Dostupni linkovi

Hrvatska potpisala pristupni ugovor sa EU


Predsjednik i premijerka Hrvatske, Ivo Josipović i Jadranka Kosor potpisuju pristupni ugovor sa EU, 9 . prosinac 2011.
Predsjednik i premijerka Hrvatske, Ivo Josipović i Jadranka Kosor potpisuju pristupni ugovor sa EU, 9 . prosinac 2011.
Na ceremoniji u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu Hrvatska je u petak potpisala pristupni ugovor s Europskom unijom. Nakon ratifikacije u parlamentima država članica, Hrvatska će postati punopravna članica EU 1. srpnja 2013. godine.

“Ovo je povijesni događaj i za Hrvatsku i za Europsku uniju,” kazala je hrvatska premijerka Jadranka Kosor na svečanosti potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske u Europsku uniju.

Dvadeset i sedam članica Unije predstavljene najviše premijerima i Hrvatska,
zastupljena premijerkom na odlasku Jadrankom Kosor i predsjednikom Ivom Josipovićem, potpisali su pristupni ugovor i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usuglašeno tijekom pregovora, i Hrvatska će, nakon što u sljedećih 18 mjeseci parlamenti država članica ratificiraju ugovor, postati punopravna članica EU.

“Hrvatska se vraća u zajednicu europskih naroda želeći doprinijeti njezinoj dobrobiti i blagostanju, njegujući kulturnu raznolikost i snažeći sva dosadašnja postignuća i promovirajući njene ciljeve. Našu pripadnost Europskoj uniji – sigurna sam – potvrdit će velikom većinom naši građani na referendumu o pristupanju Europskoj uniji. U Republici Hrvatskoj dobijate novog pouzdanog partnera, koji je spreman dati puni doprinops punoj izgradnji ujedinjene Europe,” kazala je europskim partnerima i nastavila:

“Danas uspješno zatvaramo jedan povijesni ciklus, čiji je rezultat slobodna, neovisna i europska Hrvatska. Danas je Hrvatska spremna suočiti se sa svim izazovima koje članstvo u Europskoj uniji podrazumijeva. Hrvatski uspjeh otvara vrata i drugim nama susjednim državama iz jugoistočne Europe na
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović na konferenciji za novinare povodom potpisivanja pretpristupnog ugovora, 9. prosinac 2011.
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović na konferenciji za novinare povodom potpisivanja pretpristupnog ugovora, 9. prosinac 2011.
njihovom putu prema Europskoj uniji. Hrvatska je dobar primjer kako se svi napori, sve reforme i težak posao uistinu isplate.”

“Hrvatska je prva nova članica Europske unije koja je u svojoj tranziciji prema članstvu morala prevladati i teško naslijeđe rata,” kazao je predsjednik Ivo Josipović.

“Uspjeh Hrvatske to je veći, ali uspjeh Hrvatske uspjeh je i Europe,” naglasio je Josipović i dodao.

“Zadaća pristupanja Europskoj uniji za nas u Hrvatskoj još nije završena. Siguran sam da ćemo je završiti. Ustrajat ćemo na reformama i punoj provedbi europske pravne stečevine”, istaknuo je predsjednik Hrvatske.

Sljedećih 18 mjeseci, Hrvatska više nije zemlja-kandidat, nego zemlja-pristupnica. Ne baš najtopliji odnosi na relaciji Markov trg – Pantovčak odrazili su se i na to da su Jadranka Kosor i Ivo Josipović održali u Bruxellesu zasebne konferencije za novinare nakon ceremonije potpisivanja.

Dodajmo kao kuriozitet da je slovenski premijer Borut Pahor, s kojim je hrvatska premijerka dogovorila prestanak slovenske blokade, namignuo hrvatskoj premijerki kada je u ime Slovenije potpisivao pristupni sporazum, a kada joj je kasnije čestitao - priznala je – došapnuo joj je – “To je tvoja priča!”. Ceremonija potpisivanja koja se – iako su Poljaci kao aktualni predsjedavajući inzistirali da se održi u Varšavi – ipak zbila u Bruxellesu, kasnila je dvadesetak minuta sa početkom, ali to nije omelo njezino odvijanje.

Milanović: Radom i naporima do velikih rezultata

Budući hrvatski premijer Zoran Milanović čestitao je svim građanima, ali i svim vladama, pa i onoj premijerke Kosor, na velikom uspjehu.

“Ovo je još jedan primjer u kojem vidimo da je hrvatski put – teži put. Naš put je bio težak u stvaranju države – težak, dug put, visoka cijena... Naš put je bio dug i u ulasku u Europsku uniju, jer smo na tom putu pregovarali duže i teže od ostalih. Iz toga također treba izvući pouke i shvatiti da jedino radom, naporima, metodom pokušaja i pogrešaka dolazimo do velikih rezultata. Ovo
Premijerka Hrvatske u odlasku Jadranka Kosor na konferenciji za novinare povodom potpisivanja pretpristupnog ugovora, 9. prosinac 2011.
Premijerka Hrvatske u odlasku Jadranka Kosor na konferenciji za novinare povodom potpisivanja pretpristupnog ugovora, 9. prosinac 2011.
je tek pretpostavka za veliki rezultat”, poručio je Milanović.

Damir Grubiša, ekspert za eurointegracije, za RSE govori o daljoj dinamici događaja.

“Postoje neke zemlje koje su već dale unaprijed svoje izjave da će prve ratificirati pristupni ugovor - to je recimo Poljska, Mađarska je obećala da će to vrlo brzo učiniti, tu je i Italija... Ali naravno postoji i jedan krug zemalja koji će čekati da vidi kako Hrvatska ispunjava uvjete, što će u periodičnim izvješćima o monitoringu biti predočeno Europskoj uniji od strane Europske komisije. Dakle, svakih šest mjeseci pripremat će se izvješća, pa će neke zemlje čekati da vide ponaša li se Hrvatska u smislu nastavka reformi”, kaže Grubiša.

Analitičari već najavljuju bolje odnose Hrvatske i Slovenije, sada unutar Europske unije. Na pitanje što je sa drugim susjedima Grubiša odgovara:

“Hrvatska pozicija je sada utoliko drugačija što se Hrvatska percipira kao zemlja koja je dobro obavila svoj posao priprema za Europsku uniju, i može svojim savjetima, pomoći pa čak i iskustvom poslužiti i drugim zemljama. To je Hrvatska izjavila da hoće i da ih neće ni u kom slučaju sprječavati, već će naprotiv pomagati da te zemlje zadovolje one uvjete koje je i Hrvatska morala proći, a koji su bili posebno teški, jer su to uvjeti za zemlje jugoistočne Europe, odnosno zapadnog Balkana.”
XS
SM
MD
LG