Dostupni linkovi

Nasilje među mladima u Hrvatskoj i dalje problem


Kristijan Vincetić, 16. studenog 2010
Kristijan Vincetić, 16. studenog 2010
Na Međunarodni dan tolerancije dvojici mladih ljudi u utorak su u Zagrebu dodijeljene nagrade “Luka Ritz – nasilje nije hrabrost” za – kako je rečeno – osobni primjer u afirmaciji moralnih vrijednosti, odnosno za organiziranje akcija za sprečavanje nasilničkog ponašanja. Nasilje je i ovog vikenda u Slavoniji odnijelo jedan mladi život.

“Nemojte se iživljavati na kolegama, nego odite negdje, bavite se nekim sportom, bavite se bilo čime – samo se nemojte iživljavati na kolegama. Jer zapravo nasilje nije ništa drugo nego iživljavanje”, poruka je Kristijana Vincetića, jednog od dvojice mladih nagrađenih danas nagradom "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost".

On je invalid, što nimalo ne bi bilo važno da nije i paraolimpijac i dobitnik zlatnih i srebrnih medalja na svjetskim i europskim prvenstvima u plivanju. Usput je i nagrađeni inovator i odličan učenik Željezničke tehničke škole.

Drugi nagrađeni, Pavle Škoko Gavranović, za svoju je dob razvio iznimnu osjetljivost za nasilničko ponašanje među mladima i inicirao akcije prevencije takvog ponašanja. On je za naš radio skicirao uzroke nasilničkog ponašanja mladih.

„Rat može utjecati na neke roditelje koji imaju PTSP ili tako nešto, alkohol sigurno utječe na roditelje takve djece, niti trenutačno stanje u državi nije dobro, moram reći da tu niti mediji puno ne pomažu, nego stvaraju 'crnu zonu' crne kronike svuda oko nas. Sama je obitelj velik problem, jer – ako je dijete izloženo lošem utjecaju roditelja koji su alkoholičari ili ne znaju niti sebe kontrolirati, ono ćer se pokušati ponašati na isti način...“
, smatra Škoko Gavranović.

Problem čitavog društva


Dodjeljujući ove nagrade što ih je ustanovila zagrebačka Gradska skupština, predsjednik Skupštine Boris Šprem kazao je kako se hrvatsko društvo suočava s nasiljem koje je rezultat emocionalne hladnoće pojedinaca kao posljedice odgoja ili zanemarivanja, i koje se pretvara u kompleksni problem čitavog društva koje sve više nudi agresivne modele po kojima se nasilje - isplati!

Podsjetio je i na gimnazijalca po kojem je nagrada dobila ime, a koji je bio žrtva upravo takvog nasilja.

Suzana Ritz, 16. studenog 2010
“Luka Ritz je novi simbol mladog života našeg doba, koji je prekinut kukavičlukom i obješću nekih njegovih vršnjaka, antiuzora mladih našeg doba”, kazao je Šprem.

Roditelji Luke Ritza osnovali su savjetovalište protiv nasilja djece i mladih i nazvali ga o svom sinu.

Majka Suzana Ritz najavila je da će savjetovalište – bude li trebalo – dati svu potrebnu pomoć u sanaciji najnovijeg slučaja brutalnog premlaćivanja 17-godišnjaka zbog frizure u Županji, koji je u nesvijesti ostavljen nasred ceste, pa je na njega naletio osobni automobil i usmrtio ga.

Ona nam je kazala da nije točno reći da ova ili ona institucija ne radi svoj posao, nego konkretne osobe u njima, s imenom i prezimenom.

“Mislim da je ta cijela administracija prekomplicirana i da bi svi koji se bave mladima morali mnogo uže surađivati. Kada prozivam institucije, onda ne kažem da nitko u tim institucijama ne radi svoj posao, ali – kakvi su rezultati?!”, pita Suzana Ritz.

Psihologinja Asja Zenko iz nevladine udruge “Igra” kaže nam kako upravo nevladine organizacije trebaju uskočiti tamo gdje je država spora i inertna.

“Ja radim u nevladinoj organizaciji već 7 godina i vidim koliko recimo udruga u kojoj ja radim, kao i druge udruge zaista rade posao koji bi ponekad trebale raditi i državne institucije , i koliko u tome pomažu. Problem je u tome što je jako teško funkcionirati bez potpore države, jer udruge nemaju sredstava za preživljavanje.”
XS
SM
MD
LG