Dostupni linkovi

Mađarska potpora hrvatskom putu u EU


Viktor Orban i Jadranka Kosor u Zagrebu, 8. veljače 2011
Viktor Orban i Jadranka Kosor u Zagrebu, 8. veljače 2011
Mađarski premijer Vitor Orban izrazio je tokom posjete Zagrebu snažnu podršku završetku hrvatskih pregovora sa Europskom unijom. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor vjeruje da će pregovori biti zaključeni za trajanja mađarskog predsjedanja Europskom unijom, dakle do lipnja.

Mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja do ljeta predsjeda Europskom unijom, očekuje da će Hrvatska do kraja njegovog mandata dovršiti pregovore o članstvu s Europskom unijom.

“Mjesec ožujak trebao bi biti mjesec uspjeha, a na kraju – u travnu – trebali bismo dobiti onaj čarobni datum”, kazao je Orban.

Ako pak Hrvatska ne ulovi taj rok za završetak pregovora o članstvu, novinare je zanimalo može li prognozirati - kada bi bio sljedeći rok? Evo Orbanovog odgovora.

“Naravno, možemo prognozirati, ali nećemo, jer ćemo imati datum u travnu!”
, navela je Kosor.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor kazala je kako je ohrabrena Orbanovim porukama, kako je cilj završiti pregovore do kraja mađarskog predsjedanja, i kako će posao biti dovršen na vrijeme – posebice u osjetljivim poglavljima 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 8 – Tržišno natjecanje.

“Izvijestila sam premijera Orbana o poslu koji je još pred nama, među ostalim id a ćemo do kraja ovog tjedna poslati izviješće vezano za sva preostala mjerila vezano uz poglavlje 23 , id a mi smatramo da ćemo time naš posao – posao Vlade, posao Hrvatske – završiti!”, kazala je Kosor.

Dvoje premijera razgovaralo je i suradnji u gospodarstvu, pogotovo u turizmu i energetici.
XS
SM
MD
LG