Dostupni linkovi

Sindikalci odustali od povorke za Praznik rada


Sa prošlogodišnje povorke za Praznik rada, foto: zoomzg
Sa prošlogodišnje povorke za Praznik rada, foto: zoomzg
Ove godine neće povodom Praznika rada biti tradicionalne povorke okićene sindikalnim zastavama od središta Zagreba do parka Maksimir, zaključak je pet najvećih sindikalnih središnjica.

Dva su razloga za to – aktualni koordinator sindikalnih središnjica, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš kazao je je izborna kampanja za parlamentarne izbore uvelike počela, pa sindikati ne žele da ih bilo tko koristi u predizborne svrhe, a drugi su razlog – sindikalni uspjesi u socijalnom dijalogu s Vladom i poslodavcima.

„Uspjeli smo dogovoriti model rješavanja neisplate plaća. Uspjeli smo da neisplata plaća ulazi u Kazneni zakon kao kazneno djelo. Uspjeli smo u tome da se osnivaju posebni radni sudovi i posebni odjeljci radnih sudova na općinskim sudovima“
, kaže Jakuš.

Krešimir Sever, 28. travnja 2011
O kažnjavanju poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, što je problem koji – ovisno o izvoru – pogađa od 20 do 80 tisuća zaposlenih u Hrvatskoj koji po nekoliko mjeseci nisu primili plaću progovorio je i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

„Nakon niza godina traženja uspjeli smo da neisplata plaća postane kazneno djelo! Dugo godina smo tražili da poduzetnik ne može otvoriti novu tvrtku, a da prethodno nije podmirio obveze prema radnicima u staroj tvrtki. I to će se mijenjati u zakonu!“
, tvrdi Sever.

On je najavio da - ako dalje pregovaranje u ovoj predizbornoj godini kada je Vlada posebno osjetljiva na raspoloženje javnosti ne donese rezultata, na red dolaze i druge sindikalne akcije.

Slaba zaštita na radu


Ponešto je disonantan bio predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević, po ocjeni poznavatelja sindikalne scene često sklon demagoškim i populističkim potezima. On je najavio da će HUS i njegov član Sindikat Istre i Kvarnera za 1. maj održati u Rijeci prosvjed zbog pada standarda većine građana i daljeg propadanja brojnih poduzeća.

Matijašević je najavio da će on osobno Praznik rada provesti u tekstilnoj tvornici „Trimot“ u Imotskom, za koju je jučer odlučeno da ide u stečaj.
U Rijeci će ipak za 1. maj biti održan prosvjed zbog pada standarda većine građana i daljeg propadanja brojnih poduzeća.


„Ja ću biti s tim radnicama i još jednom upoznati hrvatsku javnost sa negativističkim odnosom prema tekstilnoj industriji zbog pogodovanja uvoznim lobijima svih ovih godina i zbog činjenice da još jedno od poduzeća iz tekstilne industrije ide u stečajni vihor, što po našim iskustvima na žalost znači – gašenje radnih mjesta i rasprodaju mukom stečene imovine“
, kaže Matijašević.

Sindikati su u četvrtak obilježili i Svjetski dan zaštite na radu. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel upozorio je da je od 36 radnika koji su u prošloj godini poginuli u nesrećama na radnom mjestu njih čak 11 radilo na crno.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu Marija Zavalić napomenula je kako je lani od ozljeda na radu stradalo 13.870 radnika, što je za 3.000 ljudi manje nego godinu ranije.

„I stopa povreda na radu na 100.000 radnika je manja, dakle to nije samo rezultat na žalost smanjene zaposlenosti, nego rezultata stvarnog rada, pogotovo sindikata, ali i poslodavaca koji se sve više brinu i sve više osvješćuju da je zaštita na radu osnovno pravo čovjeka, da to nije gubitak, da to nije trošak, nego da je to dobit“
, podsjeća Marija Zavalić.
XS
SM
MD
LG