Dostupni linkovi

Gripa ove godine uranila


Ilustrativna fotografija: zoomzg
Ilustrativna fotografija: zoomzg
U Hrvatskoj je krenula sezona gripe, nešto ranije nego što je uobičajeno.

Gripa se vratila, i to onaj tip H1N1/2009 koji je prošle godine proglašen pandemijskim i oko kojeg je bilo toliko prijepora, pogotovo oko nužnosti cijepljenja.

Ima li razloga za paniku? Ne, odgovara dr. Ilija Kuzman, šef Odjela za akutne reopiratorne probleme zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.
Kuzman: Niti se događa, niti se događalo nešto neuobičajeno i neočekivano. Imamo svakogodišnju epidemiju gripe.

“Niti se događa, niti se događalo nešto neuobičajeno i neočekivano. Imamo svakogodišnju epidemiju gripe. Naime, to je bolest koja svake godine u zimskom razdoblju posjeti stanovnike sjeverne hemisfere, pa tako i Hrvatsku. Ove godine je došla možda petnaestak dana ranije od prosječnog, uobičajenog kalendara. Možemo očekivati jednu prosječnu epidemiju, a – samo za opću orijentaciju – prosječna epidemija u Hrvatskoj bilježi oko sto tisuća oboljelih u jednoj sezoni“,
kazao je Kuzman

Dr. Nikola Bradarić, voditelj Odjela za zarazne bolesti u Kliničkom bolničkom centru Split, o situaciji u Dalmaciji.

“Tamo negdje od 19. prosinca, kada smo imali prvi sumnjivi slučaj influence pa do sada kroz našu ambulantu je prošlo negdje oko 150 bolesnika s tom dijagnozom. Od 23 uzorka koje smo uzeli, 18 je pozitivnih. Uglavnom je to H1N1. Na svu sreću, mi u Splitu za sada nemamo težih oblika te bolesti, kojima bi bila potrebna umjetna ventilacija”,
rekao je Bradarić.

Tko je platio račun prošlogodišnje panike

Iako je gripa već tu – zabilježeno je oko dvjesto slučajeva - još nije kasno za cijepljenje, što god kažu neki stručnjaci, kaže doktor Bradarić.
Vakcina protiv virusa H1N1, Foto: Savo Prelević

“Naravno da će influenca trajati najmanje 5-6 tjedana, prema tome oni koji se sada cijepe za dva tjedna će biti zaštićeni od te infekcije. Ja bih preporučio kolegama kojima ovo nije specijalnost, a to su epidemiolozi i infektolozi, da se kane ćoravoga posla, da se uhvate svoga posla i da cijepljenje ostave onima koji o tome nešto znaju”, poručio je Bradarić.

Prošle godine relevantni autoriteti najavljivali su opasnu pandemiju, koja je na kraju izostala. Novinarka “Jutarnjeg lista” Goranka Jureško u izjavi za RSE podsjeća na paniku koja je tada zavladala.

“Mislim da je tu paniku potaknula farmaceutska industrija, u čemu je na žalost sudjelovala i Svjetska zdravstvena organizacija. Mi smo svi nasjeli – da se razumijemo! Jer, teško je u takvoj situaciji nekome reći: ‘Gle, nemojte se cijepiti’, ili ‘Nemojte paničariti, nije to nikakva teška gripa!’ A to da je teška rekli su nekakvi svjetski autoriteti, i oni su sada sasvim sigurno strahovito izgubili na imidžu”,
ocjenjuje Jureško.

Farmaceuti su prošle godine zaradili, a - tko je platio račun?

“Činjenica je da su zbog toga sve zemlje kupile enormne količine cjepiva protiv svinjske gripe, da su kupile velike količine lijekova protiv gripe kao što su “Tamiflu” i “Relenza”, id a to ostaje na zalihama. Neki su, poput Hrvatske, uspjeli zamijeniti staro cjepivo za novo, međutim ostaje činjenica da su mnoge zemlje zbog toga pretrpjele ogromne materijalne gubitke, i da je zbog toga zdravstvo trpjelo na nekim drugim stvarima”, kazala je Jureško.
XS
SM
MD
LG