Dostupni linkovi

Hrvatska i Kosovo: Suradnja u obostranom interesu


Kosovski i hrvatski ministri vanjskih poslova Enver Hoxhaj i Gordan Jandroković, Zagreb, 28. ožujak 2011.
Kosovski i hrvatski ministri vanjskih poslova Enver Hoxhaj i Gordan Jandroković, Zagreb, 28. ožujak 2011.
Kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj, ali i kosovski privrednici posjetili su u ponedjeljak Hrvatsku. Naglasak u razgovorima bio je na gospodarskoj i kulturnoj suradnji, a spomenut je i problem hrvatskih viza za građane Kosova.

„Danas potpisani protokol o suradnji dvaju ministarstava pokazatelj je prijateljskih odnosa, ali i okvir za suradnju jer hrvatska strana spremna je u svim segmentima gdje je to potrebno kosovskoj strani pružiti odgovarajuću pomoć,“ kazao je hrvatski vicepremijer i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković nakon razgovora sa svojim kosovskim kolegom Enverom Hoxhajom.

„I stoga smo se danas dogovorili – to je i jedan od najvažnijih zaključaka – da ćemo osnovati jednu radnu skupinu koja će utvrditi sva ona područja u kojima Hrvatska i Kosovo trebaju i mogu surađivati i sva ona područja u kojima Hrvatska može pružiti pomoć i savjet našim kosovskim prijateljima“, poručio je on.
Jandroković: Osnovaćemo jednu radnu skupinu koja će utvrditi sva ona područja u kojima Hrvatska i Kosovo trebaju i mogu surađivati.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske je izvijestio o hrvatskoj ponudi da pošalje eksperte koji bi pomogli Kosovu dok aktualno predsjeda CEFT-om, pozdravio poziv za snažnijim hrvatskim investiranjem na Kosovu i kao jednu od tema razgovora spomenuo i položaj hrvatske manjine na Kosovu.

Jandroković je kazao kako očekuje uspjeh tehničkih pregovora Beograda i Prištine, jer je Zagreb zainteresiran za stabilnost regije i za unapređenje odnosa i sa Beogradom i sa Prištinom.

Kosovski ministar Hoxhaj kazao je kako je proces reformi koje je Hrvatska poduzela dobar model za Kosovo, i naglasio važnost regionalne suradnje, koja treba biti usredotočena na gospodarstvo, obrazovanje i kulturu.

„U tom kontekstu pozivam sve hrvatske tvrtke da investiraju u Republici Kosovo, ali pozivam i sve institucije iz javnog i privatnog sektora, pozivam sveučilišta i druge da se aktivno uključe u suradnju s nama“, kazao je Hoxhaj.

Novi partner

On je najavio snažniju potporu hrvatskoj zajednici na Kosovu, u prvom redu u kulturi i obrazovanju.

Hrvatski ministar Jandroković najavio je i hrvatsku pomoć kosovskoj strani u pripremi za buduću suspenziju viznog režima prema zemljama Europske unije, na što je uslijedilo pitanje – kada se može očekivati hrvatsko ukidanje viza za državljane Kosova, jer je Kosovo jedina država nastala raspadom bivše Jugoslavije čiji građani trebaju vize za ulazak u Hrvatsku.

„Sve ono što je potrebno da biste dobili suspenziju viza sa zemljama članicama tog prostora vrlo je slično i onome što vam je potrebno da bismo u potpunosti suspendirali vize za ulazak u Hrvatsku“, objasnio je Jandroković.

On je dodao da su hrvatske konzularne službe na Kosovu dobile naputak da kod izdavanja viza budu brze i efikasne, u sklopu propisa.

Sat vremena kasnije i parsto metara dalje, na potpisivanju sporazuma o suradnji Hrvatske gospodarske komore i kosovske Alijanse za biznis, predsjednik Komore Nadan Vidošević kazao je kako će učiniti sve što može da se vize za građane Kosova ukinu, jer to nije hrvatski interes.
Predsjednici HGK i AKB Nadan Vidošević i Agim Shahini, Zagreb 28. ožujak 2011.

„Kriminal ide mimo granica, a legalni biznis ide normalnim putem! Prema tome - mislim da vize nisu najbolji instrument kojim se može blokirati ono što je loše, pa i ono što je loše na takozvanoj 'balkanskoj ruti' svih vrsta kriminala. Zato mislim da je to jedan od bitnih poteza koji je na našoj strani - da to napravimo radi razvoja biznisa“, ocijenio je Vidošević.

Predsjednik kosovske Alijanse za biznis Agim Shahini pozdravio je potpisivanje sporazuma o suradnji.

„Vi od danas imate još jednog partnera na Kosovu – kosovsku Alijansu za biznis - koji ima u članstvu preko 10.000 firmi, a i mi od danas imamo jednog velikog partnera – Hrvatsku gospodarsku komoru“, kazao je on.

Oba kosovska izaslanstva susrela su se i sa velikim prijateljem Kosova, bivšim hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem.
XS
SM
MD
LG