Dostupni linkovi

Vlada poslala Bruxellesu izvješće o poglavlju 23


Zastave Hrvatske i EU
Zastave Hrvatske i EU
Hrvatska Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak prihvatila treće i zaključno izvješće o ispunjavanju mjerila za zatvaranje pregovora u poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava.

Izvješće sadrži iscrpne podatke o ispunjavanju 10 kriterija što ih je postavila Europska komisija, kao i precizne rokove kada će biti ispunjeni kriteriji za koje je potrebno dulje vrijeme.

Kriteriji su - od jačanja nepristranosti i objektivnosti u pravosuđu, što se mjeri radom Državnog sudbenog vijeća, i poboljšanja kvalitete procesuiranja ratnih zločina, što je među ostalim “pokriveno” osnivanjem četiri specijalizirana suda za ratne zločine i prihvaćanjem dokaza koje su pribavili haški istražitelji u postupcima pred hrvatskim sudovima, do bolje kontrole financiranja stranaka, zaštite i bolje zastupljenosti manjina u državnom aparatu i povratka izbjeglih Srba, pri čemu se posebna pozornost daje stambenom zbrinjavanju nekadašnjih nositelja stanarskog prava i osobađanju još zauzetih kuća izbjeglih Srba, gdje će Vlada preuzeti otplatu sredstava koja su privremeni korisnici uložili u obnovu objekata.

Manjine i suradnja s ICTY


U tom kontekstu je uz izvješće prihvaćen i Plan prijema pripadnika manjina u državnu službu, kojim se u sljedeće tri godine planira postići da njihov broj bude 5,5 posto od ukupnog broja zaposlenih, koliki je i udio manjina u stanovištvu Hrvatske.

Ključni kriterij i dalje ostaje puna hrvatska suradnja s Haškim tribunalom i nalaženje famoznih “topničkih dnevnika” o artiljerijskom djelovanju po Kninu u “Oluji”, o čemu će glavni haški tužitelj Serge Brammertz 6. lipnja izvjestiti Vijeće sigurnosti UN-a.

Izvješće o ispunjavanje kriterija za ovo – po općoj ocjeni – najzahtjevnije poglavlje u opregovorima o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji bit će proslijeđeno Europskoj komisiji, a o njegovom sadržaju premijerka Jadranka Kosor će u petak prije podne izvjestiti veleposlanike država članica Europske unije akreditirane u Hrvatskoj.

U hrvatskoj Vladi vjeruju da je ispunjenje kriterija za poglavlje 23 bila najzahtjevnija zadaća na putu do postavljenog cilja – završavanja pregovora do kraja lipnja.

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila i zaključno izvješće o poglavlju 8 u pregovorima o hrvatskom članstvu u EU – Tržišno natjecanje, koje je pokrivalo i osjetljivo pitanje restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta.
XS
SM
MD
LG