Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Seljaci poručuju: Blokirat ćemo kompletnu Hrvatsku


Sa prosvjeda seljaka u lipnju 2009, Foto: zoomzg
Usprkos kiši i hladnom vremenu, prosvjedi seljaka se nastavljaju. Vlada traži model vraćanja duga seljacima kroz repromaterijal, a Glavaševa regionalna desnopopulistička stranka pokušava na potpori seljacima dobiti političke poene.

Petsto traktora na virovitičkom podučju četvrti dan blokira regionalnu prometnicu, slično je u ostalim slavonskim županijama, a dvadesetak traktora kod Zaboka blokira Zagorsku magistralu. Zahtjevi su poznati – isplata dvjestotinjak milijuna kuna duga poticaja iz prethodne dvije godine, i odustajanje od smanjenja poticaja za ovu godinu za čak 40 posto.

„Nek' oni nama isplate naše, što mi imamo pravo dobit'. Svake godine nam kradu krvavo zarađeno."
„Nama je već svega dosta. Evo, već dolazi proljeće – treba prihranjivati pšenicu, a nemamo novaca!“


Organizatori prosvjeda u Virovitici ne odustaju od prosvjeda, ali očekuju da se najavljena mogućnost kompenzacije duga prema seljacima repromaterijalom i gnojivom realizira čim prije. Jedan od organizatora, Zvonko Pipić:

„Poručujem da to apsolutno podržavamo, i da se hitno nešto poduzme! U protivnome, mi ćemo blokirati kompletnu Hrvatsku – od graničnih prijelaza do auto-cesta.“

Za druge ima novaca, ali za dug seljacima nema, kaže i jedan od organizatora prosvjeda u Zagorju Zlatko Jakuš:

„Čujemo – danas bi Vlada trebala potpisati jamstva za brodogradnju. Dakle, novaca ima, samo su krivo raspoređeni!“

Vlada potcjenjuje seljake


Sa prošlogodišnjeg prosvjeda seljaka u Zagrebu, Foto: zoomzg
„Proračun ne možemo povećavati, imamo novaca koliko imamo, a mogućnosti za dodatnu potporu kroz pronalaženje kompenzacije jednoga dijela ćemo tražiti i - sigurna sam - sutra i pronaći", poručila je sa današnje sjednice Vlade premijerka Jadranka Kosor.

Ona je prozvala i čelnike stranke bjegunca pred hrvatskim pravosuđem Branimira Glavaša, desnopopulističke Hrvatske demokratske stranke Slavonije i Baranje, koji demagoškom potporom nezadovoljnim seljacima pokušavaju dobiti političke poene.

„Svi oni pripadnici političkih elita koji danas obilaze ljude koji i danas stoje na kiši i koji im nude kupovinu goriva za dolazak traktora u Zagreb obmanjuju ljude! Jer nikakva ulica, nikakva cesta ne može dovesti do pronalaska 600 – 700 milijuna ili milijarde kuna. Apsolutno ne, i to je jedna jedina činjenica!“


Predsjednik Glavaševe stranke Vladimir Šišljagić uzvratio je „teškom artiljerijom“.

„Očito je da Vlada itekako potcjenjuje hrvatskog seljaka i indirektno želi reći da hrvatski seljak nema ni razuma ni pameti. Hrvatski seljak je doveden u bezizlaznu situaciju, u situaciju da se mora izboriti na cestama, na žalost.“


Šišljagić je apelirao i na radnike, sindikate i umirovljenike da daju potporu seljacima u prosvjedu. To je pokušaj jedne marginalne političke organizacije da proširi svoj utjecaj izvan istočne Slavonije, koji je osuđen na neuspjeh, kaže za RSE politički analitičar Davor Gjenero.

„Ne postoji opasnost da bi populistička vlast na županijskoj razini u Osijeku mogla ozbiljnije izvesti tu nekakvu nacionalističku revoluciju u ostatak zemlje.“


Odgovor na zahtjeve seljaka nastojat će se naći na sutrašnjem sastanku ministra poljoprivrede sa predstavnicima svih seljačkih udruga koje budu spremne na razgovor.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG