Dostupni linkovi

Hrvatska i BiH: Pomoć u transplantacijskom programu


Ministri Rajko Ostojić i Rusmir Mesihović na potpisivanju sporazuma, Zagreb, 27. studenoga 2011.
Pomoć u transplantacijskom programu, počevši od transplantacije koštane srži, u projektima Europske unije i u projektima ranog otkrivanja karcinoma, sadržaj je u utorak potpisanog Memoranduma o suradnji hrvatskog Ministarstva zdravlja i Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine.

„Ministar Ostojić i Vlada Hrvatske će omogućiti našim ljekarima da se educiraju ovdje, dobiju certifikat da to mogu da rade, da nam kolege iz Hrvatske pomognu i ukažu na nedostatke ukoliko ih imamo u nekim tehničkim stvarima dole kod nas i nadam se da bi transplantacije koštane srži trebale sredinom godine da krenu u potpunu implementaciju u Kliničkom centru Sarajevo“, kaže federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović.

Odmah početkom sljedeće godine osniva se radna grupa za provedbu u utorak potpisanog memoranduma, a – po riječima hrvatskog ministra zdravlja Rajka Ostojića – naglasak je na transplantacijama jer Hrvatska tu ima što ponuditi kao rezultat inicijative iz vremena Račanove Vlade.

„Deset godina poslije smo prvi u svijetu po broju transplantacija bubrega na milijun stanovnika, prvi u svijetu po broju transplantiranih jetri na milijun stanovnika i drugi na svijetu po broju darivatelja organa na milijun stanovnika“, kazao je Ostojić.

„Cilj nam je vratiti hrvatsku medicinu u vrh europske medicine gdje je bila 80-ih godina, a za početak pomoći ćemo našim prijateljima i susjedima da uhvate korak," rekao je nakon potpisivanja Memoranduma ministar Ostojić, kojemu je ovo bio i prvi javni istup nakon stupanja na dužnost.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG