Dostupni linkovi

Hrvatske NVO očekuju kontrolu financiranja kampanja


Predizborna kampanja 2009, ilustracijska fotografija: zoomzg.
Predizborna kampanja 2009, ilustracijska fotografija: zoomzg.
Hrvatska je donijela novi zakon o kontroli financiranja izbornih kampanja, međutim on se ne provodi zbog toga što izborna kampanja službeno nije započela. Nevladina udruga GONG tvrdi da postoje svi uvjeti i razlozi da se zakon može i mora provoditi.

Iako parlamentarni izbori u Hrvatskoj, najavljeni za 4. prosinca, nisu službeno ni raspisani, kampanja traje već nekoliko mjeseci. Političari putuju Hrvatskoj, održavaju se predizborni mini-sabori, stranke na nacionalnoj i lokalnoj razini predstavljaju svoje programe.

Kao reakcija na učestala upozorenja na “prljavi novac” u kampanjama i na netransparentno financiranje kandidata, ali i kao jedan od uvjeta za zatvaranje poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava – u hrvatskim pregovorima o članstvu u Europskoj uniji donesen je novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti i preizbornih kampanja.
'Mi se iskreno nadamo da će ovaj zakon pomoći da se novac iz sumnjivih izvora ne pojavljuje u izbornim kampanjama', kaže Zorislav Petrović iz Transparencya.

Nevladine organizacije imaju od njega velika očekivanja.

“Mi se iskreno nadamo da će ovaj zakon pomoći da se novac iz sumnjivih izvora ne pojavljuje u izbornim kampanjama kao što je to – barem prema medijskim napisima – bio nebrojeno puta slučaj do sada, i nadamo se da ćemo imati vlast izabranu isključivo uz potporu evidentiranih i čistih izvora novca. To je strahovito bitno, jer bez poštenih izbora nema ni poštene vlasti", kaže član Upravnog odbora Traqnsparency International Hrvatske Zorislav Petrović.

Po novom zakonu, Državno izborno povjerenstvo (DIP) kontrolira financiranje stranaka. Međutim, iako su se političari već razletjeli po Hrvatskoj, DIP nije krenuo s kontrolom.

'Crni novac' tekao bez kontrole

Potpredsjednica DIP-a Zdravka Ćufar Šarić kaže da nema zakonske podloge za kontrolu, jer – po novom zakonu – izborna kampanja počinje tek sa objavom izbornih lista.

“Međutim, mi i Državna revizija imamo mogućnost kontrolirati redovno financiranje stranaka, pa ćemo mi određene stvari prokontrolirati kroz njihove redovne račune, a u slučaju da su oni već otvorili posebne račune za kampanju, i da sa njih troše sredstva – mi ćemo to svakako vidjeti u njiohovom izvješću”, navodi Zdravka Ćufar Šarić.

Dragan Zelić
Dragan Zelić
Ona zamjera novom zakonu što ne obavezuje stranke da obavijeste DIP o tome da su otvorili posebni račun za financiranje izborne kampanje, niti da dostave broj računa. DIP će inzistirati da to ipak učine prigodom predaje kandidatura. U nevladinoj udruzi GONG ne slažu se s takvim stavom, a pogotovo ne sa takvim tempom.

“Prema GONG-ovim saznanjima, političke stranke – bar one parlamentarne – su još u četvrtom mjesecu otvorile posebne račune. Mi smo poslali službene upite. Ne vidim sada razlog zašto DIP ne može sada raditi uvid u te posebne račune. Iako službena kampanja još nije krenula, stranke su debelo u kampanji, sve donacije moraju ići na poseban račun, sve što se troši u kampanji mora ići s posebnog računa i mislim da DIP ima sve ovlasti i sve alate da napravi uvid u te posebne račune, da ih prekontrolira i da već sada izvijesti javnost što se na tim posebnim računima događa”, kaže naš radio izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić.

Vrijeme je da se sustav trgne i počne funkcionirati, jer upravo zahvaljujući neradu nekih drugih institucija sustava do sada je “crni novac” tekao bez ikakve kontrole.

“Državno odvjetništvo je 2007. godine znalo sve podatke da je HDZ trošio puno više nego što su prikazivali, znalo se još 2005. godine da je sadašnja premijerka Jadranka Kosor kao HDZ-ova predsjednička kandidatkinja također trošila puno više nego što je prikazala u svom izvještaju, znalo se primjerice još 2005. da Hrvatska radio-televizija kao javna televizija ne da podatke koliko je uprihodila od stranaka i koliko je odvrtila spotova – to je GONG tražio. Dakle, cijeli je sustav bio takav! Institucije nisu reagirale”, kaže Dragan Zelić.
XS
SM
MD
LG