključivanja Sjedinjenih Država u diskretno posredovanje između dviju država, a ova današnja događanja u Sloveniji – tvrdi naš sugovornik – nisu iznenađenje.

„Rezultati istraživanja javnog mnijenja govore da se javno mnijenje pozitivno mijenja, ali to ne znači da ne postoje političke stranke koje jednostavno koriste ovu situaciju za svoje vlastite sebične interese. Ja mislim da je to vrlo loše i da će imati loše posljedice po međunarodni kredibilitet Slovenije. Sigurno jer da je to za njih loše, jer ako bude bilo kakvih manevara, sigurno je da to neće razumjeti ni Sjedinjene države ni Europska unija.“


Oporbe koriste situaciju


Profesor Europskih integracija na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Damir Grubiša kaže za naš radio kako oporbe u Sloveniji i Hrvatskoj koriste dobru atmosferu stvorenu dogovorom dvoje premijera za napad na vladajuće.

„Činjenica je da se s jedne strane pojačava demagoška, populistička i nacionalistička retorika u Sloveniji, a na žalost i ovdje u Hrvatskoj lijeva oporba preuzima neke stereotipe nacionalističke kritike svakog mogućeg dogovora. Tako da ispada da se zbog unutarnjepolitičkih problema povećava otpor svakom mogućem dogovoru premijera Pahora i premijerke Kosor, i to ukazuje da će put biti vrlo trnovit i da neće biti nimalo lako riješiti problem u nadolazećem vremenu.“

Slovenci tvrde da do sada nije bilo nikakvih pritisaka na njih da se dogovore sa Hrvatskom. Je li sada vrijeme za pritiske? Profesor Grubiša.

„Problem je u tome da je Europska unija do sada učinila vrlo malo na tome da posreduje i da uvjerava obje strane da taj proces moraju završiti što prije. Činjica je da su oni sugerirali i izjasnlji se u odnosu na Hrvatsku i Sloveniju da to treba napraviti, naravno uz pomoć Sjedinjenih američkih država, ali to još uvijek nije dovoljno. Treba nastaviti s time, jer ako je Europska unija uspjela riješiti konflikt između Francuske i Njemačke, morala bi biti u stanju riješiti i konflikt između Slovenije i Hrvatske ili bar pripomoći da se on riješi.“

Izvanredna sjednica slovenskog Parlamenta mogla bi se održati već u ponedjeljak, pa ako vladajuća većina „progura“ deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, najavljena međuvladina konferencija mogla bi se održati - kako je zakazano – 2. listopada.
XS
SM
MD
LG