Dostupni linkovi

Bandić i Kregar u drugom krugu


Milan Bandić na lokalnim izborima u nedjelju osvojio je gotovo 50 posto glasova.
Milan Bandić na lokalnim izborima u nedjelju osvojio je gotovo 50 posto glasova.

U 19 sati u nedjelju zatvorena su birališta na petim po redu lokalnim izborima u Hrvatskoj. Još nema službenih ni potpunih rezultata nedjeljnih lokalnih izbora. Ono što se može reći je – odaziv je bio između 30 i 35 posto, dakle, osjetno više nego na lokalnim izborima 2007. godine. Objašnjenje nije samo u lijepom vremenu, nego i u činjenici da se ovog puta prvi puta izravno biralo gradonačelnike, načelnike općina i župane.

Također, ponovili su se trendovi sa prethodnih lokalnih izbora – strankama lijevog centra veliki gradovi Zagreb i Rijeka, Istra, Hrvatsko primorje i sjeverozapadna Hrvatska, a strankama desnog centra Slavonija, Dalmacija, Lika, karlovačka regija i okolica Zagreba.

Josip Kregar, nezavisni kandidat sa suprugom na biralištu, 17.5.2009. Foto: zoomzg
Jedini dostupni podaci su oni iz izlaznih anketa – po njima je zagrebački socijaldemokratski gradonačelnik Milan Bandić dobio gotovo 50 posto, ali još uvijek nedovoljno da pobijedi u prvom krugu. Zanimljivo je da će sa njim u drugi krug za 14 dana nezavisni kandidat Josip Kregar, koji je dobio dvadesetak posto glasova upravo na programu koji je ciljao na Bandićevu najslabiju točku – korupciju. HDZ-ov kandidat Jasen Mesić dobio je petnaestak posto glasova i ne ide u drugi krug.
U Rijeci – prema očekivanjima – socijaldemokratski kandidat i dosadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel pobjeđuje u prvom krugu i već slavi na riječkom Korzu.

U Rijeci – prema očekivanjima – socijaldemokratski kandidat i dosadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel pobjeđuje u prvom krugu i već slavi na riječkom Korzu. U Osijeku kandidat Glavaševe stranke i Hrvatske narodne stranke za gradonačenika Tomislav Šutalo dobija četrdesetak posto glasova, a sa njim će u drugi krug najvjerojatnije čelnik pravaša Anto Đapić ili dojučerašnji pravaš, a sadašnji nezavisni kandidat Gordan Matković, koji su sakupili po dvadesetak posto glasova.

U Splitu je također HDZ-ov kandidat Ivan Kuret ispao iz trke, a prvi je po broju glasova sa četrdesetak posto splitski pouzetnik Željko Kerum. Sa njim će za dva tjedna u drugi krug SDP-ov kandidat Ranko Ostojić. Stolica se – prema neslužbenim rezultatima – ljulja i HDZ-ovoj dubrovačkoj gradonačelnici Dobravki Šuici, koja će u drugi krugom sa kandidatom narodnjaka i socijaldemokrata Androm Vlahušićem.

U Splitu je također HDZ-ov kandidat Ivan Kuret ispao iz trke, a prvi je po broju glasova sa četrdesetak posto splitski pouzetnik Željko Kerum.
Službenih rezultata nema, pa su u svim stranačkim stožerima optimisti. U Socijaldemokratskoj partiji ne žele ništa komentirati dok ne budu poznati službeni rezultati, a u tri stranke vladajuće koalicije – Hrvatskoj demokratskoj zajednici i Hrvatskoj seljačkoj stranci kažu kako će njihovi rezultati biti bolji od dosadašnjih - oni zajedno sada drže 14 od 20 županija i deset od dvadeset gradova – sjedišta županija.

Dok u Državnom izbornom povjerenstvu kažu kako su izbori protejkli bez problema, nevladina organizacija za nadgledanje izbora GONG tvrdi da je bilo dosta nepravilnosti – njihove terenske ekipe, ali i dojave građana sa terena kažu kako je bilo fizičkih napada na njihove promatrače, a zabilježeni su i slučajevi pokušaja potkupljivanja birača.
XS
SM
MD
LG