Dostupni linkovi

Hrvatska domaćin Svjetskog natjecanja u oranju


Hrvatska će u rujnu 2012. godine biti domaćin 59. Svjetskog natjecanja u oranju na kojem se očekuje više od 30 zemalja svijeta, a interes za sudjelovanje već su pokazale i zemlje iz regije - Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Rumunjska i Bugarska.

„Vrlo smo zadovoljni da smo organizaciju svjetskog natjecanja u oranju 2012. godine mogli dati Hrvatskoj," istakao je u utorak u Zagrebu glavni tajnik Svjetske organizacije u oranju Hans Spieker.

"Voljeli bismo da i ostale zemlje u regiji postanu članice Svjetske organizacije u oranju, koja je utemeljena još davne 1952. godine, i pridonosi napretku te djelatnosti, upoznavanju farmera i razmjeni iskustava,'' kazao je, uz ostalo, Spieker.

Kandidaturu za organiziranje svjetskog natjecanja u oranju Hrvatska je podnijela 2007., a Ugovor o domaćinstvu s glavnim tajnikom te međunarodne udruge potpisao je u utorak u Zagrebu hrvatski ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

„Hrvatska je članica ove međunarodne organizacije od 2005. Od tada je sudjelovala na svim svjetskim prvenstvima u oranju i, evo, nakon samo 7 godina članstva u svjetskoj organizaciji orača, uspjeli smo dobiti i samu organizaciju svjetskog prvenstva -2012.!“


Čobanković je u mladosti i sam orao i kaže da i danas prepoznaje 'dobro oranje':

„Ja sam stari orač, orao sam traktorom već s nepunih 14 –15 godina i mislim da sam bio dobar orač. Dok sam se intenzivno bavio poljoprivredom i radio na poljoprivredi, kao srednjoškolac i student, ja sam mogao, kad vidim njivu, točno reći tko ju je orao, to se prepoznaje... To se vidi, prije svega, po načinu 'slaganje brazde', izoravanje razora, ako razor vijuga, onda to i nije neki dobar orač....“

PRIVUĆI ZEMLJE IZ REGIJE


Natjecanje će se održati u Biogradu na moru, na Vranjskom polju, a predsjednik hrvatske Udruge za organiziranje natjecanja i potpredsjednik Svjetske organizacije, Tugomir Majdak kaže da, uz više od 30 starih članica od Engleske do, Belgije, Irske, Njemačke, Austrije, očekuju da im se u Biogradu pridruži još nekoliko zemalja iz regije.

„Za sada Svjetska organizacija orača ima 31 zemlju članicu, a mi očekujemo da ćemo našim angažmanom uspjeti privući i zemlje iz ove regije. Susjedne zemlje BiH, Srbija i Kosovo već su izrazili želju da nastupaju na ovom svjetskom natjecanju u Biogradu, a ostvarili smo i kontakte s Rumunjskom i Bugarskom koje još nisu članice te Svjetske organizacije. Znači, ukupno u Biogradu očekujemo 35 zemalja."


Najbolji rezultat hrvatskih orača na dodsadašnjim natjecanjima je 20.mjesto u Češkoj. Natjecanje obuhvaća 13 elemenata od čistoće i složenosti brazde, razora, pravca a upravo se u toku pripreme za ovogodišnje prvenstvo koje se održava u travnju u Novom Zelandu.

„Mjesec dana prije puta u Novi Zeland moramo poslati naše plugove, to glavnom rade sve zemlje natjecateljice, kako bi se orači natjecali na svom, poznatom plugu, a traktore se obično iznajmljuje. Izašli su nam u susret i osigurat će nam traktore, a tako ćemo i mi njima izaći u susret 2012.“

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za poljoprivredu, dr Ivan Katalinić, podsjeća da je i bivša Jugoslavija bila članica Svjetske oračke organizacije, Slovenija je jedina nastavila taj kontinuitet, Hrvatska se priključila prije 5 godina, a najvjerojatnije će i ostale zemlje u regiji.

„Jer,ova priredba koja će biti 2012. u Biogradu bit će za Hrvatsku i turistički od velikog značaja. Ja sam razgovarao s tim farmerima, oni ta natjecanja koriste i kaoobiteljska putovanja, vode sa sobom i ženu i djecu, žele se zajedno odmoriti i vidjeti nešto od zemlje u kojoj se natječu, stječu nova poznanstva. Što se regije tiče, mislim da je to dobra homogenizacija na području poljoprivrede, razmjena iskustava i suradnja naših institucija, da iskoristimo te potencijale koje imamo, a koji su, nakon raspada bivše države sigurno stagnirali."
XS
SM
MD
LG