Dostupni linkovi

Smirivanje strasti pred presudu hrvatskim generalima


Generali Gotovina, Čermak i Markač u haškoj sudnici, kolovoz 2010
Pred prvostupanjsku odluku Haškog tribunala u slučaju Gotovina-Markač-Čermak, najavljenu za petak, premijerka Jadranka Kosor je nakon sastanka sa udrugama ratnih veterana i stradalnika uputila smirujuću poruku.

“Petak 15. travnja treba dočekati mirno i dostojanstveno, sagledati sve činjenice jer iza petnaestog dolazi šesnaesti, a ono što mislim da je zaključak sviju nas na ovome sastanku da prosvjedi, a pogotovo mogući neredi ne bi mogli ni na koji način ništa promijeniti”
, poručila je Kosor.

“Vjerujemo da su obrane hrvatskih generala kroz proces na Haškom sudu uspjele pobiti sve teze optužbe, i zato smo optimisti”, kaže komodor Ivica Tolić u ime veterana gardijskih brigada.


Velika većina veteranskih udruga je uz Vladu.

“Vjerujemo da su obrane hrvatskih generala kroz proces na Haškom sudu uspjele pobiti sve teze optužbe, i zato smo optimisti”, kaže komodor Ivica Tolić u ime veterana gardijskih brigada.

Udruge lojalne Vladi poslijepodne održavaju mirni mimohod ulicama Zagreba u znak potpore optuženim generalima.

Ipak, javnih će prosvjeda biti, i to u subotu na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića, u organizaciji istih onih objektivno marginalnih udruga koje su nedavno organizirale prosvjede za vukovarskog veterana Tihomira Purdu, uhićenog u Bosni temeljem srpske tjeralice s početka devedesetih.

Politički tribunal


Ratni zamjenik zapovjednika specijalne policije Željko Sačić, koji prozivajući aktualne vlasti ne krije predozborni kontekst svog prosvjeda:

Željko Sačić
“Onima koji s razlogom strepe da će doći do nereda poručujemo – ne, neće doći do nereda! Nama nije interes da mi na silu idemo na Markov trg pred Vladu i Sabor, nego nam je interes da vi s Markovog trga što prije siđete.”

Komisija Justitia et pax Hrvatske biskupske konferencije zalaže se da građani nakon objave presude zadrže mir i dostojanstvo, ali tvrde da je Haški tribunal politički tribunal.

“O optužnicama se odlučivalo pod političkim pritiscima velikih sila s jasnom težnjom ujednačavanja odgovornosti napadača i napadnutih. To znači iskrivljavanje povijesne slike o stvarnim agresorima i stvarnim žrtvama”
, navodi tajnik Komisije Gordan Črpić.

Predsjednik Ivo Josipović komentirao je moguće prosvjede i moguće negativne reakcije iz svijeta na njih:

“Ja ne mislim da će se srušiti svijet niti da će se bilo što dogoditi što nije u skladu sa hrvatskom pozicijom poštivanja pravnog poretka.”

Haški sud u petak u 11 sati kreće sa čitanjem prvostupanjske presude, a čitanje presude izravno će prenositi sve tri nacionalne televizije.

Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača – koji su u vrijeme “Oluje” i neposredno nakon nje bili zapovjednik Zbornog područja Split Hrvatske vojske, vojni guvernmer Knina nakon ulaska Hrvatske vojske i zapovjednik specijalne policije - tereti se za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog protjerivanja srpskog stanovništva s teritorija samoproglašene Krajine i – po zapovjednoj odgovornosti – za neprocesuiranje zločina na terenu pod njihovom nadležnošću.

Naime, za vrijeme “Oluje” i u dva mjeseca nakon akcije ubijeno je oko 600 civila, a optuženi nisu ništa poduzeli da ti slučajevi budu istraženi, a krivci kažnjeni.

Tužiteljstvo za Gotovinu traži 27, za Markača 23, a za Čermaka 17 godina zatvora. Jedino što je sigurno je da će se jedna ili, obje strane nakon ove presude žaliti.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG