Dostupni linkovi

Vanredna vijest

HDZ vodi prema neslužbenim rezultatima


Predizborni plakat HDZ-a.

Neslužbeni privremeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva objavljeni nešto prije 22 sata daju HDZ-u 61 mjesto, Socijaldemokratska partija Hrvatske dobija 52 mjesta. Odaziv je bio 63 posto.


Potvrđene su najave da će ovi parlamentarni izbori biti najneizvjesniji u povijesti modernog hrvatskog višestranačja. Neslužbeni privremeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva objavljeni nešto prije 22 sata daju HDZ-u 61 mjesto, Socijaldemokratska partija Hrvatske dobija 52 mjesta, narodnjaci Vesne Pusić i Radimira Čačića dobijaju 8 mjesta. a jednako toliko dobija i koalicija „seljaka“ i liberala. Slične rezultate daje i nevladina udruga GONG metodom paralelnog prikupljanja i obrade glasova. Uzorak je malen, rezultati koje je Državno izborno povjerenstvo obradilo dolaze iz ruralnih sredina i sa malih biračkih mjesta, ali trend se otprilike može naslutiti.

Ovi su nepotpuni i neslužbeni rezultati demantirali prve rezultate koji su dobijeni metodom anketiranja birača nakon što iziđu sa birališta, koji su prednost davali socijaldemokratima. Državno izborno povjerenstvo ocijenilo je da su izbori protekli u tolerantnoj i demokrastkoj atmosferi, a tu je ocjenu ponovila i nevladina udruga GONG. Odaziv u Hrvatskoj je na ovim izborima bio 63 posto.

Na biralištima izvan Hrvatske, prvenstveno u Bosni i Hercegovini, izišlo je oko 90 tisuća birača, što je osjetno više nego pred 4 godine. S obzirom da se broj zastupnika sa tzv. "liste za dijasporu" formira po broju izišlih birača u dijaspori podijeljenom sa brojem glasova koji su uprosječeno trebali za jedno zastupničko mjestu u Hrvatskoj, procjene su da bi ta izborna jedinica mogla dati najmanje 4, a najviše 6 zastupnika, i to sve za HDZ.

Komentirajući prve prijevremene i neslužbene rezulate, hrvatski predsjednik Stipe Mesić kazao je večeras kako postoji šansa da Hrvatska dobije logičnu koaliciju i vladu koja će imati solidnu većinu u Saboru.

"Prestali su strahovi da bi se morala sastavljati velika koalicija, jer imamo potencijalne kandidate za koaliciju i jednoj i drugoj stranci, i HDZ-u i SDP-u,“ dodao je hrvatski predsjednik.

Prije ovoga, anketa triju nacionalnih televizija pokazivala je da dvije najveće stranke dobijaju oko 120 od ukupno nešto preko 150 mjesta u hrvatskom Saboru. Prema toj metodi, kojom se anketira birače nakon što iziđu sa izbornih mjesta, Socijaldemokratska partija mogla bi dobiti 62 mjesta u budućem sazivu Sabora, a Hrvatska demokratska zajedica 57 ili 58 mjesta.

Radilo se o anketiranju birača do 16 sati, tako da su ove brojke mogle biti samo orijentacione. Hrvatska narodna stranka, koja je svoju poziciju još pred izbore izrijekom vezala uz socijaldemokrate, prema ovome je treća sa 6 ili 7 mandata. Desna Hrvatska stranka prava dobila je jednog ili nijednog zastupnika, a prema izlaznim anketama loše su prošli i umirovljenici.

I dok su takozvane izlazne ankete triju nacionalnih televizija jednoglasno davale malu prednost Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske, nevladina udruga GONG metodom paralelnog prikupljanja i obrade glasova dolazila je do drugačijeg rezultata. Po njihovim podacima HDZ vodi sa 63 mandata, a SDP tek 54.

Prva ocjena socijaldemokratskog mandatara za premijera Ljube Jurčića bila je da su rezultati očekivani, a da je rezultat SDP-a najbolji do sada. Član predsjedništva HDZ-a Ivan Šuker kazao je kako HDZ nema razloga biti razočaran i da očekuje pobjedu.

Čekaju se rezultati glasanja dijaspore


Ovo su bili šesti po redu, parlamentarni izbori od neovisnosti zemlje. Četiri milijuna birača u Hrvatskoj i 405 tisuća u inozemstvu pozvani su da iskoriste svoje biračko pravo.

