Dostupni linkovi

Uhapšeni napadači na novinara Dušana Miljuša


Dušan Miljuš na jednom od prosvjeda novinara protiv cenzure, prosinac 2009, foto: zoomzg
Policija je potvrdila da su četiri muškarca uhićena u srijedu u zagrebačkom kvartu Knežija osumnjičeni za pokušaj ubojstva novinara “Jutarnjeg lista” Dušana Miljuša i poduzetnika Josipa Galinca, i da im je pritvor produljen za sljedeća 24 sata.

Miljuš je novinar crne kronike i dobar poznavatelj domaćeg i regionalnog krim-miljea, pretučen u lipnju 2008. godine pred zgradom u kojoj stanuje, i otada je pod policijskom zaštitom.

Poduzetnik i nekadašnji predsjednik uprave Industrogradnje Josip Galinec pretučen je tri mjeseca kasnije u širem centru grada, na izlasku iz hotela u kojem je imao poslovni sastanak.

Da su uhićenici vjerojatni napadači, potvrdio je i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

“Radi se o potencijalnim napadačima. Obrada još traje, ali – istina – rješavamo baš taj slučaj”, kazao je Karamarko.

Potraga za izvršiteljima i naručiteljima ova dva pokušaja ubojstva traje već treću godinu.Potraga za izvršiteljima i naručiteljima ova dva pokušaja ubojstva – jer Miljuša je samo podignuta ruka spasila da mu maskirani napadač metalnom šipkom ne prospe mozak – traje eto već treću godinu.

“Svaki slučaj ima neku svoju logiku rješavanja, tijek i dinamiku, pa tako i ovaj slučaj. On je dosta težak – bilo je jako puno indicija ali malo dokaza. Sada smo u završnoj fazi, ali ne bih htio ništa prejudicirati”
, kazao je ministar Karamarko.

”Značajno i važno, ali ne i dovoljno”, tim je riječima predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka za naš radio komentirao policijsku potvrdu da se četvoricu u srijedu uhićenih sumnjiči za napad na Miljuša i Galinca.

“Ono što se još nadamo jest da će se u istrazi otkriti i tko je to naručio!”, kaže Duka.

A gdje su pravomoćne presude?


Dušan Miljuš u bolnici nakon što je pretučen
“Radi se samo o još jednoj predstavi za narod”, komentirao je ova uhićenja nakon 30 mjeseci istrage za naš radio umirovljeni policijski inspektor Marijan Kraljević – King, koji već godinama upozorava da se policijskim poslom u Hrvatskoj bave svi mogući, samo ne policajci.

“Pokažite mi koliko ima pravomoćnih presuda? Ne zanimaju me prvostepene! Koliko ima pravomoćnih? Koliko ja znam, jedino Glavaševa! I ništa se spektakularno ne događa, osim ovoga na čemu se raja zabavlja! Moje je pitanje – a što je učinjeno da se ne dogodi paljenje autobusa? Što je učinjeno da nemamo redovne pucnjave po Zagrebu i po cijeloj Hrvatskoj?”
, kaže inspektor.

Kako to da su odjednom nakon 30 mjeseci pronađeni vjerojatni počinitelji? Politički analitičar Žarko Puhovski vjeruje kako je to rezultat brojnih uhićenja posljednjih mjeseci, pa su se prigodom obrade zapisnika sa tih brojnih saslušanja pojavile - tako rečeno – kolateralne informacije – koje su dovele do četvorice osumnjičenika.

“To su bili ljudi potpuno pri dnu lanca, čija su imena spominjana kao šoferi ili kao ‘tabadžije’, kako bi se reklo u beogradskom žargonu, dakle kaom osobe koje su po potrebi obavljale fizičko nasilje, i koji sigurno nisu bili u prvom krugu interesa, ali se onda pokazalo da ih se može povezati s nekim ranijim slučajevima. To naravno ne mogu znati, ali po logici njihovog rada to mi se čini najvjerojatnijim”
, smatra Puhovski.

Policija ne otkriva identitet osumnjičenika, ali čini se da su oni dio krim-miljea kojem se početkom dvijetisućitih sudilo u procesu tzv. “velikoj zločinačkoj organizaciji”, da bi se nakon dugog postupka osudilo sitne ribe, a one sa najtežim kvalifikacijama pustilo na slobodu.

Među njima je navodno i bivši policajac Đorđe Vuletić Đoko, koji se nakon odlaska iz aktivne službe 1993. godine najviše bavio iznudama.
XS
SM
MD
LG