Dostupni linkovi

Brammertz u Zagrebu uoči iznošenja ocjene o suradnji Hrvatske


Serge Brammertz u Zagrebu, 4. travanj 2011
Serge Brammertz u Zagrebu, 4. travanj 2011
Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u srijedu Zagrebu razgovara s hrvatskim dužnosnicima pred obraćanje Vijeću sigurnosti 6. lipnja o hrvatskoj suradnji s Haškim tribunalom.

Ocjena o dobroj suradnji važan je dio zaključenja hrvatskih pregovora o članstvu u Europskoj uniji. Brammertz se tijekom cijele posjete Zagrebu neće obraćati novinarima, a i hrvatska strana vrlo je štura u informiranju javnosti o sadržaju razgovora.
Hrvatska premijerka ponovila je kako je Vlada zatražila da joj se u postupku generalima pred Haškim tribunalom da status prijatelja suda.


Tako je iz ureda hrvatske premijerke Jadranke Kosor upućeno tek šturo priopćenje od stotinjak riječi, u kojem se kaže kako se „u vrlo otvorenom razgovoru analizirala suradnja Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom, a predsjednica Vlade je rekla da će se ona nastaviti, sukladno Ustavnom zakonu o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom.“

U priopćenju se dodaje kako je hrvatska premijerka ponovila kako je Vlada zatražila da joj se u postupku generalima pred Haškim tribunalom da status prijatelja suda.
Osim sa premijerkom Kosor, Brammertz se sastao i sa glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i sa članovima radne grupe za potragu za famoznim „topničkim dnevnicima“.

Manji prosvjed


Oko trideset prosvjednika na Gornjem gradu tokom posjete Serga Brammertza, Zagreb, 4. travnja 2011
Jedna od veteranskih udruga koje u ovo predizborno vrijeme niču kao gljive poslije kiše – pokret „Stop progonu hrvatskih branitelja“ pompozno je najavljivala prosvjede u kojima će prodrijeti do zgrade hrvatske Vlade na zagrebačkom Gornjem gradu i poručiti Brammertzu kako nije dobrodošao u Hrvatsku.

Međutim, poslijepodne ih se okupilo tek tridesetak, koji se nisu ni pokušali iz središta Zagreba probiti do Gornjeg grada i Vlade, nego su tek vikanjem, transparentima i mahanjem državnim zastavama izražavali svoje nezadovoljstvo.

I trojica zastupnika Glavaševe regionalističke stranke u srijedu ujutro su u Saboru probali dobiti političke bodove na prozivanju aktualne Vlade da su – kako tvrde – odgovorni za prvostupanjske presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču, na što im je odgovorila predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić.

„Da je 'Oluja' u toj presudi eksplicitno označena kao zajednički zločinački poduhvat – to nije istina! Pročitajte, pa ćete vidjeti. Da je tom presudom eksplicitno osuđen cijeli hrvatski narod – pročitajte, pa ćete vidjeti. To nije istina!“
, kazala je Pusić.
XS
SM
MD
LG