Dostupni linkovi

Sanader se vraća u Sabor


Ivo Sanader u Zagrebu, 12. listopada 2010
Ivo Sanader u Zagrebu, 12. listopada 2010
Bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader zatražio je aktiviranje svog zastupničkog mandata. Po procjenama analitičara, razlog za to je - ili dobivanje zastupničkog imuniteta, koje bi na kratko zaustavilo mogući postupak protiv njega, ili pokušaj iskorištavanja Sabora za nastavak sukoba sa aktualnom predsjednicom Vlade i HDZ-a Jadrankom Kosor.

Ivo Sanader, do pred godinu dana prvi čovjek izvršne vlasti i vladajućeg HDZ-a, koji je na parlamentarnim izborima 2007. godine izabran u Sabor na listi HDZ-a, zatražio je da se aktivira njegov zastupnički mandat. Mirovanje mandata prestaje osmoga dana od podnošenja zahtjeva, pojasnio je predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Damir Sesvečan.

„Dakle, idući tjedan – u petak 22. listopada aktivirao bi se mandat. A kada će sabor o tome raspravljati – teško mi je reći. Treba biti prije svega kvorum...“
, kaže Sesvečan.

Međutim, nakon izbijanja otvorenog rata između Sanadera i njegove nasljednice Jadranke Kosor mnogi vjeruju da Sanaderov povratak u Sabor neće teći baš tako glatko.

„Ukoliko postoji bilo kakav način da se to opstruira, siguran sam da će potpredsjednik Sabora Šeks takav način i pronaći“, navodi član Mandatno-imunitetnog povjerenstva, član Glavnog odbora oporbene Socijaldemokratske partije Arsen Bauk.

Sasvim je moguće da je Bauk u pravu. Naime, HDZ-ov potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks u četvrtak je bježao pred novinarima, ali je na tren ipak zastao da kaže kako se HDZ i on ne boje Sanaderovog povratka.

„Ništa nas ne može iznenaditi i ništa nas nije iznenadilo. I ničega se ne bojimo, a najmanje eventualnog možebitnog povratka Ive Sanadera u Sabor“, kazao je Šeks.

A na pitanje kolegice – „A zašto možebitnog?“, Šeks je odrezao: „Zato što sam to tako rekao!“

Traženje nove govornice


Koji su Sanaderovi motivi za povratak u Sabor? Po ocjeni laburista Dragutina Lesara za naš radio, Sanaderovi su motivi dvojaki:

„Ili se vraća u parlament po imunitet, a druga mogućnost je da dolazi po prijevremene izbore, što bi značilo da računa na još šestoricu 'spavača' unutar HDZ-a, jer je sedam zastupnika potrebno za skidanje HDZ-ove parlamentarne većine“, smatra Lesar.

RSE: Po Vašem sudu – ima li šanse da on u ovoj drugoj varijanti uspije?

Lesar: Teško mi je u ovom trenutku procijeniti, no ne vjerujem da dolazi u Sabor da bude solo-igrač. Dakle, čini mi se da je on izvršio određene pripreme, ali još prije ovog iskaza na saborskom Istražnom povjerenstvu koje je iskoristio za svoju političku rehabilitaciju i bacanje velike količine blata na HDZ i Jadranku Kosor.

Mnogi međutim upozoravaju da zastupnički mandat može tek na kratko zaštititi Sanadera, ako se obistine medijske špekulacije da je on osumnjičenik u korupcijskoj aferi oko „Fimi medija“, a da su sa druge strane neki njegovi navodni istomišljenici iz HDZ-a jasno otklonili mogućnost da u Saboru krenu s njime.

Politički analitičar Damir Grubiša kaže za naš radio da Sanader – nakon što je uspješno prošao test nastupa pred saborskim povjerenstvom – traži novu govornicu.

„A drugu govornicu mu može pružiti Sabor, bez obzira koliko dugo i hoće li imati nekakve druge posljedice. Možda će to izazvati nekog sljedbenika da čvršće povjeruje njegovim populističkim i demagoškim metodama, ali to neće bitno priomijeniti političku situaciju, jer je očito da su sada svi u to uključeni, pa će ruka pravde jednog dana doseći do sviju“
, kaže Grubiša.

Premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor ocijenila je najavu Sanaderovog come-backa u Sabor „već viđenim“ i „pokušajem rušenja Vlade i HDZ-a“.

A u Splitu su u četvrtak uhićena trojica ljudi povezanih sa aferom „Brodosplit“, koju se izravno povezuje sa Sanaderom, a koja je svo vrijeme njegovog mandata bila spremljena u ladicu.
XS
SM
MD
LG