Oni će odlučiti tko će obnašati vlast i imati premoć u Hrvatskom saboru u iduće 4 godine. Neizvjesnost je velika i šanse vladajuće Hrvatske demokratske zajednice i oporbene Socijaldemokratske partije gotovo su izjednačene, a sva istraživanja govore o tek minimalnih jedan posto prednosti za Socijaldemokrate.

U inozemstvu su biračka mjesta za glasovanje za Hrvatski sabor bila otvorena još juče, riječ je o 53 države širom svijeta, a najveći broj birača upisan je u Bosni i Hercegovini 284 tisuće, zatim Njemačkoj 38 tisuća, Srbiji 23 i po tisuće itd.

Izbore koji, prema prvim informacijama, u inozemstvu protječu mirno i bez većih gužvi, nadzirat će 34 strana i više od 5000 promatrača iz domaćih nevladinih udruga.

Predsjednik državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin tvrdi da nad svakim glasačkim listićem postoji potpuna kontrola:

«Naglašavam, svaki glasački listić je tiskan sa serijskim brojem i pratit će se vraćanje svih glasačkih listića u izborna tijela, od onih iskorištenih do onih koji nisu iskorišteni na dan izbora.»

Najtolerantniji izbori od neovisnosti Hrvatske

Promatrači ocjenjuju da je riječ o dosad najtolerantnijim izborima, a najviše prijava i prekršaja odnosi se na glasovanje nacionalnih manjina.

Prvi rezultati izlaznih izbornih anketa očekuju se oko 19 sati, a prve neslužbene procjene oko 21 sat, no, prvi relevantniji podaci o parlamantarnim izborima 2007. znat će se oko ponoći. Neizvjesnost je velika zbog potpuno izjednačenih šansi dosadašnje vladajuće Hrvatske demokratske zajednice i oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić glasovao je jutros među prvima:

«Očekujem da ćemo dobiti Vladu koja treba ispuniti puno toga, jer smo pred Europskom unijom, treba ispuniti uvjete, ostvariti standarde i –ući u Europsku uniju.»

Osim 4 milijuna birača s pravom glasa u zemlji, riječ je i o 400 tisuća Hrvata s prebivalištem izvan Hrvatske, a najveći broj birača upisan je u Bosni i Hercegovini - 284 tisuće, pa mnogi procjenjuju da bi njihov glas i ovaj put možda mogao prevagnuti u izjednačenoj utrci.

Državno izborno povjerenstvo ističe da je na ovim izborima, u odnosu na sve dosadašnje zabilježeno puno manje kršenja izbornih pravila, no promatrači nevladinih udruga Elekta i Gong upozoravaju da su u više gradova i mjesta uočeni problemi s glasovanjem nacionalnih manjina. Predsjednica Gonga Suzana Jašić:

«Birački odbori u nekim mjestima Hrvatske ne obavještavaju pripadnike nacionalnih manjina da mogu glasati za opće liste ili za liste pripadnika nacionalnih manjina, a zaprimili smo takodjer nekoliko dojava gdje predstavnici biračkih odbora nisu dali pripadnicima nacionalnih manjina da glasuju za opće liste

U Knin, Benkovac i jos neka mjesta organizirano su iz Srbije, u najmanje 50-tak autobusa i više stotina osobnih vozila, na izbore stigli i izbjegli hrvatski Srbi, a promatrači izvještavaju da glasovanje protječe u mirnoj i tolerantnoj atmosferi, što su hrvatskim medijima potvrdili i sami Srbi. Dragan Stančević je u Knin doputovao iz Beograda:

«Smatram da je i to dokaz slobode dolaska i odlaska, eto, da se glasa u svom kraju, za svoje ljude, da imate predstavnika u vlasti da lakše obavljate sve funkcije koje su potrebne, da se osjećate malo slobodnije i da sve bude na najvišem nivou.»

Premijer i predsjednik HDZ-a dr Ivo Sanader o izborima je rekao:
«Za mene su uvijek izbori svečanost demokracije i mislim da gradjani moraju odlučiti o tome kako cemo živjeti u iduće 4 godine.»

Račanov nasljednik na čelu Socijaldemokratske partije hrvatske, Zoran Milanović, pozvao je građane da izađu na izbore:
«Samo jednom u 4 godine biramo i pozivam sve građane u Hrvatskoj da izađu i –odaberu

Na pitanja novinara hoće li se i što promijeniti građani su suzdržani:

«Ko bija da bija –neće promijeniti ništa.»

«Hoće li se šta promijeniti, šta ja znam, samo, u nas je demokracija relativan pojam.»

  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG