Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatsku trese loto groznica


U Hrvatskoj prava loto-groznica! U subotu je izvlačenje, a "super sedmica" iznosi čak 26 milijuna kuna (3,5 milijuna eura) - najveći jackpot u povijesti Hrvatske! U Hrvatskoj lutriji procjenjuju da bi listiće moglo uplatiti oko 800.000 ljudi, skoro svaki četvrti Hrvat.

"Nisam uplatila, a valjda sam jedna od rijetkih."

"Igram, ali nikada ništa ne dobijem. Sada će dobitak biti 26 miliona, a BINGO će biti tu negdje. Pa tko ne bi igrao?!"

"Krenulo je, krenulo."

"Igraću za 1.000 kuna. Cijeli kvart je skupio novce."

"Žena je uplatila ponovo iste brojeve. Mi uvijek dobre napišemo, samo ovi uvijek krive izvuku, ali u sada u subotu će izvući ispravne."

"Dobit će netko - država."

"Većina veli da je bolje da ne dobije jedan, da treba da ih dobije pet-šest, da se toliko familija riješi jer jedan bi poludio od tolikog dobitka."


Razgovori o mogućoj sreći, igri i nadi u novozagrebačkom naselju Zapruđe, a slični se ovih dana mogu zabilježiti diljem Hrvatske. Većina priznaje da nema ni predodžbu koliko je to uopće 26 milijuna kuna:

"Ne znam koliko je to. To je hrpa nečega. Uglavnom puno je, ali to mene neće zapasti. U životu mogu dobiti samo reumu, koju sam i dobio."

"Svi smo u krizi. To da dobijem ništa mi to ne bi pomoglo, nije je to puno na ovo zlo koje imamo."

RSE: Na što bi milione trošili?


"Prvo stan, a onda dalje."

"Auto."

"Puno lijepih stanova u Dubrovniku."

"Dovršio bih stan."

"Otplatila bih stambeni kredit."

"Podijelio bih sirotinji."

"Išla bih ih dijeliti ljudima u Slavoniji i Bosni, onima koji nemaju. Osobno bih sjela u vlak, jer auta nemam, išla i davala ljudima, vidjela bih gdje je potrebno."

"Uložio u ilegalne poslove, to ide."

"Na Havaje, gdje je toplije."

"Žena veli idemo sedam dana nekamo, ali za sedam dana to ne možemo potrošiti."


Prosječno u Hrvatskoj redovito igra igre na sreću od 150.000 do 250.000 ljudi.
Prosječno u Hrvatskoj redovito igra igre na sreću od 150.000 do 250.000 ljudi - ističe voditeljica marketinga u Hrvatskoj lutriji, Ana Jazić. No, kao i svugdje, jackpotovi su iznimne situacije i u igru se, u općoj euforiji, uključuju i oni koji nikad ne igraju:

"Budući da smo sada, u ovom kolu koje se odigravalo u srijedu, imali otprilike pola milijuna igrača, mislim da bi se ta brojka sada mogla povećati još za koju 100.000 - 200.000 više."


U cijeloj loto-histeriji ni psiholozi ne vide ništa lose jer jedno je ovisnost o kocki, a drugo povremena igra - ističe psihologinja Jasna Per Kožnja:

Ako pristupate tome iz zabave, onda zašto ne - ajde, idemo se igrati. Ali ako čovjek ulaže sve u to onda je to medalja sa dvije strane. Netko možda zaista ulaže sve i vidi izlaz iz krize u tome, ali tih koji dobiju je malo i na taj način riješe svoje životne probleme.
"Ako pristupate tome iz zabave, onda zašto ne - ajde, idemo se igrati. Ali ako čovjek ulaže sve u to onda je to medalja sa dvije strane. Netko možda zaista ulaže sve i vidi izlaz iz krize u tome, ali tih koji dobiju je malo i na taj način riješe svoje životne probleme. Samo jedan dobiva - uplaćuju tisuće, a dobiva samo jedan. Pitanje je da li novci rješavaju probleme? Osobno mislim da ne."


A potencijalni milijunaši?

"Ovako je najbolje. Kada čovjek nema novaca, onda se ne može pokvariti. Novac kvari čovjeka. Naši političari se toga drže - Ne damo narodu lovu da se ne pokvari."

"Kruha i igara što više. Kada je velika kriza to ljude privlače. Misli svako da će biti dobitnik."
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG