Dostupni linkovi

Manjka nadzor civilnih struktura


Dvadesetogodišnji mladić iz Karlovca kojeg su pred desetak dana pretukla trojica policajaca i dalje se nalazi na liječenju. Analitičari upozoravaju da je policijsko nasilje rezultat ratnog nasljeđa, nedovoljne educiranosti i nedostatka civilnog nadzora policije.

Brutalno premlaćivanje dvadesetgodišnjaka u Karlovcu, pa onda pokušaj zataškavanja policijske brutalnosti. Unutarnja kontrola iz Ministarstva unutarnjih poslova urgentno je reagirala, Ministarstvo se ispričalo teško pretučenom Alenu Ajkiću i njegovoj obitelji, i najavilo da će se događaje koji ovako štete ugledu policije najstrože kažnjavati.

Četvorica policajaca su suspendirani, šef smjene zato što je pokušao zataškati slučaj, a trojica koja tu večer nisu bila u službi – zbog brutalnog premlaćivanja. Uslijedila je i kaznena prijava za nanošenje teških tjelesnih povreda, a jednome od trojice određen je i tridesetodnevni pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Pretučeni mladić koji je te noći slavio dvadeseti rođendan nije nepoznat policiji – proveo je godinu dana u zatvoru zbog razbojništava i krađa, a ima i 23 prijave zbog krađa i narkotika, međutim ovo brutalno premlaćivanje od strane trojice policajaca izvan službe sa tim nema nikakve veze.

„Moj sin je radio gluposti, ali ovo nisu policajci nego krvnici“, kazao je novinarima otac pretučenog mladića Edmir Ajkić, najavljujući da je preko poznatog zagrebačkog odvjetnika Željka Olujića pokrenuo privatnu tužbu protiv policije.

„Tužit ću ih zbog ovoga što su napravili mome malome, jer to što su oni napravili mom djetetu ne bi napravio nikakav zločinac! Želim da se njih makne iz karlovačke policije, jer njima u policiji nije mjesto.“

Nasilje zakonski opravdano?!

U drugim slučajevima policijskog nasilja policija je obično nastojala da priča ne dospije u javnost, međutim ovoga puta reakcija samog sustava bila je brza i žestoka, pa je posebnim priopćenjem i pohvalom reagirao i predsjednik Ivo Josipović:

"Predsjednik smatra nedopustivim da pripadnici MUP-a prekoračuju svoje ovlasti i primjenjuju prekomjerno nasilje nad pojedincem kao što je to bio slučaj u Karlovcu kad su trojica policajaca brutalno pretukli 20-godišnjeg mladića Alena Ajkića. Predsjednik Republike pozdravlja brzu reakciju MUP-a čiji je Odjel za unutarnju kontrolu proveo nadzor nad zakonitošću postupanja te protiv odgovornih osoba podnio kaznenu prijavu."


Na kraju ostaje pitanje - otkud policijsko nasilje? Za RSE govori programski voditelj zagrebačkog Centra za mirovne studije Gordan Bosanac:

„Sigurno je da ratno naslijeđe i reforma policije još uvijek nije dovršena, dakle da u policiji imamo ljude koji nisu stručni provoditi svoj posao, no s druge strane ne smijemo zaboraviti da policija po svojoj prirodi ima u svojim ovlastima – biti represivna! Dakle, nasilje je nešto što je zakonski opravdana metoda djelovanja policije.“

Problem koji se u Hrvatskoj pojavljuje je – zakon dopušta policijsko nasilje, međutim nisu dovoljno uspostavljene mjere zaštite i nadzora, koje osiguravaju da nasilje bude primijenjeno primjereno i zakonito?

„Te mjere bi mogle biti primjerenija i kvalitetnija edukacija policijskih službenika o tome kada, zašto i na koji način primjenjivati nasilje, i drugo – što je po meni važniji problem – ne postoji sustav nadzora rada policije. Svaki represivni aparat mora imati neki neovisni nadzor – to su u Hrvatskoj sudovi ili parlament, ali ne postoji građanski nadzor. Čini mi se da bi baš u ovakvim incidentnim slučajevima građanski nadzor bio od ključne važnosti.“
XS
SM
MD
LG