Dostupni linkovi

Sa Sanaderom o „spremljenom“ novcu


Ivo Sanader nakon privođenja u Austriji, prosinac 2011
Ivo Sanader nakon privođenja u Austriji, prosinac 2011
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, kojeg se u Hrvatskoj sumnjiči za korupciju velikih razmjera, saslušan je u petak u zatvoru u Salzburgu, potvrdio je za naš radio glasnogovornik austrijskog Državnog odvjetništva za borbu protiv korupcije Martin Ulrich.

“Možemo potvrditi da je danas Državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije saslušalo Sanadera temeljem naloga istražnih organa.“


Pitali smo doktora Ulricha – može li se saznati bilo što o sadržaju ispitivanja?

„Ne mogu vam reći ništa o sadržaju ispitivanja, jer istražne radnje nisu javne. Ne mogu vam dati nikakve informacije o istragama koje su u toku.“

On je jedino potvrdio da je Sanaderovo ispitivanje potrajalo gotovo pet i po sati, a da su iza prebacivanja ovog ispitivanja sa četvrtka na petak doista stajali isključivo organizacijski razlozi.
'Nije točna informacija da se vodi bilo kakva istraga Državnog odvjetništva Republike Austrije, a vezano za gospodina Sanadera', tvrdi njegov odvjetnik Goran Suić.


Sanaderov hrvatski odvjetnik Goran Suić potvrdio je kako je predmet razgovora u petak bila prijava jedne banke iz Tirola protiv Sanadera zbog pranja novca, a ne Sanaderove veze s Hypo bankom, o čemu naveliko govore hrvatski mediji, a pred koji dan se u tu priču uključio i austrijski državni radio ORF, s tvrdnjama da istražni organi imaju nešto protiv Sanadera u slučaju Hypo, što je međutim odmah demantirano. „Hypo nije bila tema,“ tvrdi Suić.

„Nije točna informacija da se vodi bilo kakva istraga Državnog odvjetništva Republike Austrije, a vezano za gospodina Sanadera. Jedino vam mogu reći da se tu sve radi o izmišljenim pričama, o medijskim nagađanjima i o raznoraznim spinovima“
, kaže Suić.

Veze Sanadera i Hypo banke interesantne su hrvatskim medijima, a još više austrijskim, jer je ona zbog nesigurnih plasmana novca u tranzicijske zemlje bankrotirala, i morala je biti sanirana novem austrijskih poreznih obveznika.

Samo indicije


Međutim, i dalje sve ostaje na razini indicija i medijskih konstrukcija, upozorava u izjavi za naš radio dobar poznavatelj problematike, novinar zagrebačkog „Vjesnika“ Marin Dešković.

Zgrada tužilaštva u Salzburgu gdje je Sanader saslušan
„Priča sa Sanaderom i Hypom traje već desetak godina, znači davno prije nego što je postao premijer, još iz vremena kada je radio u Ministarstvu vanjskih poslova kao zamjenik ministra Mate Granića. Međutim, do sada – prema svemu sudeći – ne postoje neki konkretni dokazi koji bi ga definitivno uvlačili u tu priču. Ono što je ORF objavio jest da tužiteljstvo u Klagenfurtu navodno ima indicije, a ne dokaze do te mjere da bi direktno povezivali, odnosno inkriminirali gospodina Sanadera“, navodi Dešković.

Međutim, račun sa 1,3 milijuna eura u jednoj tirolskoj banci koji glasi na nekog od članova Sanaderove obitelji Austrijanci su blokirali nakon što je hrvatsko Državno odvjetništvo od njih zatražilo suradnju da provjere – je li Sanader novac dobijen od kazneih djela za koja ga se tereti u Hrvatskoj nekamo „spremio“.

Podsjetimo – Sanadera se u Hrvatskoj sumnjiči za korupciju, odnosno izvlačenje novca iz javnih poduzeća preko marketinške tvrtke Fimi media, i za pogodovanje vlasniku Diokija i Novog lista Robertu Ježiću da kupuje struju po nižoj cijeni od tržišne, iako je već debelo bio dužan Hrvatskoj elektroprivredi.

„Kod blokade tog računa radi se o produljenju jednog kaznenog djela za kojeg ga se ovdje tereti. Tako - naši organi sumnjaju i zato je Austrija taj račun blokirala“
, kaže Dešković.

„Slučaj Sanader“ važan je za Hrvatsku i zbog dovršetka pregovora s Europskom unijom. Sredinom ožujka biti će objavljen izvještaj o hrvatskom napretku u reformama, i već je rečeno da će borba protiv korupcije biti u središtu interesa Bruxellesa. Koja su njihova očekivanja, pitali smo kolegu Deškovića.

„Ja mislim da očekuju da se prikupe kvalitetni dokazi i da se naprave kvalitetni slučajevi, prema kojima bi sudovi mogli donijeti presude. Zapravo, koliko god da je slučaj Sanader bitan za hrvatsku javnost, gledano s pravne strane – to je slučaj kao i svaki drugi i tako ga treba promatrati. Znači, svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja, i to je jedini kontekst u kojem ja to gledam – slučaj kao i svaki drugi!“
, zaključuje Dešković.
XS
SM
MD
LG