Dostupni linkovi

Mladi u Hrvatskoj slabo informirani o politici


Zagreb, mladi, ilustracija, april 2009, foto: zoomzg
Zagreb, mladi, ilustracija, april 2009, foto: zoomzg
Nevladina udruga GONG predstavila je u petak rezultate istraživanja o političkoj pismenosti – informiranosti i vrijednostima hrvatskih maturanata. Po njihovoj ocjeni, rezultati istraživanja dodatni su argument za uvođenje obaveznog predmeta “Odgoj i obrazovanje za ljudska prava i demokratsko građanstvo” u srednje škole.

Patuljci pojma nemaju – to bi bio najkraći opis rezultata istraživanja o političkoj pismenosti hrvatskih maturanata provedenog ovog proljeća u pedeset srednjih škola po Hrvatskoj.

Njih preko 90 posto zna prepoznati među ponuđenim odgovorima da je Ivo Josipović predsjednik Republike, njih preko 80 posto zna što je opće pravo glasa, dok njih tri četvrtine zna prepoznati definiciju trodiobe vlasti.

Međutim, poruka ovog istraživanja oporbenim socijaldemokratima u Hrvatskoj bila bi i – uzalud vam trud, svirači! Naime, dvoje od petero ispitanika misli da su i oni na vlasti u Hrvatskoj, dok je svega 18 posto anketiranih maturanata znalo točno pobrojati stranke vladajuće koalicije u Hrvatskoj, upozorava Berto Šalaj sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

“Ali zapravo je enigma veća kada znate da je 41 posto zaokružilo odgovor u kojem je ponuđena koalicija SDP-a i HDZ-a! Ne znam što ih je tu zbunilo i kako su došli do tih odgovora”
, kaže Šalaj.

Kažnjavati za fašizam


Dragan Bagić, novembar 2010
I u istraživanju vrijednosti kod mladih ispitanici su trebali odgovoriti koliko se slažu s ponuđenim tvrdnjama.

Neke od njih bile su i više nego sugestivne– primjerice da prednost u zapošljavanju treba dati mladima, jer su izdržljiviji od starijih, ili pak da homoseksualcima treba zabraniti javno istupanje jer na taj način štetno utječu na mlade.

Zato i ne čudi da je pedeset posto ispitanih odgovorilo da prednost u zapošljavanju treba dati mlađima, a njih šezdeset posto da homoseksualcima treba zabraniti javno istupanje.

Sa druge strane, troje od petero maturanata potpuno podupire ravnopravnost muškaraca i žena, od uloge u društvu do obavljanja kućanskih poslova.

O još nekim rezultatima Dragan Bagić s Odsjeka za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta:

“Ono što se može istaknuti kao pozitivno jest da gotovo 60 posto ispitanih srednješkolaca smatra da treba kažnjavati javno isticanje fašističkih simbola. Međutim, istovremeno imamo gotovo 30 posto onih koji smatraju da NDH nije bila fašistička tvorevina, tako da tu očito postoje neke poruke koje nisu do kraja razjašnjene.”

Što se tiče vrijednosti vezanih uz Europsku uniju, da je referendum o hrvatskom članstvu sljedećeg vikenda, pola bi ispitanih glasalo za ulazak Hrvatske, a pola protiv.

Ono što u petak na prezentaciji rezultata nije rečeno, bilo je primjerice u kojem su odnosu ovi rezultati prema drugim istraživanjima vrijednosti mladih, koja se u Hrvatskoj provode već decenijama.

Također, nije rečeno ništa o vrijednostima starije populacije, iako je opće poznato da na formiranje vrijednosti naviše utječe obitelj, a najmanje obrazovni sustav.

Blic-anketa koju smo u petak napravili na zagrebačkim ulicama s pitanjima kao u ovom istraživanju neke je rezultate istraživanja potvrdila, a neke baš i ne. Doista - svi znaju za predsjednika Josipovića, i doista - mladi se baš ne snalaze u strankama:

XS
SM
MD
LG