Dostupni linkovi

Stanje u Metkoviću kritično


Poplave u Metkoviću, 2. prosinca 2010
Poplave u Metkoviću, 2. prosinca 2010
Stanje u poplavljenim područjima u Metkoviću na desnoj obali Neretve, petnaestak kilometara od ušća Neretve u more, i dalje je teško. Vodostaj Neretve je u padu, međutim zaobalne vode na desnoj obali Neretve nadiru i dalje.

Situacija u Metkoviću je dramatična, potvrdio je za naš radio gradonačelnik Stipe Gabrić – Jambo.

“Situacija je sada loša, a neće se popraviti nego će biti još puno gora! Neretva više ne raste ali jako brzo ulaze velike količine vode iz Neretve u rječicu Norin, znači u desno zaobalje grada Metkovića, i voda raste svaki sat jedan centimetar”, kaže gradonačelnik.

Metković je već jednom ove godine pogodila poplava, i građani su – kako njihove izjave prenosi javni radio – umorni i ogorčeni.

“Ne može se ovo podnit – dva puta u ovoj godini popravljat istu stvar. Usto dvoje male dice i – što da vam kažem!? Plaće jadne, nikakve, zadužiš se, popraviš, a onda dođe opet i sruši... I to vam je tako...”
Gradonačelnik Metkovića za stanje na terenu optužuje državu, jer je tek sada – nakon 40 godina moljakanja – odlučila izgraditi desetkilometarski nasip.


“Noćas je oko dva sata puklo sve. To je za pola sata tako nadirala voda da nismo ništa mogli. Sada branimo ovo što možemo.”


Osjetno iscrpljeni Jambo u izjavi za naš radio za stanje na terenu optužuje državu, jer da je tek sada – nakon 40 godina moljakanja – odlučila izgraditi desetkilometarski nasip koji će od zaobalnih voda štititi dio Metkovića na desnoj obali Neretve.

“To je jedan sustav koji je falio (zakazao), a drugi sustav koji je falio je u Bosni i Hercegovini. Mislim da je Metković već drugi puta u ovoj godini žrtva visokih profita na električnoj energiji, jer smo mi trebali pitanje vode riješiti na jedan kvalitetan način, a to je da pretpražnjenje akomulacije bude puno veće nego što je bilo”, kaže gradonačelnik Metkovića.

RSE: Koliko ste Vi spavali noćas?

Gabrić:
Ja sam vam spavao vrlo malo. Inače, cijeli Metković ne spava nikako. Mislim da je ovo jedna velika katastrofa... Mi upravo idemo kroz Ulicu kneza Trpimira po jednu osobu koju treba dijalizirati... Jedna teška situacija...

Međudržavni sastanak


Jambo nije usamljen u takvom razmišljanju. To će biti i tema razgovora predstavnika dviju država sljedećeg tjedna, najavio je hrvatski državni tajnik za vode Zdravko Krmek.

Postavljanje zaštitnih vreća na ulazu u objekte u Metkoviću, 2. prosinca 2010
“U ponedjeljak imamo u Banja Luci međudržavnu komisiju za vodno gospodarstvo gdje ćemo postaviti pitanje kako se gospodarilo tim akumulacijama, odnosno vodama u akumulacijama, a tražit ćemo i zvanične podatke od njih na temelju kojih ćemo moći točno definirati kako i na koji način su puštane određene količine vode u Neretvu i je li kao posljedica toga došlo do ovih poplava”, kazao je Krmek.

Međutim, direktor bosansko-hercegovačke Agencije za vodno područje slivova Jadranskog mora Damir Mrđen u četvrtak uveče je za Hrvatsku televiziju izjavio kako bi situacija u slivu Neretve bila i gora, da se nije interveniralo preko hidroelektrana. On problem vidi drugdje.

“Bez ikakve želje da se bavim visokom naukom u smislu klimatskih promjena, ali neki nam ‘pikovi’ pokazuju da je potrebno redefinirati pravila igre, kako bi se stvorio veći stupanj sigurnosti. To bi dakle bio jedan razgovor s ljudima iz energetskog sustava koji prate proizvodnju kilovat-sati”
, rekao je Mrđen.

Poplavljenim Metkovcima pomažu vatrogasci, Gorska služba spasavanja, ali – kako nam kaže Mario Kežić sa neovisne metkovske Radio Delte – ni to nije dovoljno.

“Stanje je jako loše i kritično, a s obzirom da se tako nešto do sada nije događalo, oni koji bi trebali o tome voditi računa – krizni stožer, Civilna zaštita – oni nisu organizirani i nemaju iskustva, a nisu ništa naučili ni iz one poplave u siječnju. Tako da smo mi u kontaktu sa slušateljima, dajemo im mogućnost da se jave, da kažu gdje je kritično, gdje je neki problem, gdje treba nekog evakuirati, gdje treba nekome nešto dostaviti. Eto, na taj način se reagira – rade oni koji su zaduženi, ali uglavnom se to svodi na dobrovoljce koji žele pomoći u ovakvoj situaciji”
, navodi Kežić.

I drugdje u Hrvatskoj ima problema – nekoliko je sela odsječeno zbog nabujalih rječica u Kosinjskoj dolini u Lici, a nabujala je i rijeka Krka.
XS
SM
MD
LG