Dostupni linkovi

NGO protiv zakona za špekulante i mešetare zemljištem


NGO performans o nelegalnoj gradnji ispred zgrade Sabora Hrvatske, 13. srpnja 2011
NGO performans o nelegalnoj gradnji ispred zgrade Sabora Hrvatske, 13. srpnja 2011
Najavljene izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji - koje bi vladajuća većina u Saboru trebala izglasati do kraja tjedna - donijet će niz štetnih socijalnih, ekonomskih i ekoloških posljedica, upozorio je na ad hoc konferenciji za novinare pred Hrvatskim saborom predsjednik ekološke udruge “Eko Kvarner” Vjeran Piršić.

Ako se ti zakoni usvoje, na njegovom rodnom Krku zagospodarit će poduzetnik Tomo Horvatinčić, čija je devastacija centra Zagreba već postala školski primjer sprege beskrupuloznog prljavog kapitala i korumpiranih gradskih vlasti.

Vjeran Piršić
“Najdrastičniji primjer je zapravo poduzetnik Tomo Horvatinčić koji kupuje zemlju na Krku, i koji hoće napraviti tip turizma kojim se nitko do sada nije bavio – on zaista misli na Krku napraviti umjetno skijalište! I cijeli problem je u tome – ako ovo prođe, to će biti druga privatizacijska pljačka, prema kojoj će ona prva kada se privatiziralo tvornice biti zapravo – mila majka! Ovo će nas na obali dokrajčiti!", naglašava Piršić.

On upozorava da je to uvod u uvođenje tipa turizma kao na Karibima, gdje domaći služe isključivo kao jeftina radna snaga, ili kao u Portugalu, gdje stojite na obali oceana, i onda se okrenete i ugledate – Novi Zagreb!

Jagoda Munić iz Zelene akcije upozorava da se legalizacijom ilegalne gradnje – a govori se o oko 150 tisuća objekata koje će se moći legalizirati - gubi svaki smisao prostornog planiranja, a Dušica Radojčić iz “Zelenih istre” pojasnila je utjecaj legalizacije ilegalno sagrađenih objekata na zaštićeni obalni pojas.

Direktan profit špekulantima

“Taj pojam gubi svaki smisao i svako značenje. Naime Zakonom o legalizaciji bespravne gradnje moći će se legalizirati gotovo sve do 70 metara od mora, a ako u ilegalno sagrađenom objektu imate prijavljeno i prebivalište – i manje od 70 metara od mora. Dakle, ako je netko izgradio ilegalno kuću 10 metara od mora, ovim mu je zakonom omogućeno da to legalizira."

Jagoda Munić
"Nevjerojatno je da se ovako drastične izmjene zakona sa ovako drastičnim posljedicama donose na završetku mandata jedne vlade”, kazala je kolegica Munić.

“Naime, pitanje je da li će zbog skorih izbora Sabor uopće zasjedati na jesen, i to je razlog cijele te žurbe. Cijeli niz špekulanata zemljištem će imati direktan profit od ovakvih izmjena, i vjerujemo da postoji mogućnost da se upravo oni pokažu kao izdašni donatori tijekom preizborne kampanje i nagrade donošenje ovih zakona.”

Ekološka inicijativa “Srđ je naš” uspjela je zaustaviti devastaciju
Ovakav zakon nekome će, tvrdi Đuro Capor, sigurno u predizbornoj kampanji donijeti ogromne donacije.

brda nad Dubrovnikom koje je na svakoj razglednici, ali Đuro Capor iz ove dubrovačke nevladine udruge upozorava da će mešetari zemljištem sve ono što nisu dobili Zakonom o golfu dobiti izmjenom Zakona o prostornom uređenju i gradnji, s istim zaključkom kao i kolegica Munić.

“Dakle, mogućnost predviđena Zakom o golfu sada se prepisuje u Zakon o gradnji, kao što su to uostalom mešetari i špekulanti zemljištem već najavljivali u četvrtom i petom mjesecu. Zakon koji pogoduje samo nekima predstavlja se kao javni interes u predvečerje izbora, i nekome će sigurno u predizbornoj kampanji donijeti ogromne donacije.”

Zajednički je zaključak i da će mogućnost etažiranja objekata na priobalju - što izmjene zakona omogućuju - i njihove prodaje strancima biti pogubna za hrvatsko hotelijerstvo i turizam u cjelini.
XS
SM
MD
LG