Dostupni linkovi

Zatvorena birališta, odaziv manji nego u prvom krugu


Sa prvog kruga lokalnih izbora u Zagrebu, 17.05.2009. Foto: zoomzg
Sa prvog kruga lokalnih izbora u Zagrebu, 17.05.2009. Foto: zoomzg

U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena birališta,promatrači izvješćuju o tek manjim kršenjima izborne procedure. Osim manjih uočenih nepravilnosti, kao što je upotreba obične olovke ili pritužba na kršenje tajnosti glasovanja, izborni dan je prošao uglavnom mirno.

Izvjestitelji Nove Tv javljaju o incidentu u mjestu Orah kraj Vrgorca gdje je vozač hladnjače, makarskih registarskih oznaka prešavši granicu iz BiH, udario snimatelja Nove Tv koji je snimao dolazak birača iz Hercegovine na glasanje u Vrgorac. Policija je počinioca nedugo nakon ekscesa koji se odigrao na granici s Bosnom i Hercegovinom uhitila. Mirabel Štefanec, snimatelj Nove TV, zadobio je lakše ozljede lica a nakon napada je zajedno sa kolegom novinarom iz šibenske redakcije Nove TV Markom Vračićem produžio za Split.

Mnogi Vrgorčani su domaćim medijima izrazili nezadovoljstvo što im sudbinu kroje ljudi koji ne žive u Vrgorcu.

Promatrači Gonga zabilježili su kršenje izborne šutnje, osobito u Zagrebu gdje su kandidati sms porukama i ubacivanje listića u postanske sandučiće i danas pozivali građane da glasuju za njih.

U drugom krugu lokalnih izbora pravo glasa je imalo više od 3 milijuna birača no na birališta ih je ove nedjelje izišlo tek 760 tisuća ili 26.53 posto, 6 posto manje nego prije 14 dana.

Hrvati su ove nedjelje birali 9 župana,219 gradonačelnika i načelnika općina koji nisu dobili potrebnu vecinu u prvom krugom. Prvi neslužbeni rezultati znat će se večeras iza 21 sat.

Najžešća izborna borba vodila se u Splitu, Dubrovniku, Osijeku , Zagrebu, Velikoj Gorici i Sisku.
XS
SM
MD
LG