Dostupni linkovi

Žestoke svađe povodom nove istrage protiv Sanadera


Premijerka Jadranka Kosor prati izlaganje Zorana Milanovića na jednoj od sjednica Sabora, lipanj 2010
Kako provesti istragu povodom onovane sumnje da je bivši premijer Ivo Sanader od mađarske naftne kompanije MOL primio 10 milijuna eura mita da Mađarima potiho prepusti upravljačka prava u INI, iako nisu većinski vlasnici?

Kako se radi o ozbiljnoj stvari u kojoj je u pitanju i interes hrvatske države, koja je sa 45 posto dionica drugi najveći vlasnik INE, premijerka Jadranka Kosor najavila je da će o tome razgovarati sa glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Odmah se javio šef oporbenih socijaldemokrata i čovjek koji sebe vidi kao Kosoričinog nasljednika Zoran Milanović i kazao kako je to – nedopustivo!

“Sastanci izvršne vlasti sa pravosudnom i državnim odvjetnikom po pitanjima koja se tiču tajnih istraga nisu dobri, nisu dobra poruka za javnost, i predstavljaju miješanje izvršne vlasti u pravosudnu. Toga svaka vlast treba biti svjesna”, upozorio je Milanović.

Premijerka mu nije ostala dužna, kazavši kako Milanović sa podvalama, mržnjom i cinizmom govori o stvarima koje ne razumije. Ona ne odustaje od sastanka sa glavnim državnom odvjetnikom.

“Dogovorili smo se da u zaštiti nacionalnih interesa Republike Hrvatske održimo sastanak, i to je naše pravo. Jer, sva neovisna tijela u Republici Hrvatskoj, kao ni Vlada, nisu neovisni u potpunom smislu te riječi, jer su ovisni o interesima Republike Hrvatske”, ustvrdila je Kosor.

Analitičari međutim upozoravaju da Milanović ovakvom retorikom šteti sebi i svojoj stranci.

Pogrešna taktika

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako je logika ove kampanje sljedeća – HDZ-u odgovara da trka bude Kosor protiv Milanovića, a ne SDP protiv HDZ-a. Nasuprot tome, SDP-u odgovara da trka bude stranka na stranku, dakle SDP protiv HDZ-a.

Zoran Milanović, siječanj 2010
“U tom pogledu, po mom sudu, gospodin Milanović griješi, jer on ide na premijerku Kosor i time slabi svoju poziciju, umjesto da ide u ime stranke na drugu stranku – na HDZ – koji se nalazi u lošijoj poziciji. Milanovićev osnovni problem je u tome što se ponaša kao da je Ivo Sanader i dalje premijer. Njegova taktika protiv Sanadera je bila dobra, jer protiv Sanadera nitko nije mogao ispasti bahat! Prema Jadranki Kosor se ne možete ponašati jednako kao prema Sanaderu, jer onda Milanović ispada bahat, i onda ulazi u ovu igru koja – ponavljam - duboko sam uvjeren da više odgovara HDZ-u: “jedan na jedan” gdje Jadranka Kosor ima bolje šanse protiv njega nego HDZ protiv SDP-a”, ocjenjuje profesor Puhovski.

Međutim, najnovija istraga protiv Sanadera i premijerkina najava da će o tome razgovarati sa državnim odvjetnikom Bajićem nije uzburkala samo međustranačke odnose.

Nobilova medijska taktika

Uz Sanadera osumnjičen je i njegov bivši vicepremijer za ekonomiju Damir Polančec, kojeg se otprije tereti i za pokušaj kriminalnog preuzimanja “Podravke”.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo uputio je javni poziv Bajiću da se ne sastaje sa premijerkom, tvrdeći kako ona u slučaju “Sanader-INA-MOL” može biti svjedok, pa čak i osumnjičenik.

Državno odvjetništvo odmah je izišlo sa priopćenjem u kojem podsjeća da je ono samostalno i neovisno tijelo, i da u vezi s tajnim istragama neće davati apsolutno nikakve informacije. Potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks skrenuo je pažnju Nobilu da advokati ne određuju djelokrug rada Vlade.

“Neće branitelj okrivljenog Damira Polančeca, odvjetnik Anto Nobilo, određivati s kime se Vlada sastaje! Suradnju Vlade i Državnog odvjetništva na iskorijenjivanju i suzbijanju korupcije nitko ne može blokirati”, poručio je Šeks.

Anto Nobilo
Politički analitičar Marinko Čulić ovu Nobilovu bombastičnu izjavu u izjavi za naš radio ne drži neočekivanom, jer je Nobilo već do sada pokazao kako ima razrađeniji medijski pristup nego drugi advokati njegovog kalibra.

“On za to ima smisla! Konačno, pokazao je i na suđenju Blaškiću da će uvijek koristiti sve mogućnosti koje mu pružaju mediji da olakša poziciju svome klijentu, i da izuzetno podvuče vlastitu poziciju! On ovdje čačka po nečemu što je dosta rahlo i neodređeno i pretpostavljam da mu je - naravno – interes samo da promovira sebe i da svog klijenta Polančeca stavi u jednu malo ofenzivniju poziciju, jer je Polančec objektivno sada u situaciji da dobije parsto godina zatvora”, smatra Čulić.

Sanader u austrijskom zatvoru čeka izručenje Hrvatskoj, odgođeno zbog povrede noge. Kako je on pred bijeg iz Hrvatske aktivirao svoj zastupnički mandate, danas je potvrđeno da mu od 1. lipnja teče zastupnička plaća, nešto preko 2.000 eura mjesečno.
XS
SM
MD
LG