Dostupni linkovi

Sabor izglasao zakon o ništavnosti optužnica


Glasovanje u Saboru, ilustrativna fotografija
Glasovanje u Saboru, ilustrativna fotografija
Vladajući HDZ skupio je u petak dovoljno ruku za kvorum, izglasao Zakon o ništetnosti optužnica JNA, bivše Jugoslavije i Srbije i pripadajuću deklaraciju, i skinuo imunitet socijaldemokratskom zastupniku Željku Jovanoviću kojeg je HDZ privatnom tužbom tužio za klevetu, što je inače presedan u 20 godina višestranačja u Hrvatskoj.

Zakon o ništetnosti optužnica već je tijekom procedure donošenja izazvao kritike kako u zemlji, tako i u Bruxellesu i Beogradu, i upozorenja da bi mogao ugroziti regionalnu suradnju u progonu ratnih zločina.

U HDZ-u odgovaraju da jer on nužna reakcija na pravnu agresiju koju je Srbija izvršila proglašujući se prošle godine nadležnom za ratne zločine na cijelom eks-ju prostoru.

Glavni HDZ-ov pravni ekspert Vladimir Šeks dapače kaže da nema prekida suradnje u progonu ratnih zločina, jer ovaj zakon vojne optužnice proglašava apsolutno nevažećima, dok aktualne srpske postupke proglašava relativno nevažećima, odnosno - Hrvatska će priznati sve postupke i presude srpskih sudova za ratne zločine u Hrvatskoj, ako su te odluke i presude u skladu sa hrvatskim i međunarodnim pravnim standardima.

O tome treba li postupati po zahtjevima za pravnu pomoć koje povodom nekih novih optužnica budu stizale iz Srbije odlučivat će Ministarstvo pravosuđa.

U petak je također donesena Deklaracija koja poziva Srbiju da potpiše sa Hrvatskom sporazum kojim će se pitanje nadležnosti za ratne zločine urediti cjelovito i u skladu s načelima međunarodnog prava.

Žarko Puhovski
Žarko Puhovski
Politički analitičar Žarko Puhovski ponovio je u izjavi za naš radio negativnu ocjenu HDZ-ovog izglasavanja ovog zakona:

„To nema apsolutno nikakvo realno-pravno značenje u zbilji, osim što će politički onemogućiti pretpostavke pravnog funkcioniranja, a to znači da će fundamentalno štetiti suradnji državnih odvjetništava, odnosno tužilaštava dviju država i time osigurati – ono što je rekao hrvatski glavni državni odvjetnik Mladen Bajić - da bude bolje onima koji su vjerojatno krivi, a lošije onima koji najvjerojatnije nisu krivi.“

Mali ustavni udar

U hrvatskoj političkoj javnosti mnogo je više ogorčenja izazvalo skidanje imuniteta socijaldemokratskom zastupku Željku Jovanoviću kojeg je HDZ privatnom tužbom tužio za klevetu, jer je ovaj vrh HDZ-a nazvao zločinačkom organizacijom.

Predsjednik oporbenih socijaldemokrata Zoran Milanović nazvao je to „malim ustavnim udarom“:

„Ovo je protivno hrvatskom Ustavu. Ovo je prvi puta u 20 godina ne da je nekome oduzet imunitet, ukinut imunitet radi izrečene riječi i time uveden verbalni delikt, nego uopće da se raspravljalo o tome u plenumu – toliko daleko smo došli! Što reći? To naravno onaj tko ima većinu i siluje većinu može napraviti. Riječ je o jako ozbiljnom presedanu kojim se ozbiljno krši hrvatski Ustav.“

Profesor Puhovski podsjeća da su za pet tjedana izbori, pa je ovaj HDZ-ov postupak – pucanj u prazno.

„Odluka o Jovanoviću je pogrešna, ali srećom važi samo simbolički, jer će gospodin Jovanović 29. prosinca, kada se sastane novi saziv Sabora, opet imati automatski imunitet, a do onda se ne može provesti nijedan postupak. Međutim, šteta je što se radi o pogrešnom simbolu“, ocjenjuje Puhovski.

Inače, HDZ je jedva uspio skupiti kvorum nakon prošlotjedne odluke oporbenih stranaka lijevog centra o bojkotu rada Sabora.

Uspio ih je skupiti 77, taman koliko i treba za kvorum - 64 od 65 svojih zastupnika, uključujući dvojicu doista teško bolesnih, zatim 6 zastupnika Hrvatske seljačke stranke, tri nezavisna i četvoricu iz manjina, osim 3 Srbina i jednog Talijana.
XS
SM
MD
LG