Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatsku zahvatio novi val poskupljenja


Zagreb, tržni centar, arhiv
U Hrvatskoj su poskupjele mnoge vrste prehrambenih artikala, lijekova i prijevoza. Sindikati upozoravaju da Vlada mora utjecati da ujesen ne poskupe i energenti, a vladajući i oporbeni moraju zajedno utjecati na lokalne vlasti da ne poskupe komunalije, sve dok se hrvatska ekonomija ne počne oporavljati.

Iako se po medijima špekulira samo o tome da će zbog porasta cijene pšenice na svjetskom tržištu morati poskupjeti kruh, ispod žita već neko vrijeme poskupljuju razne druge namirnice.

„Poskupljenja se događaju kapilarno i to unazad mjesec i po do dva mjeseca. Pred dva mjeseca počela je rasti cijena glatkog brašna i ono je do dana današnjeg poskupilo u prosjeku 16 i po posto. Suncokretovo ulje – brendirano i nebrendirano – poskupilo je unazad dva mjeseca 11 posto, šećer 5 posto, mlijeko 5,80 posto...“, kaže za naš radio urednik portala „Supermarketi.info“ Domagoj Šojat.

Poskupila je i kava, pileći file, jogurt, smrznuta riba u prosjeku 16 posto, i češnjak - čak 32 posto! Suncokretovo ulje je prošlog rujna pojeftinilo za tridesetak posto, a sadašnje poskupljenje za 11 posto gotovo da je poništilo efekte tog pojeftinjena, kaže Šojat.

„U ovom trenutku to znači puno veći udar na naše džepove zato što mi se čini da smo mi u još dubljoj krizi nego što smo bili pred godinu dana, dakle ne možemo to promatrati iz aspekta otprije godinu dana: eto, spustili cijene pa se to sad malo diže, jer definitivno je građanima puno, puno lošije nego prije godinu dana“
, navodi Šojat.

Poskupjeli i minusi po tekućim računima

Govoreći danas o poskupljenjima, Nezavisni hrvatski sindikati nisu spominjali prehranu, možda temeljem nekog prešutnog dogovora s Vladom. Međutim, po njihovim evidencijama poskupili su brojni lijekovi, promet i transport i – krediti! Naime, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever tvrdi kako je zaduženost hrvatskih građana počela padati.
Hrvatske obitelji, kažu u sindikatu, i dalje tonu u krizu, samo tonu nešto sporije nego što tonule prošle godine.


„Zašto? Prvo, poskupjeli su u pravilu redovitiji krediti koje ima više-manje svaka hrvatska obitelj, bilo da je riječ o stambenom kreditu, kreditu za automobil ili nekoj drugoj vrsti višegodišnjih kredita, poskupjeli su nenamjenski gotovinski krediti, poskupjeli su minusi po tekućim računima, ljudi se sve teže zadužuju i po karticama...“, kaže Sever.

A to je posebno važno jer se izjalovila najava da će ove godine doći do oporavka.

„Iz toga se jasno vidi da hrvatske obitelji i dalje tonu u krizu, samo tonu nešto sporije nego što tonule prošle godine. Nema znakova zaustavljanja krize, a pogotovo nema znakova poboljšanja“
, tvrdi Sever.

U takvoj bi situaciji poskupljenje energenata i komunalija bilo pogubno, pa sindikat apelira na Vladu da izravno utječe na Hrvatsku elektroprivredu, a posredno na INU da ne mijenjaju cijene energenata, kako je već najavljeno.

„Isto tako tražimo od hrvatske Vlade da tamo gdje ona ima utjecaj na lokalne vlasti, ali i od hrvatske oporbe tako gdje ona ima utjecaj na lokalne vlasti da učine sve kako ne bi došlo do poskupljenja komunalija“
, zaključuje Sever.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG