Dostupni linkovi

Reforme da, ali koje


Ivo Josipović, rujan 2010
“Situacija je toliko ozbiljna da naprosto ne možemo izostanak reformi pravdati izbornom godinom”, kazao je predsjednik Ivo Josipović u interviewu za jednu privatnu televiziju povodom prve godišnjice svog mandata.

“Bez gospodarskih reformi neće biti izlaska iz krize i mislim da Hrvatskoj – ako ne riješi taj problem – na jednu srednju, pa možda i kraću stazu prijeti jedna ozbiljna destabilizacija u političkom i u socijalnom smislu”
, naveo je Josipović.

Josipović je kazao kako ne može biti nepravedan i reći da Vlada ništa ne radi, ali da mora upitati – a gdje su rezultati?

Josipovićeva izjava naišla je na odobravanje i kod onih koji ga baš i ne hvale često. Za naš radio govori politički analitičar Marinko Čulić.

“Ja mislim da on nimalo ne pretjeruje i skidam mu šešir na odvažnosti, jer kod nas se to stvarno rijetko tko usudi reći, tako da je to jedna od boljih njegovih izjava. Nisu mu sve baš osobito sretne i dobre, ali ova je jako dobra!”


Reforme u političkom okviru


Čulića međutim brine nešto sasvim drugo. “Josipović kaže da treba ubrzati reforme,” podsjeća naš sugovornik.

Marinko Čulić, foto: zoomzg
“Najprije treba reći – što su te reforme?!? Mi mantramo još iz vremena socijalizma o reformama, reformama, reformama, a ove sadašnje reforme – koliko ja procjenjujem – zapravo su kontraproduktivne i guraju zemlju još dalje u krizu. Jer srž svih tih reformi je štednja, štednja, štednja... A ja mislim da je već i ekonomskim analfabetima jasno da nije stvar u štednji, već u proizvodnji, proizvodnji, proizvodnji!”, ocjenjuje Čulić.

Čulić je dodao kako je među vrlo rijetkima koji već nekoliko godina upozoravaju na važnost proizvodnje predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić.

Jurčić za naš radio kaže kako je Josipović u pravu kada kaže da se reforme ne odvijaju, ali da to nije niti za očekivati u izbornoj godini.

“Svaka reforma ima svoju političku konotaciju, svoj politički okvir, a onda kada krenete u reforme i eventualno izgubite izbore, onda će se krenuti sa drugačijim pristupom i društvena šteta će biti puno veća. Tom svojom izjavom Josipović je upozorio da nema reformi, da nema kvalitetnih poteza za rješavanje hrvatskih problema”, kaže Jurčić.

A građanima koje smo zatekli kako gledaju oglase za radna mjesta na izlozima zagrebačkog Zavoda za zapošljavanje nije važno je li izborna, prijestupna ili koja druga godina.
XS
SM
MD
LG