Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska još uvijek homofobno društvo


Antigay prosvjed u Zagrebu, 13. jun 2009. Foto: zoozg
Hrvatska je još uvijek homofobno društvo i većina seksualnih manjina izložena je nasilju i diskriminaciji – ističe se u godišnjem izvješću Lezbijske grupe Kontra koja 2009. naziva 'godinom nazadovanja' u zaštiti ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina u Hrvatskoj.

Kao najnegativniji događaj u 2009-oj godini Lezbijska grupa Kontra navodi izostanak zabrane 'fašističkog antigay' prosvjeda na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, kojeg su protiv gay pride-a, 13. lipnja prošle godine, organizirali Hrvatski nacionalisti i Hrvatska čista stranka prava ističe koordinatorica udruge Sanja Juras:

„Organizatori su u pozivima na prosvjed pozivali na javni linč i širili mržnju. Na web stranicama organizatora bila je fašistička ikonografija i davale su se čak i upute za spravljanje molotovljevih koktela. Međutim,unatoč tome zabrana skupa je izostala, zagrebačka policija je to pojasnila pozitivnom sigurnosnom procjenom, a na naš upit ni do današnjeg dana nismo dobile odgovor“.

Minimalne pomake predstavnice Kontre vide na području zakonodavstva, iako i dalje ostaje problem implementacije. Jedino što ističu pozitivno u godišnjem izvješću jest povećani broj prijavljenih slučajeva nasilja zbog seksualne orijentacije, uglavnom nevladinim udrugama. No, većina osoba koje su doživjele takvo nasilje, i dalje to ne žele prijaviti nepovjerenja u hrvatski pravni sustav i straha od razotkrivanja svoje spolne orijentacije.

„Hrvatska policija još uvijek ne sankcionira na odgovarajući način zločine iz mržnje i većina slučajeva prolazi bez sankcije za počinitelje, policijski službenici često vrijeđaju osobe koje prijavljuju nasilje i ne podnose odgovarajuće kaznene prijave.“


Zabrinjava što nema šire javne osude

I pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, potvrđuje da je diskriminacija na temelju seksualne orijentacije, ali i rodnog identitta prisutna u svim sferama hrvatskog društva, a najviše je zabrinjava što nema šire javne osude:

„To prolazi mimo društvene osude, a ako se to javno ne osuđuje ja ne vidim kako će se to nasilje smanjiti. To nije dobro, jer u nekim drugim vrstama nasilja javnost reagira, međutim,ovdje se to nekako zadržava samo na reakcijama pravobraniteljice i nevladinih udruga.“

U izvješću se poimence spominju i homofobični ispadi nekih javnih osoba u Hrvatskoj u protekloj godini, kao neke izjave predsjedničkih kandidata u nedavnoj predsjedničkoj kampanji, Milana Bandića i Andrije Hebranga.

„Izdvojili smo i slučaj dječje knjige 'Zvijeri plišane' što također ukazuje na stanje ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina u Republici Hrvatskoj, kad jedan dječji roman postane postane glavna vijest u novinama, samo zato što su dva lika u tom romanu, lezbijke. Ispitivalo se čak i predstavnike društvenih institucija što misle o toj knjizi, a onda je bivši HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang, saborski zastupnik i potpredsjendik vladajuće stranke, izjavio da ta knjiga nije primjerena za dječji uzrast, baš zato što promiče tolernciju i seksualnu različitost“, rekla je Sanja Juras.

Od nadležnih tijela traže pojačanu institucionalnu zaštitu, strože kazne za zločine iz mržnje te uvođenje seksualne edukacije u škole kojom bi se djeci, od najranije dobi, objektivno govorilo o seksualnoj i rodnoj različitosti.

Zanimljivo je da su sva djeca koju smo danas zaustavili na zagrebačkim ulicama izjavila kako bi voljela imati takav sat seksualnog odgoja, dok su odrasli bili puno suzdržaniji.

  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG