Dostupni linkovi

Smirivanje strasti pred presudu hrvatskim generalima


Generali Gotovina, Čermak i Markač u haškoj sudnici, kolovoz 2010
Generali Gotovina, Čermak i Markač u haškoj sudnici, kolovoz 2010
Pred prvostupanjsku odluku Haškog tribunala u slučaju Gotovina-Markač-Čermak, najavljenu za petak, premijerka Jadranka Kosor je nakon sastanka sa udrugama ratnih veterana i stradalnika uputila smirujuću poruku.

“Petak 15. travnja treba dočekati mirno i dostojanstveno, sagledati sve činjenice jer iza petnaestog dolazi šesnaesti, a ono što mislim da je zaključak sviju nas na ovome sastanku da prosvjedi, a pogotovo mogući neredi ne bi mogli ni na koji način ništa promijeniti”
, poručila je Kosor.

“Vjerujemo da su obrane hrvatskih generala kroz proces na Haškom sudu uspjele pobiti sve teze optužbe, i zato smo optimisti”, kaže komodor Ivica Tolić u ime veterana gardijskih brigada.


Velika većina veteranskih udruga je uz Vladu.

“Vjerujemo da su obrane hrvatskih generala kroz proces na Haškom sudu uspjele pobiti sve teze optužbe, i zato smo optimisti”, kaže komodor Ivica Tolić u ime veterana gardijskih brigada.

Udruge lojalne Vladi poslijepodne održavaju mirni mimohod ulicama Zagreba u znak potpore optuženim generalima.

Ipak, javnih će prosvjeda biti, i to u subotu na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića, u organizaciji istih onih objektivno marginalnih udruga koje su nedavno organizirale prosvjede za vukovarskog veterana Tihomira Purdu, uhićenog u Bosni temeljem srpske tjeralice s početka devedesetih.

Politički tribunal


Ratni zamjenik zapovjednika specijalne policije Željko Sačić, koji prozivajući aktualne vlasti ne krije predozborni kontekst svog prosvjeda:

Željko Sačić
“Onima koji s razlogom strepe da će doći do nereda poručujemo – ne, neće doći do nereda! Nama nije interes da mi na silu idemo na Markov trg pred Vladu i Sabor, nego nam je interes da vi s Markovog trga što prije siđete.”

Komisija Justitia et pax Hrvatske biskupske konferencije zalaže se da građani nakon objave presude zadrže mir i dostojanstvo, ali tvrde da je Haški tribunal politički tribunal.

“O optužnicama se odlučivalo pod političkim pritiscima velikih sila s jasnom težnjom ujednačavanja odgovornosti napadača i napadnutih. To znači iskrivljavanje povijesne slike o stvarnim agresorima i stvarnim žrtvama”
, navodi tajnik Komisije Gordan Črpić.

Predsjednik Ivo Josipović komentirao je moguće prosvjede i moguće negativne reakcije iz svijeta na njih:

“Ja ne mislim da će se srušiti svijet niti da će se bilo što dogoditi što nije u skladu sa hrvatskom pozicijom poštivanja pravnog poretka.”

Haški sud u petak u 11 sati kreće sa čitanjem prvostupanjske presude, a čitanje presude izravno će prenositi sve tri nacionalne televizije.

Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača – koji su u vrijeme “Oluje” i neposredno nakon nje bili zapovjednik Zbornog područja Split Hrvatske vojske, vojni guvernmer Knina nakon ulaska Hrvatske vojske i zapovjednik specijalne policije - tereti se za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog protjerivanja srpskog stanovništva s teritorija samoproglašene Krajine i – po zapovjednoj odgovornosti – za neprocesuiranje zločina na terenu pod njihovom nadležnošću.

Naime, za vrijeme “Oluje” i u dva mjeseca nakon akcije ubijeno je oko 600 civila, a optuženi nisu ništa poduzeli da ti slučajevi budu istraženi, a krivci kažnjeni.

Tužiteljstvo za Gotovinu traži 27, za Markača 23, a za Čermaka 17 godina zatvora. Jedino što je sigurno je da će se jedna ili, obje strane nakon ove presude žaliti.
XS
SM
MD
LG