Dostupni linkovi

Hrvatska da riješi "problem bijega od pravde"


Branimir Glavaš
Branimir Glavaš
U godišnjem izvještaju Evropske komisije o napretku Hrvatske na putu ka EU, u koji je zagrebački "Jutarnji list" imao uvid, indirektno se kritikuje Hrvatski sabor zbog Glavaševog bijega u BiH.

U izvještaju se ne spominje ime odbjeglog ratnog zločinca Branimira Glavaša, ali je jasno naveden njegov slučaj kao jedan od dokaza kako je moguće izbjeći odgovornost za zločine bijegom u neku drugu državu čije se državljanstvo može dobiti i onda biti pod zaštitom te države.

"Sabor je ukinuo imunitet jednoj osobi osuđenoj za ratne zločine tek nakon izricanja prvostepene presude. Ipak, kašnjenje u donošenju te odluke omogućilo je tom zastupniku parlamenta odlazak iz države nakon što je osuđen i proglašen krivim", navodi se u izvještaju u koji je "Jutarnji list" imao uvid.

Evropska unija upozorila je Hrvatsku da mora hitno da riješe problem stvoren nacionalnim zakonima o neizručenju svojih državljana drugim državama, koji se, kako se navodi, sve češće zloupotrebljavaju za izbjegavanje kažnjavanja za ozbiljne zločine kao što su ratni zločini i organizovani zločin.

EU traži da bude riješen "problem bijega od pravde, uključujući i preduzimanje koraka prema sporazumima o izručenju koji bi pokrivali slučajeve za ratne zločine".
XS
SM
MD
LG