Dostupni linkovi

Hrvatska očekuje sezonu na razini prošlogodišnje


Otok Brač, Foto: braconline.com.hr
Otok Brač, Foto: braconline.com.hr
U Hrvatskoj su proteklog vikenda zabilježene prve veće gužve prema Jadranu. Nakon kišnog lipnja čini se da je počela puna sezona, a turistički djelatnici i dalje vjeruju da bi mogla biti malo bolja od lanjske ili barem na toj razini.

„Pa, mislim da je konačno počelo dobro ovaj vikend",
kazao nam je Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Mili Razović, "mislim da sve ide svojim tokom i da ne bi trebalo biti nekih stresnih situacija, ali nikad ne reci –nikad. Mislim da se neće ove godine nešto bitnije poremetiti u odnosu na prošlu godinu, a to su tih 4 ili 5 glavnih emitivnih tržišta - Njemačka, Češka, Poljska, Slovačka, kasnije stižu i Talijani, iako ih već ima.“

RSE: Ministar turizma Damir Bajs ove je godine, na početku sezone, posebno pozvao građane susjednih zemalja da dođu na Jadran, kakva je situacija s tim gostima?

Razović: Pa, Slovenci tradicionalno dolaze, a i gosti iz BiH su tu, uglavnom skoncentrirani oko Makarske i Podgore, Gradac i ta mjesta, a vidim ovdje u Dalmaciji i dosta srpskih registracija.

On kaže da bi ovo mogla biti jedna solidna sezona, na razini 2009, a trenutno u Dalmaciji odmara više od 70 tisuća gostiju.

Slično procjenjuje i predsjednik Hrvatske Udruge putničkih agencija Boris Žgomba.

„Ulazimo, zapravo, u jednu normalnu sezonu i vjerujem da nas je prošle godine u ovo vrijeme netko pitao, da bi rado potpisali ovu situaciju koju danas imamo. Bit će to jedna normalna sezona bez velikih oscilacija, bez cjenovnih oscilacija, ali i bez velikog pada potražnje kako je bilo lani,“
kaže on.

„Hrvatska i dalje ostaje destinacija koja je prvenstveno destinacija 'mora i sunca' i to obiteljska, bez nekih drugih sadržaja. Ali, mislim da ćemo ovo ljeto biti negdje na razini 2009., možda i sa nekim ali blagim povećanjima, ali samo tamo gdje se išlo s uvođenjem nekih dodatnih sadržaja,“
dugogodišnja turistička djelatnica Maja Stanić.

Gosti manje troše


Dubrovnik
S druge strane, sami iznajmljivači apartmana čija cijena se kreće od 50 do 100 eura, nisu baš oduševljeni, priznaje Dubrovčanka Aida:

„Koliko ja vidim i čujem, ovdje u Dubrovniku, hoteli su puni, ali čini se da baš nema puno gostiju u privatnom smještaju i da ne ostaju puno, barem ne do sada. Meni se čini da je privatni smještaj malo 'precijenio' svoje cijene.“


Marijana Pivalica iz Turističke zajednice Vis uočava da je puno više stranih no domaćih gostiju, a zadnjih je dana, kaže, viška luka poprilično popunjena jedrilicima:

„Ima ih, samo što gosti jako malo troše ove godine. Sjede na krmi broda i tamo uživaju i u hrani. Restorani se žale da baš ne ide najbolje. Mislim da su gosti malo štedljivi, osjeća se kriza,“
kaže Pivalica.

Ni sami Hrvati, neće bas puno trošiti, većina će ih na Jadran, a zbog cijena i dalje su im vrlo su privlačne Turska Grčka i Tunis, gdje je u 250 eura uključena i avionska karta i sedmodnevni polupansion.

Anketa

U svakom slučaju većina građana, barem prema našoj anketi, provest će vrlo skroman godišnji odmor:

"Ja nikam, kriza je, moremo samo sanjat o moru. Znate kak smo nekad pjevali 'ko ima para kupa se u moru, ko nema doma u lavoru'. Onda smo to samo pjevali, ali smo mogli ići na more, a sad smo stvarno došli na to.“
"Iću u Lovran u odmaralište od firme, još daju na nekakve rate, pa se može."
"Kraljevica, Lovran i Kornati, svagdje po koji dan."
"Idem na Jadran, Dalmacija, dok je naše, dok nam ga nije ko oteo, haha"
"Nema odmora, zadnje tri godine već."
"Ja ostajem u Zagrebu."
"Ne radim nigdje, nemam novaca i ne idem na more."
"A mi ćemo ići u Dugu uvalu, dva para u apartman, našli smo nešto jeftino preko prijatelja, negdje po osobi 500 (70 eura) kuna za tjedan dana."
"Idem na odmor, ali kod rodbine pa će biti financijski izdrživo."
"Djeca su već bila, a mi – nikuda"
"Pa, apartmani ili bungalov, ali čula sam da su apartmani od 50 eura na gore, čak na Bolu na Braču sam čula da su i 150 eura!"
"Ne idem na godišnji jer nemam novaca. Žao mi je,al' kaj ja tu mogu, zahvaljujući našim 'liderima'."
"Možda odem na jednodnevni izlet na more, mislim da je to najisplativije, i najjeftinije. To je preko ovih raznih agencija 70-80 kuna povratna karta (oko 10 eura) autobusom, Crikvenica, Malinska, Krk, to nam je najbliže i najjeftinije, a opet da malo okusimo more."


*****
Moglo bi vas interesovati i ovo:

CNN proglasio Dalmaciju za najzanimljiviju gastronomsku destinaciju
XS
SM
MD
LG