Dostupni linkovi

Oporbena koalicija napušta Sabor do izbora


Oporbena koalicija lijevog centra objavljuje da više neće sudjelovati u radu Sabora, 13. listopada 2011.
Oporbena koalicija lijevog centra objavljuje da više neće sudjelovati u radu Sabora, 13. listopada 2011.
Četiri stranke oporbene “Kukuriku koalicije” – socijaldemokrati, narodnjaci, umirovljenici i Istarski demokratski sabor – od četvrtka pa do raspuštanja Sabora neće sudjelovati u njegovom radu.

Vladajući HDZ posljednjih dana nacionalističke ispade nastavlja seksističkim ispadima, pokušao je kriminalizirati politički istup jednog oporbenog zastupnika, a mjeru je prevršio HDZ-ov zastupnik Tomislav Čuljak koji je u četvrtak, nezadovljan istupom socijaldemokratskog zastupnika Arsena Bauka, prema njemu bacio papire i plastičnu bocu s vodom.

“U situaciji u kojoj je komunikacija u Hrvatskom saboru dovedena
Iz SDP-a poručuju kako 'nema svrhe biti samo ukras u parlamentu koji ne vodi brigu o krizi i stanju u Hrvatskoj'.
na razinu bacanja flaša i papira kao u zadnjoj birtiji – oprostite mi na ovoj riječi – smatramo da je to situacija u kojoj mi na takav način u radu Hrvatskog sabora više ne možemo sudjelovati”, kazala je u ime “Kukuriku koalicije” predsjednica zastupničkog kluba Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić.

I socijaldemokrati idu u bojkot rad Sabora, jer je vladajući HDZ nametnuo isključivo predizborne teme, umjesto da se bavi ekonomijom i svakodnevnim problemima građana.

“Prema tome – mislimo da nema svrhe biti samo ukras u parlamentu koji ne vodi brigu o krizi i stanju u Hrvatskoj”, naglašava potpredsjednik SDP-ovog kluba Slavko Linić.

Površan alibi za nerad

Iako su četvorica zastupnika Glavaševe stranke i po jedan laburist i pravaš rekli da neće podržati HDZ-ovu većinu, u HDZ-u tvrde da i bez oporbe imaju kvorum, a da je jedini motiv opozicijskog bojkota Sabora – lijenost i nerad.

“To je jedan površan i plitak alibi za njihov općeniti nerad u Hrvatskom saboru – nedolazak na sjednice Hrvatskog sabora, nedolazak na sjednice saborskih tijela, a sve se to ne događa od jučer ili prekjučer, nego već – mjesecima!”, tvrdi glasnogovornik HDZ-ovog kluba Frano Matošić.
Izglasavanje nepovjerenja Vladi bio bi znatno jači predizborni adut, smatra profesor Ivan Rimac.

Profesor političke psihologije na zagrebačkom Pravnom fakultetu Ivan Rimac u izjavi za naš radio kaže kako ovo nije prvi puta da oporba pribjegava bojkotu rada Sabora, kao odgovoru na zloupotrebu Sabora u predizborne svrhe od strane vladajućeg HDZ-a.

“Ustvari, neobično je da oporba nije pokušala uspostaviti konsenzus sa nezadovoljnicima i izglasati nepovjerenje Vladi, jer bi to bio znatno jači predizborni adut nego apstinencija ili napuštanje sabornice u zadnjem zasjedanju. Međutim, sudeći prema tenzijama koje su prisutne i – da tako kažem – nedemokratskim oblicima komunikacije, to je tako i tako više cirkus i farsa, nego ozbiljan rad Sabora u zadnjem zasjedanju”, ocjenjuje Rimac.

Opozicija vjeruje da bi svojim postupkom mogla izazvati raspisivanje parlamentarnih izbora i ranije nego – kako je najavljeno – 4. prosinca, međutim poznavatelji problematike ne vjeruju da će do toga doći.

Sabor bi u ovom sazivu trebao raditi još dvadesetak dana, a oporbenjaci u bojkotu najavljuju da će doći na glasanje – kada se bude glasalo o raspuštanju Sabora pred izbore.
XS
SM
MD
LG