Dostupni linkovi

Hrvatska se može svrstati uz Grčku i Portugal


Croatia - Kuna - Croatian National Currency, undated
Croatia - Kuna - Croatian National Currency, undated
Iako struka u Hrvatskoj već deset i više godina upozorava na krivi model razvoja, u kojem se uvozi, troši i zadužuje, a ne proizvodi, štedi i izvozi, zaokreta nema na vidiku, upozoravaju analitičari. Po bitnim ekonomskim pokazateljima, Hrvatsku se može svrstati uz Grčku i Portugal.

Prošlo je više od šest mjeseci od poruke predsjednika Hrvatskog društva ekonomista Ljube Jurčića političarima koji su sjedili u prvom redu opatijskog kongresa ekonomista – “jesmo li vam lijepo rekli” da je model što ga Hrvatska primjenjuje već godinama kriv, da se na svaki način mora prestati sa uvozom, trošenjem i zaduživanjem i oštro krenuti u proizvodnju, štednju i izvoz.

Ljubo Jurčić, foto: Enis Zebić
Međutim, otada se ništa nije promijenilo, a kada će – ne zna se! Kakva je sada ekonomska situacija u Hrvatskoj, opisao je profesor Jurčić za RSE.

“Sve pametne zemlje su izišle definitivno iz krize 2010. godine, a u ovoj godini sve imaju rast gopspodarstva i smanjivanje nezaposlenosti. A Hrvatska je uz Grčku i Portugal jedna od rijetkih zemalja u kojoj je u prvom kvartalu ove godine domaća proizvodnja pala 4,1 posto, broj zaposlenih pao za 2 posto, broj umirovljenika porasao za 2 posto, i imamo negdje oko 10 posto više nezaposlenih nego prije godinu dana, dok su svi ti trendovu u razvijenim zemljama obrnuti. I ne samo u razvijenim, nego i u tranzicijskim zemljama”, navodi profesor Jurčić.

On dodaje da su i procjene stope rasta za ovu godinu za Hrvatsku tri do četiri puta niže nego u drugim tranzicijskim zemljama. I što sad, pitali smo.

“U ovoj godini zapravo – ništa! Politički lideri i oni koji misle da mogu voditi ovu zemlju u svojim istupima ne pokazuju razumijevanje postojeće ekonomske situacije u Hrvatskoj, a onda ni političke, a još manje da u njihovim istupima ima najava da bi mijenjali gospodarski model koji nas je doveo u krizu”, kaže on.

Love se izborni brodovi

Među stvarima koje su pozitivne za Hrvatsku su - nova ministrica financija koja je stručnjak, a ne stranački kadar, očekivani pozitivni impuls ekonomiji nakon zaključenja pregovora o članstvu u Europskoj uniji i dobra turistička sezona, slažu se naši sugovornici.

Može li se uskoro očekivati pomak nabolje, pitali smo urednika hrvatskog izdanja Forbesa Viktora Vresnika.
Vresnik: Jedino što sve može spasiti je dobra turistička sezona.

“Ne vjerujem da će biti pomaka, jer ne vidim zašto bi ih bilo. Imamo dobru ministricu financija, ali podjednako tako imamo ministricu financija koju nitko opzbiljno ne shvaća, jer svi misle da je ona ministrica na određeno vrijeme – do kraja godine. A ona ima i vezane ruke. Jer, love se izborni bodovi. Jedino što sve može spasiti je dobra turistička sezona, čiji uspjeh ovisi o tome hoće li ovog ljeta biti Al-Kaidinih terorističkih napada”, smatra Vresnik.

Profesor splitskog Ekonomskog fakulteta i ekonomski strateg oporbenih socijaldemokrata Branko Grčić u izjavi za RSE također upozorava da je Hrvatska propustila boriti se sa krizom i recesijom, propustila je ubrizgati ozbiljna sredstva u ekonomiju i nastavila održavati visoku javnu potrošnju i zaduživati se.

“U takvim uvjetima i neposredna naša budućnost, odnosno sljedećih nekoliko mjeseci vrijeme je u kojem se objektivno ne može očekivati nikakve bitne pomake. A posebno što smo ušli u politički izborni ciklus, gdje očigledno trenutna vlada nema namjeru ulaziti u bilo kakve ozbiljnije reforme i bilo kakve ozbiljnije mjere”, ocjenjuje Grčić.
XS
SM
MD
LG