Dostupni linkovi

Pad prometa nekretninama


Zagreb
Zagreb

Promet nekretninama u Hrvatskoj pao je u siječnju ove godine čak za 80 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. No, unatoč padu prometa nekretninama, u Hrvatskoj još uvijek nema osjetnijeg pada cijena stanova, kuća i zemljišta. Analitičari predviđaju da će doći i do toga, ali ipak ne drastično, osim kod prenapuhanih cijena.

Prosječna cijena stana u Zagrebu, u odnosu na prošli tjedan, nije pala, već je porasla za 0,67 posto, pa je prosječni kvadratni metar i dalje iznad 2.000 eura, točnije 2.092 eura. Negdje je dovoljan samo i "pogled na Zagreb", kao recimo u južnom, prigradskom selu Berozivica, pa da se cijena ne spušta ispod 1.300 eura:
"Svaki stan ima svoj posebni ulaz. Iz dnevnog boravka se izlazi na Zeleni vrh s pogledom na Zagreb."
O elitnim sjevernim dijelovima grada da i ne pričamo, neke su dosegle i 6.000 eura po kvadratu, ali kriza će, ističe ekonomski analitičar Damir Novotny, kao i u svijetu, najprije srezati ono što je nerealno i prenapuhano:
"Imamo klasičan balon cijena koji se sada ispuhuje i očekujemo da će se nastaviti trend spuštanja cijena na tržištu nekretnina i u Hrvatskoj."
Jasminka Oreški iz Realis Centra Nekretnina:
"Mislim da cijene neće pasti drastično. Ne pričamo o onim cijenama koje su 3.000 eura, već o onima koje su od 1.600 do 2.000 eura, koje su realne cijene."
No psihoza na tržištu je očita. Podatak o padu prodaje za čak 80 posto u siječnju mnoge je zaustavila u namjeri kupovanja, tržište je zamrlo, pa se banke i građevinari dovinjavaju raznim akcijama kako bi privukle kupce. U agenciji Eurointerijeri iznajmljuju tako potencijalnim kupcima dovršene stanove u visini rate kredita, na godinu ili dvije, dok im situacija s krizom, poslom i kreditima ne bude jasnija.
Bernarda Sočev:
"Imali smo desetak stanova. Kroz par dana iznajmili smo doslovno sve. Mi u principu nismo išli na klasični najam stanova, nego smo htjeli olakšati kupcima da oni kroz najam postaju vlasnici tih stanova, točnije da kroz određeno vrijeme, koje je sa njima ugovoreno, mogu stan kupiti, a te najamnine bi se uračunavale u cijenu."
Trenutno je na hrvatskom tržištu između 13.000 i 15.000 neprodanih stanova, a to je mrtvi kapital i za banke, pa su se neke već dogovorile s građevinarima da i jedni i drugi skinu dio cijene i ponude akcijske kamate.
Predsjednik Uprave Consaltinga u Reiffeisen banci, Dražen Nikolić:
"Našu akciju su slijedile i druge banke. Na tržištu će se pojaviti negdje između 3.000 i 5.000 stanova pod posebnim akcijskim uvjetima. To će bitno umanjiti zalihu, a novac koji će se stvoriti i koji će doći u ruke stano-graditelja procijenjen je na razini cijelog sustava između 250 i 350 milijuna eura. On će graditeljima omogućiti da završe postojeće projekte, da se nose sa teškoćama u ovoj godini i da imaju neku rezervu za ulazak u nove projekte početkom sljedeće godine."
No prema podacima Hrvatske gospodarske komore pad prodaje i dalje je veći od pada cijena nekretnina, a više od 20 posto građevinskih tvrtki ima blokirane račune. Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama, Dubravko Ranilović:
"Hrvatska nezasluženo trpi jer su banke u vlasništvu stranih banaka. Po načelu postupanja - za sve isto - mi smo došli u situaciju da se ništa ne financira. To je za nas ogromni problem."
Analitičar Novotny uspoređuje Zagreb i Bratislavu jer im je jednaka kupovna moć. Četvorni metar stana u Zagrebu je 2.092 eura, a u Bratislavi samo 1.200 eura. Cijena kvadratnog metra stana u Zagrebu je, kaže Novotny, četiri puta veća od prosječne plaće, što je izvan svake pameti i očekuje njihov daljnji pad:
"Atraktivne lokacije, a tih je manje, će zadržati određenu razinu cijena. Visoke cijene će nekoliko godina dominirati dok se i tu ne uspostavi ravnoteža."
Dražen Nikolić, Reiffeisen banka:
"Ako i bude daljeg pada cijena, kupci u tim uvjetima će imati smanjenu mogućnost doći do kredita jer će zapravo krediti koji su osigurani za ovo vjerojatno već biti konzumirani."
Zasad se uglavnom slabo prometuje, građani iz raznih razloga i strahova kalkuliraju. No, nisu svi u istoj poziciji pa će, kao i na svim tržištima, najbolje proći oni koji imaju gotovinu - zaključuje agent za prodaju nekretnina, Boro Vujović:
"Bit će možda boljih prilika, ali pitanje je da li kupci koji kupuju kreditom mogu te prilike uloviti."
XS
SM
MD
LG