Dostupni linkovi

Analitičari: Josipovićeva posjeta SAD odraz izvrsnih odnosa


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i američka državna tajnica Hillary Clinton, Washington, 3. travnja 2011
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i američka državna tajnica Hillary Clinton, Washington, 3. travnja 2011
Posjeta predsjednika Hrvatske Ive Josipovića Sjedinjenim Državama i razgovori što ih je tamo vodio sa američkim potpredsjednikom Josephom Bidenom i državnom tajnicom Hillary Clinton svojevrsna su kruna dvadesetgodišnje povijesti hrvatsko-američkih odnosa, ocjenuje se u hrvatskoj političkoj javnosti.

“Posjeta predsjednika Josipovića je sigurno najozbiljnija posjeta bilo kojeg hrvatskog državnika Sjedinjenim Državama od devedesete naovamo! To možemo procijeniti prije svega po činjenici s kim se sastao – sa potpredsjednikom Bidenom koji je dugogodišnji poznavatelj situacije u regiji i sa gospođom Clinton koja definira američku vanjsku politiku”
, ocjenjuje za RSE politički analitičar i profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Branko Caratan.

U odnosima dviju država nema nikakvih otvorenih pitanja, a dvije su države partneri i saveznici od 1994. godine, kaže tim povodom politički analitičar i nekadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić.

“Hrvatska je važan čimbenik regionalne stabilnosti i sasvim sigurno da je ovo bila dobra prilika za Josipovića da prijateljski i partnerski zatraži neke stvari od Sjedinjenih Američkih Država - kao što su podrška završetku pregovora Hrvatske sa Europskom unijom, sigurno su razgovarali o suradnji sa Haškim tribunalom, sigurno su razgovarali i o regionalnoj sigurnosti i stabilnosti što se tiče položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, o gospodarskoj suradnji”
, smatra Granić.

Pomak u odnosima


Profesor Fakulteta političkih znanosti i hrvatski veleposlanik u Washingtonu u vrijeme Račanove vlade Ivan Grdešić izjavi za naš radio primjećuje velik pomak u odnosima prema stanju u vrijeme predsjednikovanja Stjepana Mesića.

“Ovo je baš bio jedan – po mom sudu – politički susret koji je afirmirao s jedne strane naše NATO savezništvo u Afganistanu, a sa druge strane interes Amerike da Hrvatska u našem susjedstvu djeluje pozitivno – pa onda i na primjerima Haga i na primjerima Bosne i Hercegovine i odnosa sa Srbijom. Sve u svemu, mislim da je taj posjet u velikoj mjeri odraz prije svega izv
"Taj poziv govori i o tome da Washington posvećuje posebnu pozornost situaciji u regiji, odnosno da je regija sada došla blizu vrha američkih vanjskopolitičkih prioriteta”, ocjenjuje Branko Caratan.
rsnih odnosa s Amerikom, koji su posljedica toga da smo mi saveznici. I to je nešto što se sada vidi, i to je velika razlika prema onome što je bilo prije pet-šest godina”
, kaže Grdešić.

Profesor Caratan razumije američki poziv predsjedniku Josipoviću i kao najavu snažnijeg američkog angažmana u regiji, posebice u Bosni i Hercegovini.

“Taj poziv govori i o tome da Washington posvećuje posebnu pozornost situaciji u regiji, odnosno da je regija sada došla blizu vrha američkih vanjskopolitičkih prioriteta. To je posebno važno i za našu poziciju u Europskoj uniji i za pokušaje da se jedna latentna kriza političkog sustava u Bosni i Hercegovini pozitivno riješi”
, ocjenjuje Caratan.

Nasuprot tome, profesor Grdešić ne očekuje neki dramatičniji američki angažman u promjeni ustavnog aranžmana u Bosni i Hercegovini.

“Ja mislim da će oni nastojati koliko je god više moguće uključiti visokog predstavnika i europske države u taj proces. Sigurno da Amerikanci kao jedna od daytonskih ‘strana’ neće ne sudjelovati u tome, ali ja nisam siguran da će poduzeti neku dramatičnu inicijativu u situaciji u Bosni i Hercegovini. Mislim da to trenutno nije fokus američke administracije u jugoistočnoj Europi. Ja mislim da to ne treba očekivati”
, zaključuje Grdešić.
XS
SM
MD
LG