Dostupni linkovi

I hrvatski sindikati protiv neoliberalnog kapitalizma


Sindikalni čelnici pozivaju na podršku prosvjedima protiv neoliberalnog kapitalizma, listopad 2011.
Sindikalni čelnici pozivaju na podršku prosvjedima protiv neoliberalnog kapitalizma, listopad 2011.
Čelnici pet hrvatskih sindikalnih središnjica pozvali su svoje članstvo da se priključi prosvjedu u subotu u Zagrebu i više drugih hrvatskih gradova koji se organizira u sklopu globalne akcije pod sloganom "15. listopada - Pokret za globalnu promjenu".

„Opravdanje za nedolazak može imati samo onaj tko je toliko bolestan da ne može doći, radi toga jer će svatko u svojoj vlastitoj obitelji naći bar pet razloga zbog kojih sutra treba zajedno s drugima biti na ovom prosvjedu. Osim – naravno – izuzetno uskog kruga ljudi koji žive na račun drugih, svejedno je li riječ o političarima ili dijelu gospodarstva“, kazao je aktualni sindikalni koordinator, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Jer zbog postupanja po načelu – profiti privatni, gubici kolektivni - upravo su i u Hrvatskoj građani ti koji su platili cijenu krize, a ne kapitalisti. Građani su je
Upravo su i u Hrvatskoj građani ti koji su platili cijenu krize, a ne kapitalisti.
platili gubitkom radnih mjesta, skupljim kreditima, nemogućnošću nalaženja posla za mlade, što znači i nemogućnost stvaranja vlastitog domaćinstva, skupljim zdravstvom, skupljim obrazovanjem, manjim mirovinama itd. Sever zato poziva na jedinstvo.

„Članovi sindikata, nečlanovi sindikata, nezaposleni, umirovljenici, studenti, školarci ovako djeluju poprilično razjedinjeno. Međutim, svi se oni mogu stisnuti u snažnu šaku, i sa tom snažnom šakom treba računati svaki onaj tko želi dobiti vlast na ovim izborima.“

Krivnja vlasti

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel založio se za pravo na javni prosvjed protiv vlasti ne samo na izborima svake četiri godine.

„Nego izlaskom na ulice svaki puta kada osjete da političari kojima su oni dali mandat rade protiv građana, dakle da rade za onaj jedan posto kapitalista koji financiraju njihove izborne kampanje, a nakon toga im treba vraćati dugove“, kazao je Novosel.

Damir Jakuš
Damir Jakuš
Izvršna, zakonodavna i monetarna vlast, odnosno Vlada, Sabor i središnja hrvatska banka krivi su zbog toga što kapital i banke pobiru profite, upozorio je predsjednik Udruge radničkih sindikata Damir Jakuš.

„Opet su banke imale enormnu dobit! Taj sustav mi nismo htjeli. To nijedna politička platforma nije nudila na izborima. Svi su oni nudili nešto drugo! Uvjete pod kojima posluju banke i krupni kapital nije stvorio niti narod, niti smo ih mi u pregovorima dogovorili. Te uvjere su stvorile ove tri vlasti – Vlada, Sabor i Hrvatska narodna banka! Oni su s krupnim kapitalom dogovorili pod kojim će uvjetima on u Hrvatskoj raditi i - zaraditi!“, ustvrdio je Jakuš.

Dogovori i pregovori nisu dali rezultata, i sada će ulica poslati poruku, kaže Jakuš, koji se nada da će tu poruku shvatiti i oni koji se kandidiraju na izborima – da njihov mandat i ovlasti ne dolaze od kapitala, već od građana.

Prosvjedi će se u subotu u 18 sati održati u Zagrebu na Jelačićevom trgu, u Splitu na Peristilu, u Puli kod Zlatnih vrata i u Rijeci na Jadranskom trgu, a akcije potpore i na više drugih mjesta. To je dio globalnog prosvjeda koji će se sutra održati u preko 1000 gradova u stotinjak država svijeta.
XS
SM
MD
LG