Dostupni linkovi

Istraga o korupciji proširena i na HDZ


Jadranka Kosor na konferenciji za tisak, 27. listopada 2011.
Jadranka Kosor na konferenciji za tisak, 27. listopada 2011.
Hrvatska premijerka i predsjednica vladajućeg HDZ-a Jadranka Kosor potvrdila je na izvanrednoj konferenciji za novinare u četvrtak u sjedištu stranke na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma da je službeno obaviještena kako je istraga za korupciju i crne fondove u vrijeme Ive Sanadera proširena i na HDZ kao stranku.

Ponavljajući kako je upravo HDZ otvorio pravu borbu protiv korupcije, ona je izrazila spremnost da ona osobno i drugi članovi predsjedništva HDZ-a iz Sanaderovog vremena svjedoče pred istražiteljima o načinu kako se tada financirala stranka.

“Mi smo prvi koji tražimo da se sve što je moguće prije raščisti, da – ako je bilo u HDZ-u onih koji su se ogriješili o zakone – da odgovaraju, i da se krivnja individualizira, i da ćemo jednako snažno nastaviti sa borbom protiv korupcije. Naravno da mi kao politička stranka imamo pravo razmišljati o tome da je ovaj tajming izabran da bi se na ovaj način naštetilo stranci”, kazala je Kosor.

Pod istragom je i Ivan Jarnjak, fotografija iz arhive
Pod istragom je i Ivan Jarnjak, fotografija iz arhive
Na novinarsko pitanje, ona je kazala kako ne misli davati ostavku.

Prema medijskim napisima, osim na HDZ, USKOK je istragu proširio i na bivšeg predsjednika stranke Ivu Sanadera, bivšu računovotkinju stranke Branku Pavošević, a na popisu osumnjičenika su i bivši glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak i bivši glasnogovornik Ratko Maček.

Govori se o pronevjeri više od 30 milijuna kuna (oko 4 milijuna eura), a istražuje se HDZ-ove izborne kampanje 2003, 2005. i 2007. godine. A što ako rezultat istrage bude podizanje optužnice i moguće kažnjavanje HDZ-a? Kosor ima odgovor i za tu mogućnost:

“Ako dođe do daljnjih koraka u procesu, dogodit će se što se ima dogoditi. Nije najstrašnija stvar, kakav god bio ishod. Mi se kao stranka možemo vratiti i u baraku na Jarunu, gdje je HDZ i osnovan, i odatle početi od nule.”

Nema nedodirljivih

Predsjednik Ivo Josipović je kazao da je proširenje istrage na HDZ dokaz hrvatske vjerodostojnosti u borbi protiv korupcije.

'Neću komentirati politički trenutak, mislim da isto tako ne treba komentirati ni samu istragu. To je nešto što će obaviti nadležna državna tijela, ali bih rekao da je ovo što se dogodilo i što se događa potvrđuje da smo našim prijateljima u Europi govorili istinu – danas nema nedodirljivih! Pravna država u Hrvatskoj radi i radit će. Kako će slučaj završiti, ja to ne znam niti u to mogu ulaziti – to je stvar pravosuđa. Ali evo, još jednom ističem: Hrvatska jest dom pravne države”, ustvrdio je Josipović.

U oporbi nisu iznenađeni proširenjem istrage, jer to mediji najavljuju već tjednima. Vesna Pusić je u ime oporbenih narodnjaka odmah kometirala HDZ-ovo inzistiranje kako se upravo oni bore protiv korupcije.

“A njihov je problem, i ne samo njihov nego – na žalost – i cijele ove zemlje, das u stvorili političku korupciju. Jer, sve više izlazi na vidjelo i sve su jače sumnje da je HDZ razvio korupciju do neslućenih razmjera u svojim vlastitim redovima”, naglašava Vesna Pusić.

U hrvatskom državnom vrhu iz vremena dok je Sanader bio premijer, bili su i drugih iz HDZ-a, Jadranka Kosor, te Luka Bebić.
U hrvatskom državnom vrhu iz vremena dok je Sanader bio premijer, bili su i drugih iz HDZ-a, Jadranka Kosor, te Luka Bebić.
Predsjednik najsnažnije oporbene stranke, Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Zoran Milanović rekao je novinarima kako je otvaranje istrage protiv HDZ-a događaj bez presedana u hrvatskoj demokraciji, a pravosuđe će na kraju reći svoje.

“Radi se o vrlo delikatnom istražnom, a kasnije možda i sudskom postupku. Ne želimo likovati. Smatramo da to naprosto nije dio politike”, kazao je Milanović.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar svemu je dodao i malo ironije:

“Ja sam uvjeren da je ovo namještaljka, jer oni su čisti k’o suza i sve – poštenjak do poštenjaka!”

Izbori u Hrvatskoj su 4. prosinca, dakle za manje od 40 dana. Milanović je danas na pitanje – je li ovime “Kukuriku” koalicija dobila pobjedu na izborima – odgovorio niječno.

Ali da je HDZ-u u predvečerje raspisivanja parlamentarnih izbora nanesen velik udarac, s time bi se trebao složiti svaki racionalni promatrač.
XS
SM
MD
LG