Dostupni linkovi

HO Srbije: Protiv negiranja realnosti


Sonja Biserko i Geoffrey Nice na zagrebačkoj promociji, 31. ožujka 2011
Godinu dana nakon sarajevske promocije, dan prije beogradske i mjesec dana prije prištinske promocije, u Zagrebu je u četvrtak predstavljena knjiga demografske ekspertice haškog tribunala Ewe Tabeau "Rat u brojkama: demografski gubici u ratovima na teritoriju bivše Jugoslavije 1991-1999. godine."

Radi se o projektu na kojem Helsinški odbor Srbije radi već petnaestak godina, i u kojem je tiskano već oko 150 knjiga, koje su sve donirane i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, izvijestila je predsjednica Odbora Sonja Biserko.

„Zašto to radimo mi u Srbiji? Zato što smatramo da srbijanska elita, ne samo politička nego i intelektualna i kulturna, negira realnost i sve ono što se desilo poslednjih dvadesetak godina, i da je na delu cementiranje jedne interpretacije koju je Milošević zastupao na svom suđenju, a to je: da Srbija nije bila u ratu, da nije bilo velikosrpskog projekta, da se Jugoslavija raspala kao zbog politike Zapada i secesionističkih politika Slovenije i Hrvatske“
, pojašnjava Biserko.

Veleposlanik Ofstad Henrik na promociji, Zagreb, 31. ožujka 2011
Veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Ofstad Henrik, čija je zemlja financirala izdavanje ove knjige, upozorio je na važnost istraživanja demografskih istraživanja ljudskih gubitaka, a knjige poput ove - kazao je - spriječit će da se brojke politiziraju.

„Osim toga, mislim da je vrlo dobro da postoji knjiga poput ove, koja će predstaviti činjenice, i koja neće pripomoći stvaranju mitova za budućnost, i konačno – još jedan razlog zašto je dobro da imamo knjigu poput ove je – pomirenje, jer ako se ne zna što se doista dogodilo, do tog pomirenja neće doći“
, ocjenjuje ambasador.

Povijest u sudnici


Bivši haški tužitelj u slučaju Milošević Geoffrey Nice naglasio je važnost eksperata u suđenju poput onih koja se vode u Haškom tribunalu.

„Planovi političara obično se temelje na ideološkim konceptima naslijeđenim iz prošlosti. Primjereno razumijevanje takve ideologije najbolje se postiže smještanjem u povijesni kontekst. Sve to zahtijeva ekspertno svjedočenje, a ne samo činjenice. Povijesni kontekst potreban je u sudnici kako bi pomogao sucima, i oni trebaju eksperte da ih u tome pouče“
, smata Nice.

To pogotovo i za suđenje Miloševiću i druge postupke pred Haškim tribunalom, kazao je.

„Predstavljanje povijesti političkih događaja bilo je nužno u sudnici, kako bi stvorilo kontekst unutar kojeg se može razumjeti kako su se političke elite od običnih političara pretvorile u one koji su upotrijebili silu da osvoje vlast, očuvaju je i konsolidiraju. I od raznih djelića dokaznog materijala, od kojih su mnoge ponudili eksperti, mnogi od njih demografi, možete vidjeti kako smo se trudili dokazati mentalno stanje i motive optuženika“
, navodi Nice.

On je najavio da će ove godine iz tiska izići knjiga „Nasljeđe nedovršenog sudskog procesa“, otkuda je preuzeo i ove ocjene.

Na predstavljanju knjige sudjelovao je i norveški demograf Helge Brunborg, koji je zajedno sa Ewom Tabeau radio na demografskim ekspertizama za Haški tribunal.

Iako je upravo Ewa Tabeau izabrala dokumente koje je Helsinški odbor Srbije objavio u ovoj knjizi, Haški tribunal nije joj dao suglasnost da nastupa na promociji knjige za koju je najviše upravo ona zaslužna.
XS
SM
MD
LG