Dostupni linkovi

Sanader mora doći na red


Ivo Sanader na inauguraciji Ive Josipovića za predsjednika Hrvatske, veljača 2010.
Ivo Sanader na inauguraciji Ive Josipovića za predsjednika Hrvatske, veljača 2010.
Nakon hapšenja direktora Carine i državnog tajnika u Ministarstvu financija Mladena Barišića – dosad najviše rangiranog političara osumnjičenog za korupciju - postavlja se pitanje – u kojem će se smjeru ova antikorupcijska kampanja dalje razvijati? Po nekim ocjenama, sljedeći bi na redu trebao biti bivši premijer Ivo Sanader – koji bi se za desetak dana mogao pojaviti u Zagrebu.

„Radi se o procesu koji je nezaustavljiv, i koji vodi u samu utrobu Sanaderovog režima,“ procjenjuje u izjavi za naš radio domete uhićenja direktora carine Mladena Barišića i mogući dalji razvoj situacije novinar zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ Gordan Malić.

Po njegovoj procjeni, novac koji je iscijeđen iz javnih poduzeća – a radi se o desecima milijuna eura – nije išao na račun HDZ-a, čije prostorije nisu već godina ni svježe ofarbane, nego na račun uskog kruga ljudi oko vrha stranke.

„To je odlazilo na račune stranačke oligarhije, koju je uglavnom predstavljao Sanader. I kako je Barišić u zatvoru , možemo biti pouzdano sigurni da taj proces nije kontroliran. Osim toga, i svojim postupcima i izjavama sadašnja premijerka pokazuje da uopće ne kontrolira taj proces, nego da ga samo politički 'suportira', jer želi raščistiti odnose u stranci i pritom će se – naravno – obračunati sa Sanaderovim nasljeđem. Perje se razletjelo i to više nitko ne može kontrolirati, pa ni premijerka koja se samo bori da sačuva stranku i sebe na vrhu te stranke“, ističe Malić.

Malić kaže kako je Kosoričin motiv u borbi sa Sanaderovim nasljeđem u prvom redu borba za vlast u stranci i državi, isto kao što je -- podsjeća on – aktualni vrh oporbenih socijaldemokrata krenuo u obračun sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem tek u borbi za vlast, a ne iz neke duboke spoznaje o borbi protiv korupcije, protiv koje se godinama u Zagrebu nisu bunili.

Korupcija je sistemska


Kako će ova kampanja završiti? Malić je duboko uvjeren da Sanader mora doći na red.

„Mislim da sve vodi u jednom pravcu – prema onome koji je vodio Vladu i HDZ proteklih 6 godina, koji je upravljao cijelim sustavom ne samo državne uprave, nego i javnosti, koji je kontrolirao sindikate, koji je zapravo imao utjecaj na sve one na javnoj sceni koji su mogli ugroziti njegov imidž i njegovu vlast. To su dakle i mediji i sindikati, dakle svi oni koji se danas bune, a šutjeli su dok se kriminal događao!“, navodi Malić.

Politički analitičar i profesor europskih integracija na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Damir Grubiša u izjavi za naš radio procjenjuje kako se situacija razvija po domino-efektu, kojeg neće biti moguće zaustaviti.

„Problem je u tome što je taj cijeli proces razotkrivanja koruptivnih žarišta u našem društvu potekao i ne da se zaustaviti! Očito poput domina padaju određeni punktovi, određene informacije se šire, i to je proces koji je nezaustavljiv, iako izgleda da se svi trude da taj proces zaustave i ograniče. Tako da mislim da će na kraju taj proces pokazati da je korupcija sistemska“,
smatra Grubiša.

Komentator riječkog „Novog lista“ Ivica Đikić kaže za naš radio kako će u HDZ-u eskalirati sukob premijerke i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor i i onih u toj stranci koji žele prestanak borbe protiv korupcije, jer tvrde da će HDZ zbog toga izgubiti sljedeće izbore.

„Oni će pokušati da – koliko god i kako god budu mogli – zaštite svoje vrlo uske privatne interese time da se pokušaju zaustaviti istrage koje se vode o korupciji i kriminalu koji su tekli pod okriljem HDZ-a dok je Sanader bio njegov predsjednik. Mislim da se unutar HDZ-a na toj liniji događaju sukobi i podjele koji će sasvim sigurno sve više eskalirati, a točka eskalacije mogla bi biti ako se Ivo Sanader – kako se najavljuje – doista pojavi na svjedočenju pred saborskim istražnim povjerenstvom o privatizaciji INE, što bi trebalo biti 12. listopada“, zaključuje Đikić.
XS
SM
MD
LG