Dostupni linkovi

Hrvatski sabor raspravlja o povjerenju Vladi


Jadranka Kosor u Saboru tokom izlaganja Zorana Milanovića, 27. listopad 2010
Jadranka Kosor u Saboru tokom izlaganja Zorana Milanovića, 27. listopad 2010
Uz mnogo polemika i ispravaka krivih navoda u Hrvatskom saboru od srijede ujutro traje rasprava povodom zahtjeva opozicijskih stranaka da se glasa o povjerenju premijerki Jadranki Kosor. Opozicija nema dovoljno glasova za izglasavanje nepovjerenja, ali koristi i ovu priliku za žestoku kritiku vladine politike.

Ova Vlada sramoti Hrvatsku i ona mora otići, zatražio je predsjednik oporbenih socijaldemokrata Zoran Milanović u ime 58 oporbenih zastupnika koji su svojim potpisima podržali zahtjev da se u Saboru glasa o povjerenju premijerki Jadranki Kosor.

Tri su argumenta za izglasavanje nepovjerenja – prvo - njezina odgovornost za sve lošiju gospodarsku situaciju, drugo - njezina odgovornost za neprovođenje reformi.

„I po trećoj osnovi, po meni najvažnijoj i u ovom trenutku svakako motivirajućoj za pokretanje ove procedure, je to da je ova Vlada na čelu s gospođom Kosor izgubila svaku moralnu i političku vjerodostojnost, da je Hrvatska talac dinastičkih borbi u HDZ-u, i da takvo stanje mora prestati u interesu Republike Hrvatske, u interesu nacionalne stabilnosti, u interesu provođenja reformi i u interesu ulaska Hrvatske u Europsku uniju“
, tvrdi Milanović.

Kosor odgovorila kontraoptužbom


Premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor odgovorila je protuoptužbom kako opozicija pokušajem rušenja njezine vlade upravo želi zaustaviti borbu protiv korupcije i usporiti hrvatski ulazak u Europsku uniju.

„Mi nećemo posustati samo zbog toga što neki žele da Hrvatska bute talac nestrpljive i nezrele želje za dolazak na vlast, koja bi mogla zaustaviti sve ono što smo pokrenuli i sve ono što ćemo – dame i gospodo – dovesti do kraja!“
, ustvrdila je Kosor.

Vladajuća HDZ-ova većina, u kojoj su osim njih još i Hrvatska seljačka stranka, Samostalna demokratska srpska stranka i ostali manjinci ima 83 glasa, što je i više nego dovoljno za izglasavanje povjerenja Vladi.

Izjalovile su se i medijske špekulacije o nekim navodnim „spavačima“ Ive Sanadera, koji bi u odsutnom trenutku izišli iz HDZ-a i okupili se oko njega.

On je otišao iz Sabora odmah nakon Milanovićevog uvodnog izlaganja zbog – kako je kazao – ranije dogovorenih obaveza, ali je novinarima naglasio kako – i da je ostao – ne bi glasao protiv Vlade Jadranke Kosor.

„Teško mogu zamisliti da glasam protiv parlamentarne većine koju sam ja stvorio“
, kazao je bivši premijer novinarima na odlasku iz zgrade Sabora. Očekuje se da će rasprava povodom zahtjeva o izglasavanju nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor potrajati cijeli dan.
XS
SM
MD
LG