Dostupni linkovi

Vlada razbila sindikalni front


Sporazum o zamrzavanju plaća potpisali su u ponedjeljak potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša.
Sporazum o zamrzavanju plaća potpisali su u ponedjeljak potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša.

Sindikati državnih službenika prihvatili su zamrzavanje plaća na razini prošle godine, a sindikati javnih službi odbijaju dogovor s Vladom. Mogući su štrajkovi u prosvjeti i zdravstvu.

Kako se i najavljivalo, Vlada je uspjela razbiti sindikalni front i privoljeti bar dio sindikata, koji plaće dobivaju iz proračuna, na popuštanje – sindikati državnih službi, koji zastupaju 65.000 državnih službenika i namještenika u ministarstvima, policiji, carini, pravosuđu, poreznoj upravi i uredima državne uprave na terenu, pristali su na zamrzavanje plaća na razini konca prošle godine. Dakle, osnovica plaće iznosit će im mjesečno 685 eura, umjesto 730, koliko su primali prva dva mjeseca ove godine.

Sindikat državnih službenika je zadovoljan, kaže njegov predsjednik Boris Pleša:

„Radnicima i nezaposlenima smo poručili da dijelimo njihovu zabrinutost, odgovornost i odlučnost da zajedničkim snagama i žrtvom izađemo iz krize kao društvo koje je utemeljeno na solidarnosti i na uzajamnosti. Mi u ovom trenutku spašavamo – po našem mišljenju – i radna mjesta i osiguravamo kontinuitet plaća.“

Sindikati državnih službi, čini se da su ozbiljno shvatili sinoćnje upozorenje ministra financija Ivana Šukera da o odustajanju sindikata državnih i javnih službenika od dogovorenog povećanja osnovice od šest posto u ovoj godini, ovisi vjerodostojnost države u rebalansu proračuna, koji će u srijedu sa Vlade biti upućen u Sabor:

Vlada Hrvatske, Foto: zoomzg
„Ovo je rebalans za očuvanje radnih mjesta. Dakle, situacija je vrlo ozbiljna i vrlo složena.“

Čini se da je dogovor Vlade i sindikata državnih službi postignut iza leđa sindikata javnih službi, koji okupljaju 180.000 zaposlenih u školstvu, zdravstvu, znanosti, kulturi i socijalnim službama. Potpredsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i šefica sindikata zdravstva Spomenka Avberšek prozvala je dana i sindikate državnih službi i svog nekadašnjeg sindikalnog kolegu, a sada voditelja vladinog Ureda za socijalno partnerstvo Vitomira Begovića za dogovor iza njenih leđa:

„Ovo sigurno nije sindikalno. To je rezultat sastanka vladinog Ureda za socijalno partnerstvo i državnih službenika. Mi na tom sastanku ne da nismo bili, već nismo bili ni pozvani.“

Izvjestan štrajk javnih službi

U sindikatima javnih službi tvrde da njihove plaće zaostaju za plaćama u hrvatskom gospodarstvu za devet posto i traže da plaće iz proračuna prate rast, ali i mogući pad plaća u gospodarstvu.

Dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata javnih službi Vilim Ribić tvrdi da je štrajk javnih službi, pogotovo u zdravstvu i prosvjeti – izvjestan.

„Mi ćemo sigurno, u slučaju raskidanja kolektivnog ugovora, obaviti sve konzultacije koje su potrebne sa našim članovima i vidjeti njihovo raspoloženje. Prema dosadašnjim informacijama – ljudima je dosta.“

Štajk je izvjestan i u zdravstvu
Iako je plan Ministarsva financija bio da se uštedi oko milijardu i po kuna – oko 200 milijuna eura, uštedjet će se – za sada – svega 300 milijuna kuna. Opozicija podržava Vladino nastojanje da se zamrzne visinu plaća iz proračuna. Za naš radio govori predsjednik Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić:

"To neće spasiti proračun, ali bez toga cijeli koncept nema nikakvog smisla. Ako šaljemo poruku građanima Hrvatske da državna administracija i javne službe mogu, neovisno o stanju gospodarstva i države, povećavati plaće, onda rješenja nema. Naravno da to rješenje ne može ostati samo na tim ljudima. Niti su oni krivi za ovo stanje u kojem se nalazimo, niti mogu nositi cijeli teret.“

On sugerira racionalno ponašanje – na državnoj razini konačno odustajanje od Pelješkog mosta, a na lokalnoj razini sprečavanje poteza poput onog zagrebačkog socijaldemokratskog gradonačelnika Bandića, koji usred krize najavljuje 12 posto veće zapošljavanje osoblja u svom uredu.

XS
SM
MD
LG