Dostupni linkovi

Smrt Đure Brodarca: Izostat će pravična istraga


Đuro Brodarac, foto: Novi list
Đuro Brodarac, foto: Novi list
Osječki sud i službeno je obustavio postupak protiv u srijedu umrlog Đure Brodarca, kojeg se teretilo po zapovjednoj odgovornosti za ubojstvo 31 civila srpske nacionalnosti u ratnom Sisku od ljeta 1991. do ljeta 1992. godine.

U pritvoru u Osijeku ostaju Vladimir Milanković, kojeg se također za ista djela tereti po zapovjednoj odgovornosti, i Drago Bošnjak, kojeg se tereti da je osobno sudjelovao u tim ubojstvima.

“Žalim zbog smrti Đure Brodarca, a žale i obitelji žrtava”, kazala je za naš radio voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelič.

“Zato što se Brodarac neće suočiti s time za što je odgovoran, izostat će pravična istraga, izostat će suđenje, izostat će prilika da u sudnici
Tragično je, smatra Davor Gjenero, da se danas više govori o zločincima ili o osumnjičenima za zločine nego o žrtvama.

kaže što je radio, a za obitelji žrtava to je, naravno, prvo pitanje”, ocijenila je Teršelič.

Politički analitičar Davor Gjenero podsjeća u izjavi za naš radio da je procesuiranje ratnih zločina najslabiji segment hrvatskog pravosudnog sustava.

“To je bio i najveći problem kod zatvaranja poglavlja o pravosuđu i glavni razlog da je Hrvatskoj određen ovakav monitoring kakakv joj je određen. Zbog toga se desila tragična situacija da danas više govorimo o zločincima ili o osumnjičenima za zločine nego o žrtvama”, naglašava Gjenero.

“Ovo je školski primjer onoga što se dešava kada se predugo čeka s postupkom” kaže za naš radio politički analitičar i jedan od osnivača Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Žarko Puhovski.

Histerične reakcije

"Onda ne samo da umiru – kao što je sada slučaj – osumnjičeni, umiru svjedoci, umiru članovi obitelji žrtava i dobar dio čitave socijalne teksture se zamagljuje i gubi se smisao”, kaže Puhovski, te upozorava kako ipak "jedna bitna razina smisla ostaje".

Žarko Puhovski
“A ona nije u tome da se ljude uhićuje i kažnjava, nego je u tome da se osramoti pozicija koja je dovela do toga da se ubija civile. I to je po mome sudu u mnogome učinjeno – sa svim ogradama, sa svim nedostacima, sa svim zaostacima. A da je tome tako vidi se po doslovce histeričnim reakcijama na svim stranama koje po mom sudu nisu – za razliku od drugih stvari u ovoj zemlji – direktno vezane uz izborno vrijeme koje dolazi, nego su prije svega vezane uz svijest da neupitnost jedne pozicije - od koje su ljudi politički, svjetonazorski, a boga mi i financijski, jako dobro živjeli – više nije moguća!”, ocjenjuje Puhovski.

Smrt Đure Brodarca uzburkala je i vladajući HDZ. Predsjednik parlamentarnog kluba HDZ-a Andija Hebrang kazao je kako je njegova smrt dokaz da Hrvatska ide pogrešnim smjerom.Odmah je reagirao potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks.

“Ta izjava gospodina Hebranga je politički štetna i neistinita i o sadržaju te izjave i njenim političkim posljedicama razgovarat ćemo na odgovarajućim stranačkim tijelima”, ustvrdio je Šeks.

Hebrang danas tvrdi kako je mislio na to da je - kako tvrdi - protiv hrvatskih branitelja podignuto 10 puta više optužnica nego protiv osoba na neprijateljskoj strani.

“Nije omjer zločina 10:1 u korist branitelja kao što je omjer prijava! Osam tisuća civila je u Hrvatskoj ubijeno, a nema odgovornih”, rekao je i dodao da je netko morao upozoriti da je to krivi smjer.
XS
SM
MD
LG