Dostupni linkovi

Veselo i uz optimističke poruke političara


Split
Nova 2011. godina u Hrvatskoj je dočekana veselo, uz manje nezgoda i pirotehnike nego proteklih godina. Čestitajući građanima, hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je uvjerenje da će ova godina biti bolja od protekle, i da će Hrvatska u njoj ući u uzlaznu liniju, a poruku optimizma uputila je i premijerka Jadranka Kosor.

Veselo, bučno i raspjevano na ulicama i trgovima hrvatskih gradova usprkos priličnoj hladnoći na kontinentu, i nešto manje naporna noć za dežurne u hitnoj pomoći, policiji i vatrogascima nego proteklih godina.

Najviše je ljudi bilo na splitskoj rivi – njih čak 60.000 uživalo je programu pod nazivom “Ta divna splitska noć” – i u novu 2011 ušli su uz glazbu Olivera Dragojevića i Marijana Bana, nekadašnjeg frontmena “Daleke obale.” Što su Splićani sebi i svojim najbližima poželjeli u Novoj?

“Sreća, zdravlja, love, a sve ostalo dođe skupa s tim!”

“Svima puno veselja i zdravlja u Novoj, dobar standard, da konačno kod nas bude kao i u drugim zemljama!”

“Samo puno zdravlja, ništa drugo!”


“Ovako nešto moguće je samo u Splitu,” kazao je i kontroverzni splitski gradonačelnik Željko Kerum.

“Želim svima dobro zdravlje, i snagu i volju, a Split je jedinstven, što se vidi večeras na rivi – jer rijetko gdje da se može desiti nešto slično kao u Splitu.”

Na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića se uz Miru Ungara, Zdenku Kovačiček, “Drugi način”, a iza ponoći uz britanski dance i hip hop sastav “Stereo MC’s” zabavljalo oko pet tisuća hrabrih, jer temperatura je bila pristojno ispod nule. Vatromet je trajao 7 minuta, a ispaljeno je čak tri tiduće raketa. Iza ponoći slavlju se na kratko pridružio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

“Siguran sam da će Hrvatskoj 2011. biti bolja nego što je bila 2010, mislim da će Hrvatska konačno ući u jednu uzlaznu liniju i evo – ovo neka bude prvi dan jedne bolje godine”
, kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon što je netom nakon ponoći prošetao Trgom bana Jelačića i čestitao građanima.

Manje suza, više znoja


U Osijeku je bilo još hladnije, ali se na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića okupilo nekoliko tisuća ljudi, a slavilo se na otvorenom i drugdje – u Karlovcu je građane zabavljao Jasmin Stavros. Prigodno obraćanje gradonačelnika trajaklo je svega 30 sekundi, pa su lokalni mediji odmah komentirali – kamo sreće da nam je vlast tako moderna i u doista bitnim stvarima!

Na pulskom Forumu svirali su “Gustafi”, u Opatiji Šajeta, u Rijeci Neno Belan, a na dubrovačkom Stradunu grupa “Aerodrom” i violončelistica Ana Rucner. U Dubrovniku nema odmora – u podne je na Stradunu održan i koncert ozbiljne glazbe, a večeras se održava repriza dočeka, i na Stradunu će među ostalima svirati i “Teška industrija.” U Dubrovniku je i najveća koncentracija otvorenih hotela na cijelom Jadranu – njih čak 17, a od toga ih je 11 imalo doček Nove u vlastitoj organizaciji.

Premijerka Jadranka Kosor prvog je dana 2011. posjetila rodilje i bebe u bolnici u zagrebačkoj Petrovoj ulici i čestitala Pramveri Temaj, čiji je sin Genti prva zagrebačka beba rođena u Novoj godini.

“Da parafraziram jednog velikog državnika, sasvim sigurno krvi neće biti, suza će – vjerujem – biti puno manje, ali znoja bi trebalo biti puno, puno više. I to je jedan od planova ove Vlade – više raditi, zapeti svi zajedno i rezultati moraju doći”
, kazala je hrvatska premijerka.

Dobra je vijest da je ovogodišnji doček uzrokovao manje problema dežurnim službama.

“Ove godine smo imali nešto manje intervencija – svega 3095, nekih dvjestotinjak manje nego lani, i nešto manje požara – 1287!”, kaže Mladen Malčić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba.

Policija već godinama provodi akciju “Mir i dobro”, pa se broj incidenata sa pirotehnikom smanjuje. Zabilježeno je teško povređivanje jednog 12-godišnjaka u Slavonskom Brodu koji se igrao petardama i benzinom i više lakših povreda, ali opći trend je dobar.
XS
SM
MD
LG