Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opoziciji gradovi, HDZ-u ruralne sredine


Na lokalnim izborima u Hrvatskoj nema izrazitog pobjednika, a jedini pravi gubitnik je desna Hrvatska stranka prava, slažu se dan nakon izbora gotovo svi analitičari. I vladajući HDZ i oporbeni SDP uglavnom su zadržali svoje pozicije, HDZ većinom u ruralnom području, SDP u Zagrebu i Sjeverozapadnoj Hrvatskoj. No pobjedom u Vukovaru i Dubrovniku SDP je ipak narušio uobičajeni kolorit na političkoj karti Hrvatske.

U dva kruga lokalnih izbora Hrvatska je dobila novo vodstvo u županijama, gradovima i općinama, po prvi put birači su neposredno birali načelnike, gradonačelnike i župane, a dan nakon izbora jednako zadovoljni ili nezadovoljni mogu biti i vladajući HDZ i oporbeni SDP, ističe za naš program neovisni analitičar i kolumnist internetskog portala Index. hr Marinko Čulić:

«Mislim da nema ni dobitnika ni gubitnika nego da je to jedna pat-pozicija koja sve više ide linijom da opozicija ima gradove, a HDZ ruralna područja i provincijalna središta.»

Profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Goran Čular smatra kako bi se moglo reći da su pobjednici lokalnih
Ima dosta slučajeva kad su nezavisni kandidati povukli birače, ušli u drugi krug izbora, možda i nisu postali načelnici ili gradonačelnici, ali su mobilizirali birače.
izbora 2009. ipak nezavisne liste i kandidati koji nikad dosad nisu osvojile toliki broj mandata i čelnih funkcija :

«Možda bismo mogli reći da su, onda, gotovo sve političke stranke, osobito u nekim jedinicama lokalne samouprave, zapravo ispale gubitnici. Ima dosta slučajeva kad su nezavisni kandidati povukli birače, ušli u drugi krug izbora, možda i nisu postali načelnici ili gradonačelnici, ali su mobilizirali birače i bili dostojni takmaci etablirarnim političkim strankama.»

Prvi čovjek Hrvatske stranke prava Anto Đapić izgubio je utrku za gradonačelnika Osijeka, pobijedio ga je Vladimir Šišljagić iz Glavaševog Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje. Dr Slaven Letica:

«Nema nikakve dvojbe da je HSP, kao nacionalna stranka, pretrpio apsolutni poraz i to isključivo zbog vodstva odnosno, Ante Đapića, tako da je ta stranka u velikoj krizi.»

Novinar Čulić:
HSP je definitivno stranka u nestajanju, s tim da njeno biračko tijelo postoji i ono luta od stranke do stranke, najčešće ide prema HDZ-u, a pojavom Glavaševa HDSSB-a najvjerojatnije i prema njemu.


«Pa, HSP je definitivno stranka u nestajanju, s tim da njeno biračko tijelo postoji i ono luta od stranke do stranke, najčešće ide prema HDZ-u, a pojavom Glavaševa HDSSB-a najvjerojatnije i prema njemu. Mislim da bi bilo šteta da ta stranka nestane zbog toga što je ona, na neki način, amortizer desnih raspoloženja u javnosti i bolje da se ta raspoloženja kanaliziraju kroz stranku nego kroz divljanja na ulici ili divlja prebacivanja iz stranke u stranku, što onda izbore često čini poluregularnim.«

Ima li Glavaševa presuda za ratne zločine i njegov bijeg u Hercegovinu veze s velikim uspjehom njegove stranke u Osječko-baranjskoj Županiji. Kolumnist Novog lista Branko Mijić:

«Ta je presuda bila očekivana i ne vjerujem da bi sad Glavaševi glasači glasali za HDZ ili neku drugu opciju. Mislim da je to rezultat koji bi i s Glavašem u Osijeku, i sa njim u Hercegovini bio približno jednak.»

Svi analitičari posebnu znakovitost vide u pobjedi SDP-a u Vukovaru i Dubrovniku, gdje je tradicionalno vladao HDZ. Višeslav Raos iz zagrebačkog Centra za politička istraživanja:
Vukovar pokazuje više stvari, pokazuje to da je srpska manjina izašla iz nekakvog svog 'manjinskog geta' zato što je počela glasovati intenzivnije i za nacionalne opcije, koje je mogu također predstavljati, jer dio glasova za SDP je zasigurno došao i iz redova vukovarskih Srba.


«Vukovar pokazuje više stvari, pokazuje to da je srpska manjina izašla iz nekakvog svog 'manjinskog geta' zato što je počela glasovati intenzivnije i za nacionalne opcije, koje je mogu također predstavljati, jer dio glasova za SDP je zasigurno došao i iz redova vukovarskih Srba, čisto matematički gledano. Osim toga sve protekle godine Vukovar je bio taoc pozicije u kojoj su se i HDZ i SDSS previše oslanjali na državnu vlast i zapravo su zanemarivale sam Vukovar i grad je stagnirao. I zato ova pobjeda SDP-a ne čudi.»

I Vukovar i Dubrovnik, naglašava Marinko Čulić, imaju i određenu simboličku crtu:

«Jer su smješteni granično prema Srbiji i prema Crnoj Gori, što je uvijek bila neka vrsta 'hrvatske Krajine ' prema istočnom susjedstvu i tu je HDZ svih ovih godina, od neovisnosti Hrvatske, a posebno nakon rata, bio nedodirljiv. Čini mi se da je upravo tu napravljen vrlo važan pomak i da je to jedan od najvećih uspjeha opozicije.»
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG