Dostupni linkovi

Hrvatska nije u cjelosti zadovoljna radom ICTY


Ivo Josipović tokom izlaganja u Marshall Fund-u u Washingtonu, 4. travanj 2011
Ivo Josipović tokom izlaganja u Marshall Fund-u u Washingtonu, 4. travanj 2011
Richard Solash

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je kako bi se optuženom za ratne zločine i genocid Ratku Mladiću trebalo suditi u BiH, ukoliko ne bude uhapšen i izručen Hagu do okončanja rada Međunarodnog suda za ratne zločine.

Josipović je srijedu je održao predavanje u njemačkom Marshall Fondu u Washingtonu o prilikama u regiji, te o pomirenju i krivičnoj odgovornosti za ratne zločine.

Hrvatski predsjednik je istaknuo kako Hrvatska ispunjava svoje obaveze prema Haškom tribunalu, ali da nije u cjelosti zadovoljna s radom toga suda.

Kada su u pitanju odnosi sa susjedima, Ivo Josipović je kazao da je vrlo zabrinut zbog BiH, ali da političari u BiH sami moraju rješavati svoje unutarnje probleme. Još je jednom ponovio da je BiH najvažnji susjed Hrvatske, te istaknuo da su odnosi sa Srbijom sve bolji i bolji.

Podrška Washingtona


Predsjednik Hrvatske u utorak je posjetio Bijelu kuću. Američki potpredsjednik Joe Biden na sastanku s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem potvrdio je odlučnost Washingtona da ostane angažiran u promicanju napretka i stabilnosti u Evropi.

Potpredsjednik je pohvalio napredak Hrvatske u ostvarivanju reformi, posebno na području vladavine prava i borbi protiv korupcije.

SAD će podržati napore Hrvatske u okonačnju pristupnih pregovora s EU. Biden je također izrazio uvjerenje da će evropske integacije Hrvatske imati pozitivan odjek u cijeloj regiji, rečeno je između ostaloga u saopćenju iz ureda potpredsjednika SAD.

Hrvatski predsjednik od subote je boravio u SAD.
XS
SM
MD
LG