Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moguć konsenzus za odustajanje od referenduma


Sindikati donose potpise građana za referendum, 14. srpanj 2010.
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izišao je sa inicijativom da se – nakon što je Vlada odustala od izmjena zakona o radu - odustane i od referenduma protiv mijenjanja radnog zakonodavstva. Vladajući su pozdravili tu inicijativu, a i sindikati kažu da se sa njom slažu, ali da će aktivirati referendum ako Vlada opet pokuša smanjiti radnička prava.

„Priča o referendumu okupirala je jako puno medijskog prostora, ali i kreativnih snaga u hrvatskom društvu, i vrijeme je da se ona završi,“
kazao je u ponedjeljak uveče Josipović.

On je sugerirao da se nastave konzultacije Vlade i sindikata koje bi rezultirale saborskom deklaracijom kojom bi se sada odustalo od referenduma, ali da bi referendum bio proveden ako se pitanje statusa kolektivnih ugovora ponovno stavi na dnevni red.

„Građani su nedvojbeno poručili da ne žele promjene odredbi o kolektivnom ugovoru, sviđalo se to nekome ili ne. Volju građana treba poštovati, i sada je najvažnije da se iz ove trakavice – da je tako nazovem – izađe, da se kreativnost okrene negdje drugdje, a ne traženju ovih ili onih 'fiškalija' vezanih za održavanje referenduma,“
poručio je.
Vladimir Šeks

Vlada je pokrenula izmjene Zakona o radu, kojima bi se ograničilo važenje kolektivnih ugovora koji u Hrvatskoj reguliraju većinu prava iz radnog odnosa. Sindikati su protiv tih izmjena pokrenuli prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma i prikupili čak 813.000 potpisa, iako zakon traži gotovo dvostruko manje.

HDZ-ova Vlada je potom panično pokušala dokazati da je 90 posto tih potpisa nevažeće, ali je stvar preuzeo u ruke HDZ-ov veteran i politički lisac Vladimir Šeks. Vjerojatno na njegovu sugestiju, Vlada je tiho odustala od izmjena Zakona o radu, potom je on u Saboru konstatirao da je 90 posto potpisa za referendum ipak važeće, ali i ustvrdio da sada – kada je Vlada odustala od izmjena Zakona o radu - referendum nije niti potreban.

Šeks je pozdravio Josipovićevu inicijativu, ali je pokušao i sugerirati da HDZ otprije zagovara takvo rješenje.

„Jer i povlačenje izmjena Zakona o radu od strane predsjednice Vlade i Vlade je upravo stvaranje manevarskog prostora da se otvori put socijalnom dijalogu između sindikata, Vlade i svih socijalnih partnera,“
kazao je Šeks.

I sindikati pozdravljaju Josipovićevu inicijativu

Sindikalni koordinator Ozren Matijašević kažu da su sindikati zasad odnijeli pobjedu, jer je Vlada povukla prijedlog izmjena Zakona o radu, ali da zakon nalaže raspisivanje refrenduma ili garancije na tragu Josipovićeve inicijative.

„Tražimo da se donese odluka o raspisivanju referenduma, ili da dobijemo relevantno jamstvo kako Vlada u ovom ili bilo kojem drugom sazivu ne može ići sa istom inicijativom, a ako ide - da u tom trenutku ovi potpisi hrvatskih građana su razlog da se tada raspiše referendum,“ navodi Matijašević.

Oporba čini se nije uspjela na ovom pitanju dobiti političke bodove. Predsjednik oporbenih socijaldemokrata Zoran Milanović kazao je kako je referendumsko pitanje bilo preširoko, a da bi se od njega moglo odustati zbog Vladinog odustajanja od izmjena zakona o radu. Najbolji poznavatelj radnopravne problematike, bivši sindikalni čelnik, a sadašnji šef stranke Hrvatski laburisti Dragutin Lesar u izjavi za naš radio ne dijeli entuzijazam Vlade, sindikata i predsjednika Josipovića.

„Gospodin predsjednik Republike došao je do naknadne pameti i shvatio je da građani potpisivanjem zahtjeva za referendum iskazuju nekakvu političku želju. Šteta što tu pamet nije iskazivao u trenutku kada je akcija započela. Drugo, Sabor ne može davati sindikatima nikakva jamstva da nešto neće napraviti. To bi se moglo eventualno izvesti donošenjem posebnog zakona da Sabor neće raspravljati zakone iz područja radne i socijalne politike bez suglasnosti sindikata, a sumnjam - dok je god HDZ-a na životu – da bi se takav zakon u saboru mogao usvojiti,“ navodi Lesar.

On se zalaže za raspisivanje referenduma, čije bi odluke – ako referendum uspije – vrijedile dok ih se ne ukine nekim sljedećim referendumom.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG