Dostupni linkovi

Najbolji rejting imaju Josipović i Hebrang


Ivo Josipović
Hrvatsku za nekoliko mjeseci, točnije početkom 2010. godine, očekuju predsjednički izbori na kojima će Hrvati, nakon Tuđmana i Mesića, birati svog, trećeg po redu, predsjednika od stjecanja državne neovisnosti. Službene kandidature obznanilo je dosad više od desetak stranačkih i neovisnih kandidata, a prema aktualnim ispitivanjima javnosti, najbolji rejting zasad imaju SDP-ov kandidat, Ivo Josipović, i HDZ-ov, Andrija Hebrang.

Jučer je svoju kandidaturu za predsjednika države i službeno potvrdio Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, kojeg neki analitičari, makar i uz veliku dozu ironije, svrstavaju u vrlo ozbiljne protivnike SDP-ovcu Ivi Josipovići i HDZ-ovcu Andriji Hebrangu.

Nadan Vidošević
Direktor Centra za politička istraživanja, doktor Anđelko Milardović:

„Lep kao greh - se kandidovao. Od ljepote se ne živi.“


Vidošević, kojeg sintagma „lep kao greh“ prati od prvog odlaska u Beograd, 2000. godine, s 400 hrvatskih gospodarstvenika, dugogodišnji je član Hrvatske demokratske zajednice, a kako je ta stranka za predsjedničkog kandidata već kandidirala Andriju Hebranga, Vidoševića kandidatura rezultirala je i njegovim automatskim isključenjem iz vladajućeg HDZa.

Mogao bi se kandidirati i Bandić


I, to bi otprilike, zaključuje sveučilišni profesor političke filozofije i neovisni politički analitičar, doktor Žarko Puhovski, mogla biti i konačna lista kandidata za novog hrvatskog predsjednika:

Milan Bandić, Foto: zoomzg
„Po mom uvjerenju, pojavit će se još jedan igrač, koji će možda biti jedan od najvažnijih, a to je Milan Bandić. Onda će tek biti lista zaokružena. Imaćemo kandidate dvije najveće stranke HDZ-a i SDP-a, dvojicu bivših članova jer će obojica biti isključeni (Vidošević i Bandić), uz dodatne kandidate HNS-a (Pusić) i IDS-a (Kajin), te kandidate na desnici - Tuđmana, Jurčevića i Lucićku, te eventualno Latina na lijevici. To bi bila za sada slika kandidata, uz Vesnu Škare-Ožbolt, koja je pozicionirana negdje u sredini.“

Prema mjesečnom istraživanju agencije Promocija plus, najbolji rejting trenutno ima SDP-ov kandidat Ivo Josipović s 28,6 posto glasova anketiranih građana, na drugom je mjestu HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang s 13,2 posto, na trećem je potencijalni Milan Bandić s 11,6 posto i upravo kandidirani Nadan Vidošević s 11,2 posto.

Marinko Čulić, analitičar i kolumnist na internetskom portalu, općenito smatra da je „sastav loš i nimalo obećavajući“ iako je, u početku, najveće izglede davao smirenom i uglednom pravniku i sveučilišnom profesoru, SDP-ovcu, Ivi Josipoviću:

„Sam Josipović, sa inicijativom da se obrati tobožnjoj dijaspori u Bosni i Hercegovini, da bi glasali za njega, je za mene veliko razočaranje. Na drugoj strani postoje krajnje mutni tipovi, vrlo sumnjivih biografija, koji su omastili brk a i dalje to nastavljaju. Za mene je to jedna vrlo loša ponuda. Kao da dođeš u restoran i na jelovniku ne nađeš ama baš ništa. Već u startu, u odnosu na Mesića, ovo mi se čini kao veliki korak natrag.“


Treći koncept se ne nazire


Prvog hrvatskog predsjednika, Franju Tuđmana, Hrvati će, kako pišu hrvatski mediji, pamtiti po ideji i stvaranju samostalne Hrvatske, Stjepana Mesića po otvaranju svijetu i ideji europske i demokratske Hrvatske, a treći koncept, barem iz ponuđenih platformi aktualnih predsjedničkih kandidta, još se ne nazire.

Boris Pavelić iz Novog lista:

«Vidoševića ne smatrama vjerodostojnim čovjekom jer bi trebao najprije objasniti otkud mu toliko enormno bogatstvo. Andriju Hebranga takodjer ne smatram vjerodostojnim s obzirom na njegovo sudjelovanje u desnoj frakciji HDZa čak i u ekstremno desničarskim strankama početkom dvijetisućitih godina. Čini mi se da bi Ivo Josipović mogao biti taj, barem s etničke strane gledano, ali on se još se nije dokazao.»


Andrija Hebrang
Ipak, Josipoviću svi prognoziraju ulazak u drugi krug, prije svega i stoga što se građani, kao i 2000. godine, žele „odmoriti“ od HDZ-a, ali prognoze o drugom mogućem finalisti vrlo su različite. Dok jedni kandidaturu desničara Andrije Hebranga smatraju katastrofom i za sam HDZ, drugi ga još ne žele previše potcijeniti:

„U novinarskim krugovima u Zagrebu neki političari ističu da Andrija Hebrang nema šanse. Nisam u to baš siguran i čini mi se da će bitika između njega i Vidoševića biti žestoka.“

Doktor Žarko Puhovski vjeruje da bi sve račune mogla pomrsiti i neovisna, te još neizvjesna, kandidatura SDP-ovca i zagrebačkog gradonačelnika, Milana Bandića:

„Po mom uvjerenju, ako se doista kandidira Bandić, mogao bi imati ozbiljne šanse i poremetiti odnos koji se smatrao zadanim, a to je da u drugi krug ulaze kandidati dvije najveće stranke, Hebrang i Josipović, jer mislim da bi Bandić, i jedne i druge, mogao ozbiljno načeti. On će dovesti, po mom sudu, do oštećenja, ako ne i do raspada, jednog dijela SDP-a i do raspada dijela HDZ-ovog biračkog tijela.“
XS
SM
MD
LG