Dostupni linkovi

Latinica skinuta sa HRT-a


Hrvatska radio i tv zgrada, HTV, HRT, Zagreb, bez datuma
Hrvatska radio i tv zgrada, HTV, HRT, Zagreb, bez datuma
Hrvatska televizija od idućeg ponedjeljka ukida svoju kultnu emisiju 'Latinica' urednika Denisa Latina, koja se, s kraćim prekidima, emitira punih 17 godina.

Javnost, medijski analitičari i Hrvatsko novinarsko društvo zgroženi su službenim obrazloženjem da je Latinici 'stekao životni vijek'.

Uvjereni su da je riječ o političkoj odluci i medijskoj kontroli u izbornoj godini, budući da je 'Latinica' otvarala najosjetljivija pitanja u društvu, a jedna od narednih, navodno se pripremala pod naslovom 'Rat je bio dogovoren'.
U HND uvjereni su da je riječ o političkoj odluci i medijskoj kontroli u izbornoj godini, budući da je 'Latinica' otvarala najosjetljivija pitanja u društvu, a jedna od narednih, navodno se pripremala pod naslovom 'Rat je bio dogovoren'.

Vođstvo Hrvatske Televizije odlučilo je zauvijek ugasiti jednu od svojih najgledanijih i najutjecajnih emisija 'Latinicu', urednika Denisa Latina, potvrdila je za RSE glasnogovornica HTV-a Dorotea Lazanin.

"Hrvatska televizija nastavlja sa uvođenjem svoje nove programske šeme koje je počelo sa prvim januarom 2011.U tom smislu, Informativni program HTV- ,u ponedjeljak, 17. 01.emitirat će posljednju Latinicu, a njezina tema je 'Nasilje nema opravdanja'. Nakon 17 godina Latinice, evo, jednostavno je istekao njezin životni vijek, kolega Denis Latin ima novi projekt, ima novi izazov, a zadatak mu je osmisliti novu unutarnje - političku emisiju", rekla je ona.

Urednika i voditelja emisije Denisa Latina nismo uspjeli dobiti, ali još jučer je izjavio hrvatskim medijima kako je o odluci da se nakon toliko godina 'Latinica' definitivno ugasi, saznao pet minuta prije nego što je u javnost odaslano službeno priopćenje HTV-a.

"Nisam imao nikakvih indicija da bi se to moglo dogoditi", izjavio je Latin.

Neki mediji pišu kako se iza odluke kriju golemi sudski troskovi koje HTV plaća u parnicama protiv 'Latinice', no u javnosti prevladava mišljenje da je isključivo riječ o političkom potezu, jer nijedna medijska kuća ne bi ukidala svoj 'zaštitini znak' - ističe profesorica etike noivinarstva na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Gordana Vilović .

Ona smatra apsolutno neprihvatljivim obrazloženje kako je 'Latinici' istekao životni vijek.

Hrvatska radio i tv zgrada, HTV, HRT, Zagreb, bez datuma
"Ne mislim da je 'Latinici' istekao životni vijek, prije bi se moglo reći da su na HTV-u poremećeni svi kriteriji i da je životni vijek istekao Hrvatskoj televiziji, kao javnom servisu", kaže ona.

Pa, tko bi, inače, nastavlja prof. Vilović, tako naprasno ugasio svoju kultnu emisiju.


"Latinica je doista kultna emisija koja je pomogla demistifikaciji hrvatske države i svega onoga što se dogadjalao u posljednjih 15-tak godina otkako emisija postoji. I, nije pomogla samo ljudima u Hrvatskoj nego i cijeloj regiji da razumiju kako funkcionira jedna tipična tranzicijska država u svojoj punini vlasti, korupcije i svega onoga što je bilo ružno i čega se nitko drugi nije htio prihvatiti. Ja dozvoljam, dodaje prof. Vilović, da su neke emisije bile bolje, neke malo manje dobre, ali Latinica je odigrala bitnu ulogu u medijskom prostoru u regiji i puno olakšala ulaz drugim medijima u teme o kojima nisu bili u stanju otvoreno raspravljati", kaže ona.

Promašaj vođstva HTV-a

Gašanje Latinice je porazna činjenica slaže se i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka i kaze da će HND već danas o tome izvjestiti međunarodne institucije, a ne otklanja ni mogućnost novinarskih prosvjeda.
Čulić: Gašenje 'Latinice' je promašaj vodstva HTV-a.

Ni predsjendik HND-a ne zna što točno stoji iza odluke da se ugasi jedan od najpoznatijih hrvatskih tv-brandova, ali ne bi se čudio da je to upravo tema jedne od narednih emisija koju je Latin pripremao pod nazivom 'Rat je bio dogovoren'.

"Točno, bila je pripremana emisija za onaj slijedeći ponedjeljak, dakle emisija koja se trebala snimati slijedećeg tjedna na temu i pod nazivom 'Rat je bio dogovoren'. Očito je nekome zasmetala takva moguća teza, a pogotovo ako se ta teza pokuša dokazati i ako se takve naznake mogu izvući iz emisije"
, zaključuje Duka.

Gašenje 'Latinice' je promašaj vodstva HTV-a, ocjenjuje i kolumnist i jedan od nekadašnjih urednika Feral Tribuna Marinko Čulić, iako se slaže da je kvaliteta emisije u zadnje vrijeme oscilirala.

"Mislim da je to završni udarac vlastitoj vjerodostojnosti koji je izveden na Prisavlju, a zapravo nije nikakvo čudo. Jer, ostalom, ta televizija nakon onih čistki, ranih 90-tih godina, nikad se nije ni oporavila i to je samo otaljavanje jedne propagandne mašinerije koja je u nekim trenucima bolja, a u nekima gora, ali ona je bespovratno izgubljena već ranih 90-tih godina, a ovo s 'Latinicom' je baš završni udarac koji je ta televizija sama sebi zadala", zaključuje Čulić.
XS
SM
MD
LG